Reaktor

Napozási kisokos a szép, egészséges bőrért

52038c5e1cda5-femme-bronzage-plage.jpg 

A napozás sokaknak rémálom, sokaknak pedig az egyik kedvenc nyári időtöltésük, viszont ami bizonyos, hogy komoly veszélyeket is rejthet magában – ha nem figyelünk oda. Ahhoz, hogy élvezni tudjuk a napsütést és megőrizhessük bőrünk egészségét, fontos odafigyelni néhány alap, de annál fontosabb dologra.

Az első és legfontosabb szabály a megfelelő napvédelem. A naptej használata elengedhetetlen, hiszen a bőrünk megérdemli a megfelelő védelmet a káros UV sugarak ellen. A naptej kiválasztásakor figyeljünk arra, hogy megfelelően magas faktorszámú, - azaz legalább 30-as, de inkább 50 faktoros - legyen a biztonság kedvéért. A faktorszám azonban nem minden: oda kell figyelnünk a naptej típusára is. A különböző bőrtípusoknak más-más naptejre van szükségük, így érdemes olyan terméket választani, ami a saját bőrtípusunkhoz leginkább passzol. A naptej használata mellett fontos odafigyelni arra is, hogy kenjük be magunkat újra és újra – körülbelül óránként - különösen, ha fürdünk vagy izzadunk.

Általános szabály, hogy fürdés előtt legalább fél órával kenjük be magunkat, hiszen csak úgy lehetünk biztosak a védelemben, ha hagyjuk, hogy bőrünk teljesen beszívja a naptejet.

Ha egy két perccel úszás előtt kezdünk csak a napvédelemmel foglalkozni, akkor amilyen gyorsan felkentünk, a víz annyira gyorsan fogja azt lemosni rólunk. Szinte mindenkinek van néhány „napégéses” sztorija élete során, és nem mindig tudjuk hogyan is történt. Hiszen be voltunk kenve, és nem is napoztunk! Ilyen, és ehhez hasonló kérdőjelek merülhetnek fel, ha nem fordítunk kellő időt a napvédelemre. Bármennyire is vágyunk a hűsítő csobbanásra, megéri még egy extra 10 percet az árnyékban tölteni.

Érdemes továbbá a klasszikus szabályokat is megemlíteni, miszerint a naptej használata mellett is figyeljünk oda arra, hogy ne tartózkodjunk túl sokáig a napon, legalább is ne az erős napsütés idején. A legveszélyesebb időszaknak a déli órákat szokták nevezni, amikor a nap sugarai a legintenzívebbek, viszont amire itt a legfontosabb figyelni, az az UV sugárzás mértéke. A „déli órák” kifejezés általában a 12 és 16 óra közötti intervallumot jelenti. Ilyenkor érdemes árnyékos helyen tartózkodni, sapkát, kalapot viselni, és extra magas UV érték esetén lengébb, hosszú ujjú ruhát, nadrágot húzni. A szemünk védelme érdekében pedig mindig viseljünk napszemüveget, de itt is csak az UV védelemmel ellátott lencsék szükségesek.

pretty-woman-applying-sun-cream_79075-8994.jpg

A déli órákon kívül sem vagyunk teljes biztonságban, ezért mindig nézzünk utána az aznapi UV érték előrejelzésnek is. (Az időjárás applikációkban könnyű megtalálni.) Ha 6-7 vagy magasabb az épp aktuális érték, akkor tényleg érdemes árnyékba húzódni, ilyenkor akár percek alatt is meg tud égni a bőr. A lábfejek valahogy mindig kikerülnek a figyelem középpontjából, pedig a tűző nap és a homok kombinációja nagyon gyakran égést eredményez, ezért minden esetben kenjük be lábfejeink legalább óránként egyszer. A másik terület amire nagyon fontos odafigyelni az az arcbőr, hiszen a gyakori napégés, nem megfelelő fényvédelem korai bőr-öregedéshez vezethet. Épp ezért

ha az arcukról van szó, mindig vegyünk kifejezetten arcra kifejlesztett, krémeket: ebben az esetében pedig csak az 50 faktort válasszuk!

Ha pedig mégis túl sok időt töltöttünk a napon, vagy elfelejtettük újra kenni magunkat és leégtünk, fontos azonnal cselekedni. A leégés ugyanis nem csak igen fájdalmas tud lenni, de hosszú távon akár bőrrákot is okozhat. Ilyenkor érdemes hideg zuhannyal enyhíteni a fájdalmas területeket, hidratáló – napozás utáni - krémet használni, és rengeteg folyadékot fogyasztani. A napszúrás nem gyerekjáték: akár rosszullétet, lázat, fájdalmat, szédülést is okozhat, ezért minden esetben vegyük nagyon komolyan panaszaink, és maradjunk légkondicionált, árnyékos helyen.

Végül fontosnak tartom megemlíteni, hogy a napozásnak van egy bizonyos határa. Ha már sokat napoztunk az év során, érdemes kicsit visszafogni magunkat, és inkább árnyékos helyen tartózkodni, hiszen, ha egymás után többször is leégünk, akkor a tünetek egyre veszélyesebbek lehetnek, és egyre komolyabb következményekkel kell majd szembenéznünk. A túlzott napozás ugyanis nem csak a bőrünket, de az egész testünket károsíthatja.

Összességében tehát hogy bőrünk egészséges maradjon, fontos odafigyelni a megfelelő napvédelemre és a szabályok betartására. A megfelelő naptej használata, a déli órák elkerülése, a testünk teljes körű védelme mind-mind hozzájárulnak ahhoz, hogy élvezni tudjuk a napsütést, de közben ugyanúgy megőrizzük bőrünk egészségét. Ne felejtsük el, hogy a napozásnak nem csak rövid távú, hanem hosszú távú hatásai is vannak, ezért napozzunk felelősségteljesen!

 

süti beállítások módosítása