Reaktor

Miskolc: utazásra nem ajánlott?

Az egyik ismert magyar turisztikai oldal idén nem ajánlotta Miskolcot utazási célnak, de kérdés, hogy valóban nem érdemes meglátogatni a várost? Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye, azon belül kiemelten Miskolc úgy vonult be a magyar mém kultúrába, mint Magyarország “alabamája” vagy Európa mordorja. Ezek között számtalan ízléstelen tartalom is van, ami egyes primitív viselkedési formákat vetít ki a teljes miskolci lakosságra, holott nem, hogy a többségre nem igaz, hanem semelyik miskolcira sem. Egy mém nem baj, ha görbe tükröt mutat valamiről, de ha teljesen alaptalan, akkor viszont értelmetlen.

miskolc1.jpg

Az Erzsébetfürdő épülete, a domboldalon pedig az Avasi Templom

Illúzió romboló lehet egyesek számára, de nem adnak kést a gyorséttermekben, és a különböző etnikai csoportok között sincs polgárháború. Sőt, van belvárosunk, ami kifejezetten kulturált, és hosszasan lehetne sorolni, hogy minden megtalálható nálunk, ami máshol is, beleértve a pozitív és negatív tényezőket is. 

Az valóban tagadhatatlan, hogy sok rossz dolog van, és a város múltja is hozzájárul a negatív sztereotípiákhoz. Miskolc sokáig egy kereskedő város volt, majd a 20. században még a kommunizmus előtt nehézipari termelés kezdődött a később Miskolccal egybeépülő Diósgyőr külső részén. Emiatt egyre több kevésbé képzett, nem igazán tanult és művelt munkás jött a környékre, ami miatt kialakulhattak egyes stigmák a miskolciakról. 

Az is igaz, hogy Miskolcnak kellene egy jó polgármester. A jelenlegi polgármester, Veres Pál eddig úgy tűnik nem képes összetartani a város vezetését, és gyakran egyes városfejlesztési projekteket sem tud megfelelően irányítani. Erre példa a tapolcai park felújításának csúszása, a Barlangfürdő bezárásának lehetősége és a Diósgyőri Vár jelenlegi helyzete is. Miskolc kifejezetten jó turisztikai célpont, és ennél is jobb lehetne, ha a Diósgyőri Vár rekonstrukciója nem csúszna ennyit, érdekes a jelenlegi városvezetés idején kezdődtek a problémák a vár ügyében.

bukk.jpg

A végtelennek tűnő Bükk hegység 

A tömegközlekedés állapota is tagadhatatlanul romlott. Lettek korszerű, elektromos buszok nálunk is, de ez is kormányzati projekt volt, nem a városvezetés lobbizta ki a miskolciaknak. A járatok száma drasztikusan csökkent, éjszaka nem jár villamos, ráadásul több vonalon úgynevezett midibuszok közlekednek. Lehetne folytatni a listát, de az jól látható, hogy ami Miskolcra jön, az szinte kivétel nélkül a kormány munkája, Veres Pálnak nincs megfelelő lobbiereje, úgy is lehet fogalmazni, hogy a politikai érdekérvényesítésben súlytalan, függetlenül attól, hogy amúgy mi a szándéka, mennyire motivált.

Ami jó hír, hogy Miskolcban sokkal több van, mint amit a hírekből vagy éppen mémekből ismerünk. Pár nap alatt nem is nagyon lehet minden látnivalót megismerni, fiatal turistáknak pedig érdemes egy péntek estét eltölteni a belvárosban, nálunk határozottan van élet sötétedés után is, a város pezseg, semmiképp sem kietlen. Instagram fotókhoz Lillafüred szuper, ha pedig a gasztronómia érdekel valakit, akkor sem fog csalódni, egy éttermet nem is lehet kiemelni. A Bükk pedig olyan lehetőséget ad, ami máshol nincs, nagyszerű kirándulásokat tervezhetünk ide, csak vigyázzunk a medvékkel. Nem véletlen, hogy ByeAlex és más művészek is nem egy dalszövegben említik Miskolcot. Miskolc az utóbbi tíz évben sokat fejlődött, várhatóan még többet fog. Már nem egy szürke iparváros.

barlangfurdo1.jpg

A miskolci Barlangfürdő kiépítésén még dédnagyapám is dolgozott munkásként

Konklúzió tehát az, hogy van sok probléma, de valójában, ha nem rossz szájízzel érkezünk ide, életre szóló élményekben lehet részünk. A Travelo cikkéből pedig a tájékozatlanság érezhető, mert kiemeltek pár látnivalót, ami éppen felújítás alatt áll. A város fejlődik, van sok-sok másik megtekintésre érdemes helyszín is nálunk, tehát mindenképp érdemes megismerni Miskolcot, mivel egy hosszú távon dinamikusan fejlődő városról van szó, így azoknak is érdeme ide utazni akik két évtizede vagy régebben voltak utoljára, meg fognak lepődni, abban biztos vagyok.

Ne a mémekből és az RTL híradójából tájékozódjunk tehát, hanem legyünk nyitottak Észak-Kelet Magyarország látnivalóira is, nyugalom itt sincsenek mordori orkok, és amerikai szintű gettók sem, cserébe megismerhetjük helyben a tokaji bort, a Bükköt, vagy akár azt, hogy az avas valójában nem a panelrengeteg, hanem egy gyönyörű pincesor. Az erdei vaddisznókon túl veszély pedig nincs, nem kell félni, a miskolciak szeretettel várják az ide látogatókat. 

avasi_kito.jpg

Az Avasi kilátó éppen megújul, innen gyönyörű a panoráma 360 fokban, a város a kilátót körülöleli

süti beállítások módosítása