Reaktor

Az újkori India felemelkedése: Út a globális szuperhatalmi státusz felé

pexels-soubhagya-maharana-15835314.jpg

2023-ra India globális szuperhatalommá nőtte ki magát. Az ország évezredekre visszanyúló gazdag történelmével együtt a nemzetközi közösségben való előtérbe kerülése gazdasági fejlődésének, technológiai innovációjának, diplomáciai kifinomultságának és élénk kulturális örökségének köszönhető. Ez a cikk bemutatja azokat a demográfiai és gazdasági tényezőket, amelyek India globális hatalommá válásában szerepet játszottak.

1947-ben, az indiai szubkontinens több mint 200 éves brit uralma után, létrejött a független India. A kontinenst több rivális államra osztották, nem etnikai-vallási határok mentén (Pakisztán, később belőle jött létre Banglades). Ebben az időszakban komoly szenvedést, háborút, több százezer ember halálát és több tízmillió ember kitelepítését kellett megélniük az indiai embereknek a függetlenség felé vezető rögös úton, majd közvetlenül utána is. Az újkori India kezdetben a világ egyik legszegényebb országa volt, és évtizedeken át küzdött a fejlődésért.

_126273133_partition3.png

A függetlenség elnyerése azonban nem hozta meg a várva várt eredményeket, India 40 éven keresztül a bolygó egyik legfejletlenebb országának számított.

A társadalom továbbra is kasztrendszerben működött, az 1990-es évek elején az embereknek még mindig csak 48%-a tudott írni és olvasni, gyakoriak voltak az éhínségek, alig 50 év volt az átlagélettartam, az emberek közel 80-90%-a mezőgazdaságban dolgozott vidéki kis falvakban, az állam a mindennapokban szinte jelen sem volt. Az alapvető infrastruktúra a közművek terén teljesen hiányzott, közlekedésben pedig még a britek által kiépített vasútvonalat használta a már akkor is 1 milliárdos ország.

Nehru elnök tervgazdálkodást vezetett be, amely rendkívül hatékonytalannak bizonyult, és több millió ember éhhalálát okozta.

Az ország a hidegháború alatt el nem kötelezett államként a globális perifériára szorult, mert sem a szovjet blokkal, sem a nyugattal nem alakított ki kiterjedt gazdasági kapcsolatokat. India gyakorlatilag nem funkcionált államként. Ahogyan egy volt amerikai nagykövet fogalmaz: „India egy működő anarchia”.

Az 1991-es év vízválasztó pillanat volt India gazdaságának történetében. Ez volt az az év, amikor Narasimha Rao miniszterelnök és Manmohan Singh pénzügyminiszter (később 2004 és 2014 között miniszterelnök) jelentős reformokat vezettek be: India elmozdult a liberalizáció, a privatizáció, a kapitalizmus és a globalizáció felé az addig létező vegyes gazdaságból, amely túlnyomórészt a tervgazdaságra épült. A lassú fejlődést felváltotta egy gyorsabb ütemű növekedés, amely sokak szemében India felvirágzásának kezdetét jelentette. Az ország 1991-ben új pályára állt. Visszatért a világgazdaság vérkeringésébe.

Mitől számít India nagyhatalomnak?

Népességszám

2023. április 24-e mérföldkő volt India történelmében, ugyanis az ország népessége megelőzte Kínáét, ezzel a világ legnépesebb országává vált.

Míg a függetlenség kikiáltásakor körülbelül 340 millióan laktak az országban, addig ez a szám mára már átlépi az 1,4 milliárd főt (1400 millió).

Ebben az egy országban él a bolygó népességének 17,5%-a. Ráadásul ennek a nagyszámú lakosságnak is majdnem fele 25 év alatti. India így a következő évtizedekben kedvező demográfiai mutatóinak köszönhetően számíthat az elképesztő nagyságú, fiatal, gazdaságilag aktív korcsoportjaira, amely generáció a motor lehet az ország fejlődése számára, hiszen a többi rivális nagyhatalom Ázsiában és az európai országok vele szemben rohamos mértékben öregednek el (pl.: Japán, Kína).india-china-population-promo-videosixteenbynine3000.png

Munkaerőpiac

Indiában az oktatási rendszer kiépítése miatt csak az elmúlt 20 évben közel 200 millió új képzett szakember áll rendelkezésre különböző területeken, beleértve a mérnöki, az orvostudományi szakmát és az ipart. Ez a képzett és angolul beszélő munkaerő vonzó a multinacionális cégek számára, és hozzájárult a szolgáltató iparágak növekedéséhez.

India óriási előnye, hogy az ország egyik hivatalos nyelve az angol.

Az urbanizáció miatt és az oktatásra allokált összegek emelésének köszönhetően a következő 30 évben további 100 millió diplomás fog belépni a munkaerőpiacra, és hagyja ott a világtól elzárt kis indiai falvakat és költözik olyan nagy metropoliszokba, mint Mumbai, Delhi vagy Kalkutta. Ha India sikeresen integrálja őket az ország gazdasági vérkeringésébe, akkor óriási előnyre tehet szert. 

Gazdaság

India GDP-je a Világ bruttó össztermékének 1991-ben alig 1%-át tette ki. 2023-ban ez az arány már 7%-ra emelkedett. Ezzel 2021-ben megelőzték Franciaországot, majd 2022-ben a volt gyarmattartó Nagy-Britanniát.

Ma már India a Világ ötödik legnagyobb gazdasága.

Az Ernst and Young becslései szerint a jelenlegi növekedési ütemet fenntartva (évente körülbelül 6-7%) 2060-ra India gazdasági teljesítménye a Föld GDP-jének 25%-át fogja adni, így itt is világelsővé fog válik. Az elmúlt évtizedben India gazdasága gyors ütemben bővült, amelyben olyan ágazatok játszottak kulcsszerepet, mint az információs technológia, a gyógyszeripar és a feldolgozóipar. Különösen az IT-szektor volt jelentős hajtóerő, amely Indiát a szoftverszolgáltatások és informatikai megoldások globális központjává tette. A „make in India” kampánnyal a kormány támogatta a belső fogyasztás fellendülését előidéző beruházásokat. India olyan ipari folyosókat fejleszt, mint a Delhi-Mumbai Industrial Corridor (DMIC) és a Chennai-Bengaluru Industrial Corridor (CBIC). Ezeket a folyosókat úgy tervezték, hogy világszínvonalú infrastruktúrát biztosítva fellendítsék a gyártást és az iparosítást.

A Narendra Módi által vezetett kormány pedig dollár tízmilliárdokat fektet a közlekedési infrastruktúra kiépítésére. India a közlekedési infrastruktúra bővítésére és korszerűsítésére összpontosít. Ez magában foglalja az utak, autópályák, vasutak, repülőterek és kikötők építését és javítását.

A "Bharatmala" projekt célja például az ország különböző részeit hatékony összekötő autópálya-hálózat kialakítása. Erre a projektre India évente közel 120 milliárd dollárt költ.

 Az indiai kormány elindította az "Smart cities mission"-t, hogy a kiválasztott városokat (Delhi, Mumbai, Kalkotta) intelligens és fenntartható városközpontokká alakítsa. Ez a kezdeményezés magában foglalja a városi infrastruktúrába való beruházásokat, például a közlekedési rendszereket, a higiéniát és a digitális összeköttetést. A kormány olyan programokat kezdeményezett, mint a „Pradhan Mantri Awas Yojana”, hogy mindenki számára elérhető áron támogassák a lakhatást. Ez magában foglalja a lakásinfrastruktúrába és a városfejlesztésbe történő beruházásokat és 20 millió új lakás épült.

high-speed-rail-corridor-in-india-l-t-construction.jpg

Ezen kívül India előrehaladása a technológia és az innováció terén feltűnő volt. Az ország gyorsan felkarolta a digitalizációt, ami az induló vállalkozások robbanásszerű növekedéséhez és virágzó technológiai ökoszisztémához vezetett. Az olyan kezdeményezések, mint a „Digitális India”, nemcsak milliókat kapcsoltak össze, hanem katalizálták az élvonalbeli technológiák, például a mesterséges intelligencia, a biotechnológia és a megújuló energiaforrások fejlesztését is.

A különböző szabadkereskedelmi megállapodások pedig segítettek a külföldi zöldmezős beruházások bevonzásában, amelyek rengeteg új munkahelyet teremtettek. Továbbá ezáltal India bekapcsolódott a világkereskedelembe.

Ma India számára a legnagyobb kihívást az okozza, hogy hogyan teremtsen elegendő munkahelyet fiatalok százmillióinak. Továbbá a megfelelő képesítések még mindig hiányoznak, így a digitális ipari forradalom több tízmillió ember munkahelyét veheti el, mert India népességének még mindig jelentős százaléka a mezőgazdaságban és a feldolgozóiparban végez betanított munkát, amelyet a robotizáció gyorsan fel fog váltani.

Bár India globális szuperhatalommá való felemelkedése lenyűgöző, jelentős kihívásokkal is szembe kell az országnak néznie. A társadalmi-gazdasági egyenlőtlenségek (torlódó társadalom), a nem megfelelő egészségügyi infrastruktúra és a környezeti aggályok olyan területek, amelyek figyelmet igényelnek. Ezen kívül a geopolitikai bonyolultság, különösen a szomszédos Pakisztánt és Kínát illetően (Kasmír), okos diplomáciai manőverezést igényel.

A jövőre nézve India globális nagyhatalmi státusza felé vezető pályáját az határozza meg, hogy képes-e kezelni ezeket a kihívásokat, fenntartani a gazdasági növekedést, előmozdítani a technológiai innovációt, és a demokratikus értékek és az emberi jogok iránti elkötelezettségét megtartja-e.

Következtetés

India útja a gyarmati múltból a modern kori globális szuperhatalomig bizonyítja ellenállóképességét, alkalmazkodóképességét.

Gazdasági növekedése, technológiai fejlődése, diplomáciai érzéke, (egyszerre BRICS tagország és jó kapcsolatokat ápol a nyugattal) katonai modernizációja és kulturális gazdagsága együttesen hozzájárul a státuszváltozásához.

Miközben India továbbra is küzd a 21. század összetett problémáival, felemelkedése inspirációként és pozitív változások előhírnökeként szolgál a nemzetközi színtéren.

ghatak-inequality-1624964566-1668418413.jpg

süti beállítások módosítása