Reaktor

A filmipar is a fenntarthatóság felé halad

 istock-624671294.jpg

A film- és TV-iparban gyökerező hatalmas mértékű szén-dioxid-kibocsátás és környezeti hatások minden nap erősebben hívják fel magukra a figyelmet. Az úgynevezett "Green Rider" kezdeményezés egy új és hatékony módszert kínál arra, hogy a kreatív iparban tevékenykedők összefogjanak és közösen lépjenek fel a fenntartható gyakorlatokért.

A filmgyártások átlagosan 2,840 tonna szén-dioxidot bocsátanak ki, ami környezeti problémákat eredményez a klímaváltozás következtében. Az iparág felelőssége tehát egyértelmű: olyan intézkedéseket kell tenni, amelyek csökkentik a környezeti lábnyomot.

A kezdeményezés az iparági vezetők felelősségvállalását helyezi előtérbe, és arra ösztönzi a művészeket és alkotókat, hogy a fenntartható gyakorlatok irányába lépjenek.

pexels-martin-lopez-1117132.jpg

Az Equity által kidolgozott projekt egyfajta sablon, amelyet a szerződésekbe beilleszthetnek a művészek és alkotók. Ez a sablon meghatározza, hogy milyen fenntartható intézkedéseket vállal a művész, és mit vár el a produkciótól cserébe. A sablon olyan kérdésekre terjed ki, mint a repülőutak helyett vonatozás, túlméretezett pihenőhelyek elkerülése és a díszletek, jelmezek újrahasznosítása.

A kezdeményezés hátterében az áll, hogy a művészetnek történelmileg is fontos szerepe volt a társadalmi változások előmozdításában.

Az apartheid elleni 1980-as évekbeli kulturális bojkott, a #MeToo mozgalom, a Covid-járványhoz való alkalmazkodás és a szakszervezeti sztrájkok mind azt mutatják, hogy a kollektív cselekvés ereje hatalmas változásokat tud elérni. Most itt az idő, hogy ugyanezt az erőt a fenntarthatóságért használjuk fel.

pexels-knelstrom-ltd-67654.jpg

A "Green Rider" nemcsak egy eszköz a fenntartható gyakorlatok előmozdításához, hanem egyfajta hívószó is a kreatív munkavállalóknak. A kezdeményezés arra ösztönzi a művészeket, hogy együtt álljanak ki az ipar irányítóival szemben, és követeljenek jobb, fenntarthatóbb gyakorlatokat. Az aláírók a hálózat részeként támogatják a kezdeményezést, és közösen lépnek fel a fenntarthatóságért.

Ez a kezdeményezés az ipar és a művészet erejét összekapcsolva azt mutatja be, hogy a kollektív cselekvés és az együttműködés milyen mértékben képes pozitív változásokat hozni.

A fenntarthatóság iránti elkötelezettség és az együttműködés révén a "Green Rider" a filmipar jövőjének irányvonalát formálhatja át, és lehetővé teheti a fenntarthatóbb jövő megteremtését.

 

süti beállítások módosítása