Reaktor

Ez mindent megváltoztat! Új korszak kezdődött a visszaváltó automaták terjedésében.

istock-1318623618.jpg 

Új visszaváltó automaták hódítják meg hamarosan Magyarországot, előkészítve az országos kötelező visszaváltási rendszer indulását, amelynek fő célja a fenntarthatóság elősegítése és a körforgásos gazdaság megvalósítása az újrahasznosítás révén.

A rendszer mintegy 1500 kötelezett és számos önként jelentkező üzletből fog állni, köztük élelmiszert árusító kiskereskedelmi egységekből is.

Az új rendszer azokra a belföldön forgalomba hozott termékekre vonatkozik, amelyek kötelezően visszaváltható díjjal rendelkeznek.

A rendelet még nem határozza meg teljes körűen a visszaváltható termékek listáját, de tervek szerint a 0–6 literig terjedő fém, műanyag és üveg italcsomagolások tartoznak majd ide, kivéve a tejalapú italok dobozait.

20230728utomata-uvegvisszavalto-pet-palack-uveg.jpg

(forrás: origo.hu)

A visszaváltó automaták nem csupán a díj visszaváltására szolgálnak majd, hanem a környezettudatos vásárlók számára is vonzóvá válnak. Az ügyfelek a visszaváltáskor kapott kuponokat felhasználhatják vásárlásra vagy banki átutalással jótékonysági célra is felajánlhatják a pénzt.

A regisztrációs folyamatban jelenleg némi késedelem van, mivel még néhány jogszabály hiányzik, és az önként csatlakozók regisztrálása és automatával való ellátása is áthúzódhat 2024-re. A tervek szerint több ezer visszaváltó automatát kell telepíteni a kiskereskedelmi egységekbe, és a Mohu Zrt. még várja a jelentkezőket az új rendszerbe. A kisebb kiskereskedelmi üzletek számára is lehetőség nyílik a csatlakozásra, és a visszaváltó automaták különböző méretű modellek közül választhatóak. 

Az új visszaváltási rendszer célja a hasznosítható hulladék mennyiségének csökkentése és a fenntartható gazdaság előmozdítása, mely hosszú távon elősegítheti a környezettudatos és felelős vásárlási szokások kialakítását a magyar társadalomban.

süti beállítások módosítása