Reaktor

Magyar streaming körkép - hol áll a Netflix napjainkban?

Free Tv Watching illustration and picture

Már egy ideje rebesgették a Netflix szigorítását a jelszómegosztás kapcsán. Én is megkaptam azt a bizonyos levelet, amiben tájékoztattak, hogy egy fiókot csak egy háztartásban lehet használni (és a fiókot csak az egy háztartásban élők használhatják):

screenshot_2023-05-29_at_16_06_06.png

A televíziós alkalmazásba belépve is nyilatkoznom kellett, hogy akkor ez a TV valóban az én háztartásomhoz tartozik. Ha egy fiókot több háztartás is használ, akkor a Netflix extra 990 Ft-ot számít fel minden plusz háztartásért. Szerintem sokakban felmerült a kérdés: megéri a Netflix? Nincs jobb a piacon? Ennek néztem utána.

Kezdjük az árral

 

  • Netflix díjcsomagok ára 2 490 Ft és 4 490 Ft között van havonta
  • Skyshowtime: 7 napig ingyen, aztán 1999 Ft havonta
  • Prime video: 7 napig ingyen, utána 899 Ft havonta
  • Disney+: 2490 Ft havonta, vagy 24900 Ft 1 évre
  • HBO MAX: 2390 Ft havonta, vagy 18990 Ft egy évre
  • Apple TV+: 7 napig ingyen, aztán 2790 Ft havonta

 

Jól körvonalazódik tehát, hogy a Netflix legolcsóbb csomagja, a Skyshowtime, a Disney+, az HBO MAX és az Apple TV+ is mind 2000 forint környékére árazza be a szolgáltatását. Feltűnően a piaci versenytársak alá tud menni árban a Prime video, ami az Amazonhoz tartozik. 

 

Népszerűség

 

A népszerűségi adatok tekintetében a JustWatch által készített felmérés nagy segítség, hiszen tartalmazza az összes - hazánkban elérhető - streaming videó szolgáltatás (SVOD) iránti érdeklődést 2023 első negyedévére: (Q1 2023)

JustWatch streaming Q1-2023

Talán nem meglepetés, hogy a Netflix a legnépszerűbb hazánkban, azonban a dobogó következő fokán már jobban meg lehet lepődni. Az árak ismeretében talán a válasz is megvan, hogy miért a Prime video a második legnépszerűbb streaming szolgáltató a felmérés szerint. Az HBO MAX és a Disney+ szinte fej-fej mellett vannak, az Apple TV+ pedig 5%-kal lett az ötödik. 

 

Legnépszerűbb műsorok

 

Minden szolgáltatónak megvannak a húzó produkciói. A Netflixnek a Stranger Things, a Wednesday vagy éppen a Squid Game. A Prime videon igen népszerű a The Lord of the Rings: The Rings of Power és a The boys. Az HBO MAX óriási sikere a  Trónok harca, de szinte mindenki látta a néhány éve készült Csernobilt is. A Disney+ a "Marvel-es" és "Star Wars-os" tartalmakkal tarol, az Apple TV+ kínálatából pedig a Ted Lasso és a Little America vonzza a legtöbb nézőt.

Prime video vs Netflix


A Prime video UK megosztotta a rosszul öregedő Netflix Twitter posztot. Korábban azt írták, hogy: Love is sharing a password, tehát arra utaltak, hogy meg lehet osztani nyugodtan egymással a fiókunk jelszavát. Érdekes odaszúrás volt ez a konkurensnek, amit tűpontos időzítéssel publikáltak újra.

 
(forrás: Prime Video UK twitter)

 

Noha a Netflix még mindig a legnépszerűbb, akadnak alternatívái: mérlegelnünk kell, hogy az angol vagy eredeti nyelvű tartalmakat preferáljuk jobban, illetve fontos-e, hogy legyen magyar szinkron. Érdemes előre megnézni a szolgáltató kínálatát: mi az, ami bennünket a leginkább érdekelhet? Erre jó megoldás az ingyenes próbaidőszak, amit aztán mindenféle kötelezettség nélkül lemondhatunk. Már most is elég sok a streaming platform hazánkban, és nem kizárt, hogy további szereplők lépnek majd a piacra. Ezek súlyos ezer forintok havonta, ezért érdemes lehet éves előfizetésen is elgondolkodni (ahol erre van lehetőség), mert több hónapnyi díjat meg lehet spórolni.

Amitől viszont végleg el kell búcsúznunk az a fiókmegosztás, legalábbis a Netflixnél.

(borítókép: https://pixabay.com/)

süti beállítások módosítása