Reaktor

Tippek és tanácsok friss- és jövőbeli kutya gazdiknak

depositphotos_150469788-stock-photo-four-happy-dogs-looking-up.jpg

Izgalmas dolog friss gazdinak lenni, hiszen egy kiskutyával az életedben garantáltan kalandokkal teli időszak vár rád. Ahhoz azonban, hogy jól kezdődjön ez az út, fontos betartani néhány alapvető szabályt, hiszen az első együtt töltött hetek talán a legfontosabbak az új jövevény életében. Cikkünkben összegyűjtöttünk néhány jótanácsot és tippet, hogy a lehető legzökkenőmentesebben menjen a gazdivá válás időszaka.

Kutyafajta választása:

Mielőtt belevágsz a kutya örökbefogadás/vásárlás folyamatába, érdemes kétszer is átgondolni, milyen fajta illik legjobban hozzád és az életmódodhoz. Mennyi időt tudok szánni a kutya gondozására? Milyen méretű és energiaszintű kutyát szeretnék? Mennyi helyem van otthon? Fontos például, hogy ne válasszuk egy nagy mozgásigényű vizslát, ha egy aprócska lakásban élünk és a napirendünkbe sem fér bele napi 3-4 hosszú séta. Hiába álmodtunk mindig is egy bizonyos fajtáról, ha az életmódunk teljesen ütközésben van a kutya igényeivel, akkor se a kutyus nem lesz maximálisan boldog, se a gazdi.

Otthonod előkészítése:

Amikor hazaviszed a kiskutyádat, gondoskodj róla, hogy minden a helyére kerüljön még érkezésetek előtt. Készíts neki egy pihenőhelyet, ahol kényelmesen tud aludni napközben, egy ketrec vagy szállítódoboz pedig a tréningekhez és az éjszakai alváshoz lesz nagyon fontos. Biztosíts számára elegendő játékot és rágócsontot, hogy elfoglalja magát, valamint egy étel- és víztálkát, hogy mindig legyen friss víz és nasi mellette. A játékokból két típust szoktunk elkülöníteni: a puha játékokat és a rágó játékokat – érdemes mindkét fajtából beszerezni néhányat.

Az alapok megtanítása:

A kiskutya megfelelő nevelése nagyon fontos. Tanítsd meg neki az alapvető parancsokat, mint például hallgatni a nevére, ülni, feküdni és hozzád szaladni. A tréning alapja az ismétlés és a pozitív megerősítés, úgyhogy mindent érdemes naponta többször is megismételni. Legyél türelmes és csak akkor kapjon jutalom falatkát, amikor helyesen viselkedik. A következetesség a legfontosabb.

Táplálkozás és egészség:

Gondoskodj a megfelelő táplálékról, vitaminokról és a megfelelő orvosi ellátásról. Kérdezd meg állatorvosodat mi az ideális étrend a kiskutyádnak, és kövesd az ajánlásait, még akkor is ha esetenként nehéz következetesnek lenni vele. És ha már állatorvos... az egyik legelső lépés a kutyatartásban az egy orvos felkeresése, és a kiskutya beoltása, chipelése és féregtelenítése. Készülj fel a rendszeres állatorvosi ellenőrzésekre, és persze az ezzel járó váratlan költségekre is!

prance-8.jpg

Mozgás és játék:

Sokszor úgy tűnik kiskutyánknak szinte végtelen a mozgásigénye, de azért van néhány tippünk, hogy kellően lefáradjon – és ezzel mi is nyerjünk egy kis extra időt magunkra. Sétálj vele rendszeresen, és biztosíts neki elegendő mozgásteret. Tréning, labdázás és fogócska mind-mind izgalmas opciók az aktív mókára, de a kutyák számára a mentális kihívások is fontosak. Rendszeresen játssz vele egy kicsit nagyobb kihívást jelentő, szellemileg komplexjátékokat is.

Társaság és szeretet:

A kutyák társas lények, és nagyon fontos számukra a gazdi figyelme és szeretete. Tölts minél több időt kiskutyáddal, hiszen a rendszeres szeretetmegnyilvánítás pozitívan hat a kutyus hangulatára és viselkedésére is. Ne feledd, számára Te jelented a biztonságot a káoszban!

Idő és türelem:

Egy kiskutyával való együttélés nem mindig lesz egyszerű. Időbe telik, mire megtaláljátok a közös hangot, és megértitek egymást. Bár nem egyszerű, de próbálj meg minél türelmesebb lenni, ha kiskutyád hibázik vagy rosszul viselkedik, és próbáld meg megérteni, mi lehet az oka. Eredmények és kézzelfogható fejlődés csak kitartó munkával érhető el.

Reméljük tanácsaink segítettek egy kicsit Neked,  kezdő kutya gazdinak! Bár sok figyelmeztető vagy negatívnak hangzó tanács is volt a pozitívak mellett, ha igazán szeretnél kiskutyát, ne engedd, hogy a sok kérdőjel eltántorítson. A kutya vállalás nem egyszerű dolog, sok áldozattal jár, viszont annál többet ad. Egy kiskutya nagy boldogságot és örömöt hozhat az életedbe, viszont nagyon meg is tudja keseríteni azt, ha rosszkor, rossz környezetbe visszük a rossz fajta kutyát. Én – mint újdonsült gazdi – mindenképp csak bátorítani tudlak, hiszen a kutyás élet az egyik legjobb döntéseim közé tartozik, és Neked is ezt kívánom!

 

süti beállítások módosítása