Reaktor

Újra az NB1-ben a DVTK csapata

screenshot_2023-07-27_at_15_33_14.png

A futball összetartó ereje

A futball sokkal több, mint egy játék; ez egy univerzális nyelv, amely képes összehozni az embereket, nem tekintve korukra, nemükre vagy társadalmi helyzetükre. Ez a közösségépítő és különbségeket áthidaló erő a magyar labdarúgás színpadán talán sehol sem látszik olyan élesen, mint Miskolcon, ahol a Diósgyőri VTK, ismertebb nevén DVTK labdarúgócsapat a közösség szíveként ver.

Az ország legnagyobb táborával rendelkező Ferencvárost senkinek sem kell bemutatni - ők a nép csapata, akiknek szurkolói minden szegletében megtalálhatóak az országnak. Azonban nemcsak a fővárosban találunk olyan csapatot, amely a szurkolói szenvedély középpontjában áll. A vidéki klubok közül kiemelkedik a DVTK, amely, annak ellenére, hogy a másod osztályban szerepelt az elmúlt idényben, több ezer néző, szurkoló látogatta a meccseket hétről hétre.

A DVTK futballcsapat nem csak egy csapat, hanem egy szimbólum, egy identitás, amely összeköti Miskolc városát, Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyét, Észak-Magyarországot és annak lakóit. Minden mérkőzésnap a DVTK jelképezi a közösségi összefogást, a szolidaritást és a közös cél elérésének vágyát. Mindezt mi sem mutatja jobban, mint az, hogy az NB2-ben lejátszott összes bajnoki mérkőzés nézőszámát tekintve, nem találunk a top 10-ben olyan meccset, amin ne szerepelt volna a Diósgyőr:


forrás: https://www.magyarfutball.hu/hu/merkozesek/bajnoki_merkozesek/nb_ii/2022_2023/nezoszamok

A futball társadalmi különbségeket átívelő ereje számos példán keresztül látható. Kiváló példa erre az a sokszínű társaság, amely a Diósgyőr bajnokavatójára készült. A társaság tagjai között volt szakorvos, építési vállalkozó, márkakereskedő, autófényező és fizikai munkás is. Ez a sokszínűség mutatja, hogy a futball mennyire összekötő erejű.

A társadalmi különbségek áthidalása

A legszebb az egészben azonban az, hogy teljesen mindegy, ki milyen közlekedési eszközzel érkezik a mérkőzésre, vagy ki mennyit visz haza havonta: a gólöröm mindenkinek gólöröm. Ekkor teljesen megszűnnek a társadalmi és gazdasági különbségek, és mindenki egyenrangúvá válik a pálya szélén. Felnőtt férfiak, fiatal felnőttek, tinédzserek és gyerekek ölelkeznek, ünnepelnek, és osztanak ötöst ismeretlenekkel. A sálat lengetve és a szurkolói énekeket zengve mindannyian egy hangon kiáltják: "Ez Miskolc!"

 screenshot_2023-07-27_at_15_34_35.png

Vidéki futballbástyák jelentősége

A Miskolchoz hasonló vidéki futballbástyák kritikus fontosságúak a magyar futball számára. Szükség van a hétköznapokból való kitörésre, a szurkolói szenvedély közös megtapasztalására, a közösség élményére. Azt látni, ahogy a családok együtt látogatják a mérkőzéseket, generációról generációra ápolva és továbbadva a szurkolói hagyományokat, felbecsülhetetlen érték.

Talán a vasgyári munkások, akik 1910-ben megalapították a Diósgyőr-Vasgyári Testgyakorlók Körét, azaz a mai DVTK-t, nem is álmodtak többről. Az ő örökségük ma is él, a futball pedig továbbra is összeköt és inspirál, bizonyítva, hogy sokkal több, mint csak egy játék. A DVTK-n keresztül a futball az emberek összekapcsolását, a társadalmi különbségek elmosódását valósítja meg - és mindezt Miskolcon, egy közösség szívében.

Újra az élvonalban

A DVTK története egy újabb fejezethez érkezett. Nemrég a csapat nagy örömére és a szurkolók lelkesedésére sikerült visszaküzdeniük magukat a magyar futball élvonalába, az NB1-be. (Akárcsak az MTK-nak, akik 2. helyen jutottak fel az első osztályba.) Az elmúlt szezonban az NB2-ben megmutatták, hogy mire képesek, és most itt az idő, hogy ismét az NB1-ben bizonyítsanak. Mind a csapat, mind a szurkolók készen állnak arra, hogy ismét megszorongassák az ország legjobb csapatait. Az NB1 új szezonja hétvégén indul, hogy újfent hétről hétre megmérkőzzenek a klubok egymással.

Hétvégén rajtol a labdarúgó NB1, OTP BANK Liga

screenshot_2023-07-27_at_15_41_27.pngAz OTP Bank Liga mérkőzései az 1. fordulóban (forrás: eredenyek.com)

A csapatok közötti rangadók, a mérkőzések izgalmai és a tabella alakulása mind hozzájárul a hazai labdarúgás izgalmaihoz. Az új szezon minden bizonnyal hatalmas fordulatokat tartogat számunkra. Vajon mire lesz képes a DVTK az élvonalban? Hogy alakul a szezon? Kik lesznek a meglepetéscsapatok? Ki nyeri a bajnokságot? A válaszokat a következő hónapok fogják megadni, és mi alig várjuk, hogy együtt izgulhassunk a csapatokkal.

süti beállítások módosítása