Reaktor

Agatha Christie legjobbjai - 1. rész: "Egy marék rozs"

a-krimi-nagyagyui-miss-marple-01161258.jpg

Agatha Christie egyik legismertebb és legnépszerűbb regénye, "Egy marék rozs", egy izgalmas bűnügyi történet, amelyet minden krimi rajongó imádni fog. A regény az 1950-es évek Angliájában játszódik, és egy békés falu hangulatképévével indít, a nyugalom azonban hamar megbomlik, amikor egy rejtélyes gyilkosság borzolja fel a kedélyeket. A történet főszereplője Miss Marple - egy idős hölgy, aki jól ismeri a falu lakóit és az emberi természetet. Amikor a helyi papot meggyilkolják, Miss Marple azonnal az eset nyomába ered, de a nyomozás közben egyre csak nő a balesetek száma, és egyre nehezebb kideríteni kiben is bízhatunk...

A könyv tele van izgalmakkal, csavarokkal és fordulatokkal, amelyek a klasszikus Christie-hangvételt hordozzák. Az írónő stílusa lenyűgöző, és a könyv minden oldalán érződik az a régimódi brit hangulat, ami a 20. század elején volt igazán népszerű. Hatalmas krimi rajongóként el kell ismernem, hogy napjainkban már nem sokszor találkozni olyan írókkal, akik Christie stílusát tükrözik, és ez talán így is van jól. A regény több mint 60 évvel az első megjelenése után is ugyanolyan friss és élvezetes olvasmány, népszerűsége még napjainkban is kiemelkedő.

Azoknak, akik még sosem olvastak Agatha Christie-t, az "Egy marék rozs" kiváló bevezető lehet az író munkásságába. A regény Christie legismertebb művei közé tartozik, és az írónő stílusának és témáinak egyik leghűbb példája. A könyv ugyanígy nagyszerű olvasmány lehet azok számára is, akik már ismerik Christie munkásságát, de még nem ásták bele magukat a teljes repertoárba.

A regény kiváló példa arra, hogy milyen magas színvonalú bűnügyi regények kerültek ki az írónő kezei közül és, hogy miért is tekintünk rá, mint a krimi „nagyasszonyára”.

Óriási Agatha Christie rajongóként nem volt egyszerű kiválasztani melyik könyv bemutatásával kezdjem, hiszen annyira színes a választék, de talán az egyik legfőbb ok amiért az „Egy marék rozs” -ra esett a választásom, hogy egy kicsit „felturbózzam” Miss Marple népszerűségét. Az írónő híres arról, hogy regényei hűen tükrözik a régi idők hangulatát, illetve, hogy minden karakter pszichológiája tűpontosan van kidolgozva. Ennek ellenére véleményem szerint a nyomozó karakterek terén egyenlenlenségbe ütközünk.

marple-kolaz.jpg

Bár nem csak egy nyomozó karakter tűnik fel a könyvek lapjai között, azért mégiscsak Hercule Poiro kapta a főszerepet: a belga zseni 33 kötetben ered a gyilkosságok nyomába, míg Miss Marple bájos detektív munkája csupán 12 könyvben jelenik meg. Az elmúlt években méltán nagy népszerűségnek örvendő – és a mozikban is remekül teljesítő - „Gyilkosság az Orient-Expresszen” és a „Halál a Níluson” című filmek is a Poiro által fémjelzett könyvek megfilmesítései. Bár ezek a filmek – és könyvek – is remek írói munka bizonyítékai, mégis úgy gondolom a Miss Marple novellák is ugyanígy megérdemlik a nagyközönség figyelmét. Készült sok filmes feldolgozás Marple könyveihez is, azonban szívesen látnék újabb feldolgozást napjainkban is. 

A karakter annyira tökéletesen van megformálva: egy mindenki számára átlagosnak tűnő idős hölgy, aki szeret kötögetni, és ismer mindenkit, viszont éles eszével mindig túljár az őt alábecsülő rendőrök és bűnözők eszén. Az „Egy marék rozs” című kötetben például briliáns fordulatokkal találkozhatunk, és miközben Miss Marple számára a rejtély megfejtése egyre tisztább, az olvasó az utolsó oldalakig nem is sejti ki lehet a tettes.

Christie annyira mesterien kezeli a karaktereket, és az írásában megjelenő részletek annyira valóságosak, hogy az olvasó számára méginkább megszilárdul a fikciós világ hitelessége. Azoknak, akik szeretik a bűnügyi regényeket, az "Egy marék rozs" egy kikerülhetetlen kötelező olvasmány, a nyári vakáció egyik legizgalmasabb eleme lehet. Az írónő remekül eltalálta a bűnügyi regények lényegét, és ebben a könyvben ez még kézzelfoghatóbb. Remélem sikerült meghoznom a kedvet egy rejtélyes kalandhoz – nyomozásra fel!

 

süti beállítások módosítása