Reaktor

Közvélemény-kutatások a jobboldalon, világszerte

polls_2.png 

Problémák

Vajon vannak-e olyan problémák, amelyeket ugyanúgy problémának tart a saját országában egy magyar, egy angliai vagy egy amerikai jobboldali/konzervatív állampolgár, vagy annyira különböznek egymástól, hogy teljesen más problémákat tartanak jelentősnek?

Anglia

Elsőként angliai adatokat vizsgálva az Ipsos 2019-es közvéleménykutatása szerint az Egyesült Királyságban a Konzervatív Párt támogatóinak 47%-a a legfontosabb problémák között az egészégügyi ellátó rendszert említette meg, 30%-uk a bűnözést, 22%-uk a bevándorlást, 21%-uk az oktatást, míg csak 15%-uk a lakhatást és 14%-uk a klímaváltozást.

A YouGov 2023-ban ugyanezen témában végzett kutatása szerint az Egyesült Királyságban a konzervatív szavazók 56%-a az egészségügyet jelölte meg legfontosabb problémának, 52%-a a bevándorlást, a védelmet és biztonságot 22%-a, a bűnözést 18%-a, míg a környezetet 15%-a, a lakhatást 11%-a, az adózást, valamint a nyugdíjakat 8%-a, az oktatást pedig 7%-a,

Ezzel szemben a munkáspárt választópolgárainak körében a környezet és a lakhatás kapott nagy támogatottságot 32%-ot, illetve 21%-ot, ugyanakkor a munkáspárt szavazói is az egészségügyet találták a legfontosabb problémának.

USA

Az Amerikai Egyesült Államokban ugyanezt a kérdéskört a Pew Research Center járta körbe 2019-ben. Azt találták, hogy a republikánus szavazók 68%-a a drogfüggőséget jelölte meg legnagyobb aránnyal a fő problémák között, 67%-a az illegális bevándorlást, 51%-a az egészségügyet, 43%-a az egyetemi oktatást, míg csak 17%-uk a klímaváltozást ás 14%-uk a munkakínálatot.

Ugyanakkor a 30 év alatti republikánus szavazóknak már csak 60%-a jelölte meg a drogfüggőséget, mint fontos problémát. Illetve érdekes módon az illegális bevándorlás, mint fontos probléma jelentősen visszaesett a körükben a teljes republikánus szavazóbázishoz képest. A 30 év alatti republikánus szavazók csak 35%-a jelölte meg az illegális bevándorlást, mint jelentős problémát. Ugyanígy a klímaváltozást pedig magasabb arányban gondolták a 30 év alatti republikánusok jelentős problémának, pontosan a 32%-uk.

A republikánus szavazókkal ellentétben a demokrata szavazók feljebb értékelték az egészségügyet, 77%-uk jelölte meg fontos problémaként, illetve jelentősen többen 73%-uk jelölte meg a klímaváltozást, 65%-uk az egyetemi oktatást, míg csak 23%-uk az illegális -migrációt.

Magyarország

A Závecz Research 2022-es közvéleménykutatása azt vizsgálta, hogy Magyarországon miket tartanak a legsúlyosabb problémának az adott pártok szimpatizánsai. A válaszadók 8 megadott lehetséges probléma közül választhatták ki a szerintük legsúlyosabbat. Ezek a következők voltak: infláció; korrupció; bevándorlás; Magyarország külpolitikája; genderlobbi; alacsony bérek és nyugdíjak; egészségügy. A FIDESZ-KDNP szavazói legsúlyosabb problémának a bevándorlást tartották, utána következett a genderlobbi, majd az infláció, korrupció és az egészségügy. Míg az akkori ellenzéki lista szavazói a korrupció és az egészségügy után az inflációt találták a legsúlyosabb problémának.

Összegzés

Összegzésképp az Egyesült Királyság, az Amerikai Egyesült Államok és Magyarország választópolgárai pártállástól függetlenül az egészségügyet tartották jelentős problémának, míg a jobboldali/konzervatív szavazókat vizsgálva az látható, hogy a bevándorlást tartják mindannyian fontosnak.

süti beállítások módosítása