Reaktor

Idén később értük el a globális túlfogyasztás határát

istock-944453634.jpg 

Az idén augusztus 2-ára esett a  Globális Túlfogyasztás  Napja, amely egy erős üzenetet közvetített a fenntarthatóság fontosságáról. A Global Footprint Network friss adatai alapján a Föld által újratermelhető és elnyelhető erőforrások határát ezen a napon lépte át az emberiség. Ezen a kritikus ponton felmerül a kérdés, hogy vajon képesek vagyunk-e megtartani az erőforrásokat a jövő generációk számára, vagy továbbra is túlzott fogyasztással terheljük a bolygót.

Az előző évekhez képest a Globális Túlfogyasztás határa mindössze heteket változott, de ez az apró változás is szemlélteti, hogy milyen jelentőségű problémáról van szó. Az 1970-es évekhez képest drámai a változás: akkor még december végén értük el a túlfogyasztás határát, ami azt jelenti, hogy akkoriban jóval fenntarthatóbban élt az emberiség.

A fenntarthatóság elérésének egyik kulcsa a körkörös gazdaság. Ez a gazdasági modell azt szorgalmazza, hogy a termékeket és erőforrásokat újrahasznosítsuk, újrafelhasználjuk és minél hosszabb ideig tartsuk a gazdaságban. A cél az, hogy a termékek élettartama meghosszabbodjon, a hulladék mennyisége csökkenjen, és az erőforrásokat hatékonyabban használjuk fel.

A körkörös gazdaságban a javítás, a felújítás és az újrahasznosítás előtérbe kerül. A termékeket úgy tervezzük és gyártjuk, hogy könnyen szétszerelhetők legyenek, és az alkatrészek újrahasznosíthatók vagy újrafeldolgozhatók legyenek. Ezáltal csökkentjük a hulladéklerakók terhelését és a termelési nyomást.

A körkörös gazdaság nem csak a fenntarthatóságot erősíti, hanem gazdasági előnyöket is hozhat. Az újrahasznosítás és az erőforrás-hatékonyság javítása munkahelyeket teremthet és az innovációt ösztönözheti. Emellett csökkentheti az importált nyersanyagok szükségességét, ami a gazdaság stabilitását növelhet

 A témáról részletesebben itt olvashatsz.

 istock-958607676.jpg

Magyarországon is komoly kihívás elé nézünk. A WWF Magyarország által végzett közvélemény-kutatás rámutatott arra, hogy bár a lakosság 59%-át valódi környezettudatosság jellemzi, a fiatalabb generációk körében a hozzáállás romló tendenciát mutat. Az úgynevezett "pszeudo-környezettudatosak" csoportja, akik látszatintézkedések erejéig érdeklődnek a környezetvédelem iránt, továbbra is jelen van.

Az adatok azt is mutatják, hogy a lakosság részben tájékozatlan a környezeti problémákról és azok hatásairól. A szénerőművek és a lakossági fatüzelés környezetkárosításáról például csak kevesen hallottak, és a fiatalabb generációk esetében a megoldást jelentő teendőkkel kapcsolatos ismeretek is hiányosak.

Az idei Globális Túlfogyasztás  Napja egy újabb emlékeztető arra, hogy a fenntarthatóságért folytatott küzdelem nemcsak egy napra szóló esemény, hanem folyamatos elkötelezettséget és változást igényel. Az információáradat és a zűrzavaros vélemények ellenére mindannyiunk felelőssége, hogy tájékozott döntéseket hozzunk, és cselekedeteinkkel a jövő generációk számára is fenntartható bolygót alakítsunk. A Globális Túlfogyasztás Visszafogásának Napja arra buzdít, hogy ne csak a problémákat ismerjük fel, hanem keressük azokat a megoldásokat is, amelyek hozzájárulnak a fenntartható jövőhöz.

A globális túlfogyasztás elleni harcban a körkörös gazdaság lehet a kulcs a fenntartható jövő felé. Az erőforrások megóvása és az életminőség javítása érdekében elengedhetetlen, hogy átértékeljük a fogyasztási szokásainkat, és irányt váltsunk a környezetbarát és hatékony gazdasági modellek felé.

Forrás:WWF

 

 

süti beállítások módosítása