Reaktor

Mégis mi köze van a MOL-nak a hulladékgazdálkodáshoz?

deponia01.jpg

Július eleje óta a MOHU végzi Magyarországon a hulladékgazdálkodást. A MOHU MOL Hulladékgazdálkodási Zrt-nek célja az új rendszerrel, hogy a keletkezett hulladék minél nagyobb mennyiségét hasznosítsák újra, ezzel megfelelve az uniós irányelveknek. De mi köze van a MOL-nak a hulladékgazdálkodáshoz?

Noha a MOL-ról először mindenkinek a benzinkutak jutnak eszébe, nem szabad elhaladni amellett a tény mellett, hogy

a MOL műanyagokat gyárt, kőolajat finomít és olajat is bányászik.

Ilyen széleskörű tevékenységi kör esetén és ilyen kiterjedt cégcsoport működése során rengeteg hulladék keletkezik. A MOL – már a koncesszió előtt is – évente 100-120 ezer tonna hulladékról gondoskodott, mely a műanyaggyártás, az olajfinomítás és az üzemanyagkereskedelem közben keletkezett.

haztartasi-hulladek-halom-900x400_1.jpg

(forrás: https://hulladekpres.hu/epitoipari-hulladek-nem-mind-szemet-ami-annak-latszik-2/)

A saját hulladékának kezelésén kívül a MOL képes jelentős mennyiségű külső hulladék kezelésére, és komoly fejlesztéseket kezdeményezett a műanyag-újrahasznosítás területén is.

Tehát a MOL számára nem teljesen idegen terület a hulladékgazdálkodás.

Felmerül a kérdés, hogy hogyan, milyen eszközökkel lehet ekkora mennyiségű hulladékot megfelelően kezelni. A MOL a hulladékgazdálkodás területén is rendkívül fejlett eszköztárral rendelkezik:

közel 1000 saját hulladékgyűjtőhely, 2 veszélyes hulladék égető, 2 hulladéklerakó, mintegy 700 munkavállaló, melyek a hulladékkezelő informatikai rendszert működtetik.

virag5.jpg

(forrás: https://dontwasteit.hu/2019/03/02/kilencven-szazalekban-ujrahasznosithatok-az-epitesi-hulladekok/)

A MOL amellett, hogy a saját hulladékáról gondoskodott, a hulladékgazdálkodás környezetbarát módjait is igyekszik fejleszteni. A saját szabadalmuk, a Gumibitumen a gumiabroncsok újrahasznosítására kínál megoldást. Évi 3000 tonna gumiőrleményt dolgoz fel, ezzel évi 500 ezer használt gumiabroncstól menti meg a környezetet.

Ezen kívül a MOL a használt sütőolajat gyűjtésére is lehetőséget biztosít. Részletes listát vezetnek azokról a töltőállomásokról, ahova bárki elviheti a használt olajat.

A sütőolajon kívül a MOL lehetőséget biztosít arra, hogy a használt gépjárműolajat is bárki az általuk üzemeltetett lerakókba vigye.

Ráadásul ebből a zalaegerszegi finomítóban építőipari bitumenalapanyagot készítenek.

Egyértelműen látszik, hogy a MOL-nak van tapasztalata a hulladékgazdálkodásban. Azt a kérdést azonban, hogy ez a tapasztalat elég-e ahhoz, hogy az egész ország hulladékgazdálkodását képesek legyenek a kezükben tartai, még nem lehet megválaszolni.

 

(Borítókép forrása: https://www.szekesfehervar.hu/szombattol-szerdaig-szunetel-a-lakossagi-hulladek-atvetel-csalan

süti beállítások módosítása