Reaktor

Szlovákiai Választások: Lesz-e magyar párt a szlovák parlamentben?

kozesz-cikk-720x360.jpg

Remény

A modern Szlovákiában rendszeresen voltak magyar pártok a szlovák parlamentben, az 1990-es választásokat követően egészen 2020-ig. Ez alatt a 30 év alatt 16 év során részt vettek magyar pártok a Mečiar-, a Dzurinda-, a Radičová-, a Fico- és a Pellegrini kormányok munkájában. Volt olyan választási év, amikor a szavazatok 11,68%-át is begyűjtötték.

Bár a magyar lakosság csökken Szlovákiában, ugyanakkor még mindig a népesség 8,4%-át teszi ki. Mindebből fakadóan az 5%-os parlamenti küszöb megugrása nem lehetetlen kihívás a magyar pártok számára.

Ígéretes Kezdetek

A 2020-as választás volt az első parlamenti választás a modern Szlovákia történetében, amikor nem került be magyar párt a szlovák parlamentbe. Ekkor az Összefogás Mozgalom, a Magyar Közösség Pártja és a Magyar Fórum, azaz 3 magyar párt/mozgalom megegyezéséből létrejött a Magyar Közösségi Összefogás választási párt, ami 3,9%-ot ért el a szavazáson. A Most-Híd nevű magyar párt ekkor külön indult és 2,05%-ot ért el.

A választásokat követően 2021-ben megalakult az Alliancia – Szövetség párt a 3 legnagyobb szlovákiai magyar politikai párt/mozgalom (az Összefogás Mozgalom, a Magyar Közösség Pártja és a Most – Híd) részvételével, hogy a következő választásokon közösen indulva bejuthassanak a parlamentbe. 2023 márciusában a Focus közvéleménykutatása szerint már 4.7%-on állt a Szövetség támogatottsága.

Törések

Március után a közvélemény kutatások egyre gyengébb támogatottságot jósoltak a Szövetségnek: az áprilisi közvéleménykutatások átlagban 2,95%-ot, a május elejiek átlagban 2,3%-ot.

Ezt követően a Szövetség Most-Híd platformjának meghatározó tagjai kiléptek a pártból és május közepén Most-Híd 2023 néven új pártot alapítottak, egyúttal bejelentve, hogy Mikuláš Dzurinda korábbi szlovák miniszterelnök pártjával (a Modríval) közösen indulnak a szeptemberi választásokon.

Mindemellett a Magyar Fórum és a Szövetség közötti tárgyalások is zátonyra futottak, így a Magyar Fórum is a Szövetségtől külön indul.

Győzelem vagy Bukás?

A választások szeptember 30-án lesznek megtartva. Az augusztusi közvéleménykutatások 2,2 és 5,3 százalék közé teszik a Szövetség támogatottságát, átlagban 3,3%-ra, a Modri, Most-Híd-ét 1,4-2,1%-ra, átlagban 1,6%-ra, a Magyar Fórumét pedig 0,4-1,1%-ra, átlagban 0,7%-ra. Természetesen a közvéleménykutatások tévedhetnek a tényleges eredményekkel kapcsolatban, ugyanakkor érdemes megjegyezni, hogy 3 magyar érdekeltségű párt versenyez a 8,4%-os magyar népesség támogatásáért. A közvéleménykutatások szerint a Szövetségnek van a legnagyobb esélye bejutni a szlovák parlamentbe, azonban megismétlődhet a 2020-as választási eredmény, ami során egyik magyar párt sem jutott be a parlamentbe.

Lesz-e magyar párt a szlovák parlamentben? Szeptember 30-án kiderül. 

süti beállítások módosítása