Reaktor

Az új hulladékgazdálkodási rendszer sajátosságai

20190617-hulladek-1200x630-c-default.jpg

Ahogy már írtunk róla, Magyarországon 2023. július 1-től egy új hulladékgazdálkodási rendszer indul, melynek lényege, hogy a rendszer eredményesebb legyen a hulladékok újrafeldolgozási arányát tekintve.

De miért kellett megváltoztatni a rendszert? Mik fognak pontosan változni? Ki/mi fogja a Mol feletti kontrollt végezni? Ilyen és ehhez hasonló kérdéseket tett fel a Világgazdaság Raisz Anikónak, az Energiaügyi Minisztérium környezetügyért és körforgásos gazdaságért felelős államtitkárának. Összefoglalónk.

Mi volt a baj az eddigi rendszerrel?

Az eddig működő rendszer keretei között a termékfelelősségi rendszer sokkal szűkebb termékkörre érvényes, mint az, ami július 1-től bevezetésre kerül. A probléma az, hogy a régi rendszerből befolyt termékdíjak nem voltak képesek lefedni a hulladékkezelésnek a költségeit. Az új rendszer a remények szerint erre a problémára megoldást kínál azzal, hogy

a jelenlegi környezetvédelmi termékdíjas rendszer elmozdul a kiterjesztett gyártói felelősség rendszere felé.

A változás kiket fog érinteni?

Egyrészt érinteni fogja azokat a gyártókat is, akiket a július 1-je előtti rendszer érintett. Őket -a  termékek kiterjesztett köre miatt miatt- az eddigiek mellett akár új termékek köre miatt is terheli felelősség. Illetve pont az előbb említett termékbővítés okán lesznek olyan gyártók, akiket július 1-től érint csak az új rendszer.

20200329kuka-szemet--hulladek-illusztracio1.jpg(kép forrása: https://www.origo.hu/gazdasag/20200824-elelmiszeripari-hulladekok-hasznositasa.html)

Mi lesz a gyártók feladata az új rendszerben?

A fizetés.

Az új rendszer a szennyező fizet elve alapján épül fel,

így a gyártók az új díjfizetési rendelet alapján meghatározott díjat fizetnek a Mohu számára a rendeletben meghatározott termékek után. A gyártókat a felelősség a termékeikért nem csak azok életciklusa alatt terheli, hanem ők viselik a hulladékkezelés költségeit is.

Pontosan mennyi hulladékról van szó?

Magyarországon évente 20 millió tonna hulladék keletkezik.

Az új koncessziós rendszer azonban évi 5 millió tonna hulladékra vonatkozik.

haztartasi-hulladek-halom-900x400.jpg(kép forrása: https://hulladekpres.hu/epitoipari-hulladek-nem-mind-szemet-ami-annak-latszik-2/)

Mi/ki fogja felügyelni a Mohu-t?

Egyrészt az MEKH, azaz a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal, a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága, valamint a a hulladékgazdálkodásért felelős miniszter. A beruházásokat pedig egy műszaki képviselő fogja felügyelni.

Mennyiben egyedülálló az új rendszer?

Ilyen koncessziós alapú hulladékgazdálkodási rendszerre sem Magyarországon, sem más országokban nem volt eddig példa.

 (Borítókép forrása: https://www.natursziget.com/eletmod/20190617-a-legjobb-hulladek-ami-nincs)

süti beállítások módosítása