Reaktor

Okosotthont tudatosan lehet építeni

pexels-ron-lach-9807290.jpg

Pár évtizede még a VHS számított újdonságnak a nappaliban

A világ fejlettebb felében a jelenkor emberének életét átjárja a technológia, és nem csak a fiatalokét, de minden korosztályét. Épp ezen mondat leírása közben le is vettem az okosórámat, mert kényelmetlennek tűnt gépelés közben. Szintén segítség az okoshangszóró, amin hangvezérléssel valamilyen jellegtelen zenékkel teli spotify playlistet indítottam el, hogy a kreatív munkához kellő módon ki tudjam kapcsolni a hétköznapok feladatain való gondolkodást.
Folytatva az első mondat gondolatmenetét, a technológia nem válogat, nem diszkriminál senkit, mindenki a részese valamilyen szinten. Igaz, antiszemita lehet egy MI, főleg, ha a Twitterről tanul, ami nem sokáig marad Twitter, mert Elon Musk egy, kínai WeChathez hasonló “szuperalkalmazást” tervez létrehozni, X néven.
Jól látható tehát, hogy egy dinamikus dologról van szó, amiből nem érdemes és nem is lehet kimaradni. Olyannyira nem, hogy egyre többen igyekszünk az otthonunkat is kényelmesebbé tenni, avagy okosotthont építeni. Ez egyrészt nem olyan bonyolult, mint amennyire elsőre tűnhet, másrészt viszont érdemes lépésről lépésre, előre tervezve kiépíteni, hogy megelőzzünk kellemetlenségeket.

pexels-antonio-borriello-1297611.jpgA laptop sokaknak a legfontosabb munkaeszköz


A legtöbb nagy techcégnek vannak okosotthonhoz való elemei, de sokkal egyszerűbb a képlet, ha rendszerek szerint csoportosítjuk ezeket. Lényegében van az Apple, és minden más, aminek egy része egyébként kompatibilis az Apple okosotthon rendszerével. Eleinte nagyon tetszett, az Apple rendszere, mert könnyen csatlakoztatható volt és jól is működött.

Azonban az Apple addig jó, ameddig nem lépünk ki a rendszeréből.

Például nekem nem tetszenek a szögletesebb órák, a klasszikus kerek formát szeretem. Így már is nem úgy működik az egészség alkalmazás, hogy ki tudjak használni minden az órám által adott lehetőséget. Másik példa a cikk elején említett Spotify. Hangvezérléssel sokkal komplikáltabb zenét kapcsolni, mint ha Apple Musicra fizetnék elő, ami viszont Windowsos eszközökön lassú, már pedig jogász hallgatóként nem fogok a speciális karakterekhez plusz billentyűkombinációt tanulni, és amúgy sem tudtam hozzászokni a Machez, amikor azt használtam.

pexels-thirdman-5048613.jpgTelefon nélkül a legtöbben nem tudnánk zenét hallgatni, fozózni, de még a Reaktor.hu-t olvasni sem


Aki tehát szereti az Apple minden termékét és azt használja, ott nem kell sokat elmélkedni, lépésről lépésről, vagy akár egyszerre is egy szuper okosotthont ki lehet alakítani. Én viszont azon kevesek közé tartozok, akik az iPhonet és az AirPodsot le fogják idővel váltani, ha elhasználódik. Személy szerint a Samsung termékeit tartom a legjobb választásnak azok számára, akik valamilyen okból nem az Apple ökoszisztémáján belül élik a mindennapjaikat. A Samsung egyrészt a Microsofttal együttműködik, így a Windows esetén jó a kompatibilitás, másrészt széles a termékpalettája, okosotthonba illeszthető háztartási gépeket is készít.

A hangsúly az ökoszisztéma egységességén van, hogy ne kelljen mindenhez külön felhasználói fiókot készítenünk, és ne legyen töredezett a digitális rendszerünk.

Egyetlen gondot a személyi asszisztens jelenti, mert a Samsung a Bixbyhez ugyan készített hangszórót, de végül nem árusította. Remélhetőleg idővel ez a hiányosság megoldásra kerül, addig is könnyen lehet helyettesíteni a legtöbb rendszerre elérhető Amazon Alexával, ami ráadásul kompatibilis az eszközök jelentős részével is.
Megére erre időt szánni, mert hosszútávon időt és pénzt spórolhatunk és a kényelmünkhöz, egészségünk megőrzéséhez is hozzá tudunk járulni. Az életnek számos területe van, amiben egy okosotthon nagy segítséget jelent. Azon túl, hogy a telefonunkon és laptopunkon a munkánkat tudjuk végezni és szórakozó tartalmakat tudunk fogyasztani, minden mindennel összekapcsolható. Így tudjuk ellenőrizni az óránkkal a pulzusunkat és véroxigénszintünket, akár EKG-t is tudunk indítani, ami nem egyszer volt már életmentő.

pexels-pixabay-53404.jpgNem csak tömeget, hanem izomtömeget, testzsírszázalékot és számos más értéket tudunk mérni az okosmérleggel


Okosmérleggel pedig a tömegünkön túl további 10-20 adatot tudunk mérni, amivel még több szempontból tudjuk figyelni a fizikumunk alakulását. Ez motiváló lehet a sportoláshoz a jó esetben pozitív eredményekkel vagy figyelmeztető lehet, ami szintén életmentő lehet például egy még időben felismert komoly betegség esetében.
Érdekes példa még a hallásunk védelme is. Egy jó fülhallgató, ami minőségi zajszűréssel rendelkezik, nem olcsó, jelenleg 50.000 forinttól kapható. De ha felteszem a kérdést, hogy megér-e 50.000 forintot az, hogy várhatóan tíz évvel tovább maradjon jó a hallásunk, akkor már is jobban hangzik, elnézést a szóviccért. Egyrészt egy zajszűrős fülhallgatónál nem kell hangosra venni a zenét, hogy megfelelően halljuk Haddawayt gyúrás közben vagy a buszon, másrészt pedig kiszűri a környezeti zajokat jövet-menet közben. Érdemes beállítani a telefonunkon decibel limitet is.

pexels-donald-tong-23475.jpgAmikor turbulenciát kapott a repülő, akkor felment 180 felé is a pulzusom


Ezen túl is sok módon tudja a technológia segíteni az életünket, például anyagilag. Egyszeri beruházás hosszútávra egy energiatakarékos okosizzó, ami ráadásul programozható is. Ezzel áramot tudunk spórolni, ami a jelenlegi energiahelyzet tekintetében nagyon fontos. További lehetőségek még fűtés és vízhasználat terén is vannak, persze az okosotthon ezen része már függ attól is, hogy az ingatlanunk lakás vagy ház, és azon belül is milyen közművel rendelkezik, de szinte mindenre van már megoldás, és évről évre fejlődnek ezek a termékek.
Ami fontos, hogy lépésről lépésre tervezzük meg, hogy mik azok az eszközök, operációs rendszerek, amiket használunk, és arra építsünk. Tehát a telefonunk vagy szeretett laptopunk determinálja, hogy a többi eszközből milyen márkát érdemes vennünk. Az Android rendszert jól lehet összekapcsolni Windowsal és a Samsung SmartThings rendszerével, míg a Xiaomi telefonok számára a számítógépes rendszerrel való kompatibilitás kevesebb lehetőséget nyújt, ezeknek mindenképp érdemes utánanézni egyéni preferenciák alapján.

Fontos tehát átgondolni, a saját életünket hogyan tehetjük jobbá a technológia számunkra készült vívmányaival, mert hosszútávon sokkal hatékonyabbá tudjuk tenni a munkánkat, az életünket pedig egészségesebbé és boldogabbá.

süti beállítások módosítása