Reaktor

Hogyan dobjuk fel a lakást olcsón? – 1. rész: A bár

Bárhol is éljünk, bármennyire különböző is legyen az ízlésünk, időnként mindannyiunkra rájön a lakásfelújítás, átalakítás kedve, de – főleg mostanság – horror árakkal kell szembenéznünk, így sokszor már a kezdeti fázisban abbamarad a lelkesedés. Én mindig is a szoba-átrendezős tinik közé tartoztam, akik festettek, pakoltak, és az éjszaka közepén is teljesen egyedül tologatták a bútorokat össze-vissza, hiszen kellett néha a megújulás. Ma, felnőttként is hasonló szellemiségben, azonban már jóval okosabban csinosítgatom a lakást, és az eközben szerzett tapasztalatokat egy vadiúj cikksorozat keretein belül szeretném megosztani. Az első részben egy bár sarok kialakításáról lesz szó, hiszen ez volt az egyik kedvenc projektem a tavalyi évben, és ez a kis újítás a barátaim abszolút kedvencévé vált.

Nem kell megijedni a bár kifejezésről: nem egy külön szobáról vagy egy hatalmas bárpultról van szó. Manapság egyre divatosabbak az italoknak, poharaknak szánt zsúrkocsik vagy kis asztalkák, melyeket akár másodkézből (például a Marketplace-ről, vagy akár a piacról) is be lehet szerezni. Azzal, hogy a kedvenc italainkat nem a spájzban tároljuk, hanem a nappaliban, konyhában, vagy akár az előszobában „állítjuk ki”, nem csak praktikus otthont adunk nekik, de közben a lakás hangulatát is fel tudjuk dobni.

 best-bar-carts.jpg

Én például néhány hónapja, teljesen random futottam bele egy lakásdekoros galériába, ahol a nappali egyik sarkában alakítottak ki egy bár asztalkát. Annyira megtetszett az ötlet, hogy rögtön elkezdtem keresgélni miként lehetne megvalósítani ezt az én otthonomban. Minél mélyebbre ástam magam a témában, annál inkább elment a kedvem a dologtól, annyira magas árakkal találtam szembe magam. A gondolat azonban csak nem akart kimenni a fejemből, ezért elkezdtem alternatív megoldásokat keresni, hogy miként valósíthatnám meg ezt a kis bár sarkot – olcsón.

A legnagyobb tétel az egészben az a zsúrkocsi, aminél a határ a csillagos ég – ha csak az erre a célra szánt bútorokat vesszük figyelembe. Egy Ikeában vásárolt asztal, konzol, vagy akár a nagyszülők egyik régi éjjeliszekrénye is tökéletes lehet erre a célra. Sőt! A legkülönlegesebb inspirációs képeknél mind régi, vagy felújított darabok álltak a középpontban: minél egyedibb, annál jobb!

1-1024x683-73b1746ea426438783ac90e070ba7c2b.jpg

A többit pedig aztán tényleg a saját ízlésünkre formálhatjuk. Néhány pohár és pár üveg ital a funkció, koktélszett, növény, vagy bármilyen egyéb dekor elem pedig a dekor kedvéért. Sok bárkiegészítőit láttam szuper áron akár a Pepco-ban vagy a Kik-ben, melyekkel apránként igazán különlegessé tehetjük a szoba hangulatát. Vendégváráshoz célszerű lehet egy fémvödör a jégkockáknak, és máris van egy szuper bárunk, ahol bárki bármikor újratöltheti a poharát. Számomra például nagyban megkönnyíti a vendégvárást, ha a nappaliban már minden a rendelkezésre áll az estéhez.

Mondanom sem kell, hogy ez az újítás hatalmas sikert aratott a baráti körben, és ünnepi alkalmakkor szinte bevett szokássá vált, hogy vicces, vagy különleges üvegekbe töltött italokkal érkeznek, amik koccintások, majd pedig a lakásdekor részévé válnak.

süti beállítások módosítása