Reaktor

Mi a Nő? - filmajánló

A neves amerikai konzervatív véleményvezér, Matt Walsh 2022-ben előrukkolt legújabb alkotásával, a "Mi a Nő?" című dokumentumfilmmel, mely nem mindennapi témájának és stílusának köszönhetően azonnal nagy vitákat kavart. A nemi szerepek és a transzneműség kérdéseivel foglalkozó film rendhagyó módon a konzervatív világképű The Daily Wire hírportálon jelent meg, amelyet Ben Shapiro alapított.

Walsh filmje a dokumentumfilm műfajának olyan speciális formáját követi, amelyet az amerikai baloldali rendező, Michael Moore tett ismertté. Ebben a formában a narrátor aktívan, néha provokatív módon beavatkozik a témába, ötvözve az elmélyült interjúkat és a szórakoztató jeleneteket. Az alkotásban olyan személyek is szóhoz jutnak, mint Gert Comfrey, aki nem-binárisként azonosítja magát, Dr. Michelle Forcier, aki ragaszkodik ahhoz, hogy a képzeletünk képes teremteni a valóságot, valamint Patrick Grzanka, aki a szubjektív igazság híve.

whatisawoman_screenshot_aw.jpg

Bár a "Mi a Nő?" szarkasztikus és humoros közelítése könnyed szórakozást nyújt, a film hozzájárul a nemi identitásról és a társadalmi normákról folyó vitákhoz. A célja nem a kérdések megválaszolása, hanem a néző gondolkodásra ösztönzése. Jelenleg a nézők értékelése a RottenTomatoes-on, több mint 10 000 szavazat alapján,  4.2/5, a Twitteren pedig jelenleg 185 millió megtekintés fölött jár.

A film kezdeti kizárólagossága miatt sokan maradtak le róla, idén júniusban azonban a "Mi a Nő?" mindenki számára elérhetővé vált, így akár te is megnézheted, ha érdekel a téma:

A "Mi a Nő?" egy hiánypótló alkotás a nemi identitás és a gender kérdéskörben. Éppen ezért, a film ingyenessé válása óriási lehetőséget jelent a magyar közönség számára is, hogy bepillantást nyerjenek ebbe a vitatott, ámde rendkívül fontos témába, amely hazánkban is egyre inkább fősodratú mindkét politikai oldalon.

Matt Walsh

Matt Walsh egy amerikai konzervatív politikai kommentátor, blogger és szerző. Széles körben ismert a The Daily Wire online híroldalon megjelenő műsoráért, a "The Matt Walsh Show" című adásért, amelyben aktuális társadalmi és politikai kérdésekről vitatkozik. Walsh számos könyvet írt, köztük a "The Unholy Trinity: Blocking the Left's Assault on Life, Marriage, and Gender" címűt. Élesen kritizálja a modern társadalmi normákat és gyakran oszt meg kontroversziális nézeteket a nemi identitásról és a szexuális orientációról.

Ben Shapiro

Ben Shapiro amerikai konzervatív politikai kommentátor, ügyvéd és bestseller szerző. A Harvard Law School diplomásaként már 17 éves korában kezdett cikkeket írni a Creators Syndicate számára, ami által ő lett a legfiatalabb személy az Egyesült Államokban, aki saját szindikált rovattal rendelkezett. Shapiro a The Daily Wire alapítója és főszerkesztője, ahol aktív szerepet vállal az aktuális társadalmi kérdések megvitatásában. Műsora, a "The Ben Shapiro Show", az egyik legnépszerűbb konzervatív podcast az Egyesült Államokban. Gyors észjárású és éles szóhasználatú, amit leginkább a "Facts don't care about your feelings" (A tények nem törődnek az érzéseiddel) idézettel szoktak jellemezni.

süti beállítások módosítása