Reaktor

Big Belly – az okoskuka

bigbelly-phila-770.jpg

Ha az utcai kukákra gondolunk, mindannyiunknak a teljesen telepakolt koszos, büdös szemetesek jutnak az eszébe. Pedig lenne ennél jobb megoldás is, ami ráadásul szelektív és sokszor annyi hulladékot képes magába tömöríteni, mint a Budapest utcáin található zöld kukák. Ez a Big Belly.

Mi is az a Big Belly?

Magyarra fordítva Nagy Pocak. A hivatalos definíciója szerint pedig egy szelektív hulladéktároló, melynek az a különlegessége, hogy összetömöríti a belsejében található hulladékot. Mindezt a tetején található napelemek által termelt energiát felhasználva.

Hogy működik a Big Belly?

bigbelly-recycle-set.png

(forrás: https://info.waxie.com/blog/bid/99840/City-of-Pleasanton-CA-Installs-BigBelly-Solar-Collection-System)

A kuka belsejében szenzorok működnek, ha pedig a szemetesbe helyezett hulladék mennyisége elér egy bizonyos szintet, akkor ezek a szenzorok azonnal aktivizálódnak. Ezután a kuka tetején elhelyezett napelemek által termelt energiát felhasználva, egy komplex tömörítő technikával összenyomják a szemetesben található hulladékot.

Ez a folyamat addig ismétlődik, amíg a Big Belly el nem éri a telítődési kapacitását. Azonban mielőtt ez megtörténne, jeleket küld a hulladékgazdálkodó szervnek, hogy mehetnek a hulladékért, így megakadályozva azt, hogy túlcsorduljon a szemét az adott tároló egységben.

big-belly-solar-compactor-times-square-untapped-cities-catherine-mondkar-001.jpg

(forrás: https://untappedcities.com/2013/11/18/times-square-goes-greener-big-belly-solar-recycling-garbage-cans/)

Mennyivel hasznosabb a Big Belly egy átlagos szemetesnél?

A Big Belly űrtartalma is valamivel nagyobb, mint azoké az átlagos kukáké, melyeket nap mint nap látunk. Emellett akár nyolcszor több hulladék tárolására képes, mint egy átlagos szemetes.

További előnye, hogy nem kell többé a büdös, túlcsordult szemeteseket sem szagolnia a járókelőknek, így a közterületeink sokkal tisztábbak lehetnének, ráadásul a kukáskocsik járatszámait is csökkenteni lehetne ezzel, ami szintén kíméli a környezetet.

big_belly_cans_millbrae-1532740602-4108.jpg

(forrás: https://bigbelly.com/news/topic/smart-waste-benefits/page/8)

Hol terjedt el a Big Belly?

Noha Magyarországon még nem terjedt el ez a tömörítős kuka, már a világ számos pontján használják és egyértelmű sikersztorival nőtte ki magát Big Belly.

Az első olyan város, ahol a teljes ürítési útvonalon használták a Big Bellyt, az Philadelphia volt. Onnan lehet a legmeggyőzőbb eredményeket felmutatni: az ürítések számát heti tizenhétről háromra (!) lehetett csökkenteni. Ez számokban kifejezve azt jelenti, hogy Philadelphia 800 ezer dollárt spórol meg évente a Big Bellyk használatával.

Noha a Big Belly jóval drágább, mint egy átlagos utcai szemetes, mégis megtérül a használata. Nem csak pénzben, hanem abban is, hogy a hulladékgazdálkodás környezetkímélő voltát erősíti.

 

(Borítókép forrása:https://www.waste360.com/fleets-technology/philadelphia-bigbelly-sign-new-deal-despite-city-controller-s-critical-audit)

 

 

süti beállítások módosítása