Reaktor

Egy kis élénkség a szürke őszi napokra: Múzeumok Budapesten

Az ősz beköszöntével nem csak az idő kezd egyre hűvösebbé válni, hanem a nappalok is folyamatosan rövidülnek. Egyszer csak azt vesszük észre, hogy már nem este 9-kor, hanem délután 5-kor sötétedik, és mire végzünk az egyetemi órákkal vagy éppen a munkával, már nincs lehetőségünk sok szabadtéri programot szervezni. Fontos azonban, hogy az őszi időszakban se zárkózzunk be teljesen, és próbáljunk meg minél aktívabbak maradni és minél több élvezetes elfoglaltságot találni akár egy esős, hideg napon is. Cikkemben összeszedtem néhány olyan budapesti múzeumot, amit érdemes lehet meglátogatni, hogy a kulturálódás mellett egy kis élénkséget csempésszünk a szürke őszi hétköznapokba.  

Budapest a legkülönbözőbb múzeumoknak ad otthont, így biztos, hogy mindenki megtalálja az érdeklődési köréhez és a kedvéhez leginkább illőt. Szintén pozitívumként említhető, hogy a város egész területén fellelhetőek múzeumok, így ha valaki nem szeretne sokat utazni, az se fogja megakadályozni egy kulturális kikapcsolódásban. Az alábbi lista a teljesség igénye nélkül készült, és egyetlen célja, hogy ötletet adjon az olvasó számára egy budapesti múzeumlátogatáshoz.

muzeum.jpg

Kép forrása: MTI/Balogh Zoltán

  1. Szépművészeti Múzeum

A Hősök Terén található Szépművészeti Múzeum nem csak a Budapestre látogatók listáján szerepel előkelő helyen, hanem a magyar műkedvelő számára is hatalmas élményt kínál.

„Az 1906-ban megnyílt Szépművészeti Múzeumot Európa legjelentősebb múzeumai között tartják számon. Művészeti anyagának sokrétűsége és történeti folyamatossága, a mesterművek nagy száma méltán biztosít számára előkelő helyet a közgyűjtemények sorában. A Szépművészeti Múzeum az egyetemes és a magyar művészet emlékeit mutatja be az ókortól a 18. század végéig, nagyszabású időszaki kiállításai pedig százezreket csábítanak az intézmény falai közé.”

A jegyek ára a múzeum kiállításai szerint változik, így azt a látogatás előtt érdemes a múzeum honlapján megtekinteni. A 2024. január 7-ig megtekinthető Renoir kiállításra a teljesárú jegy 6800 forint, de 26 éves korig mindössze 3400 forintba kerül.

  1. Magyar Nemzeti Múzeum

A Magyar Nemzeti Múzeum nem csak a gyönyörű kertjével dobja fel Budapest belvárosának hangulatát, hanem a magyar kultúra egyik, ha nem a legfontosabb intézménye is.

„A Magyar Nemzeti Múzeum feladata, hogy tudományos módszerekkel gyűjtse, megőrizze és bemutassa a Kárpát-medence egykori lakóinak múltját, továbbá a magyar nemzet történetére vonatkozó emlékeket egészen napjainkig. Több millió tárgyat magába foglaló gyűjteményünkben világhírű régészeti leletek, a magyar történelem és a művelődéstörténet felbecsülhetetlen értékű kincsei találhatóak.”

A Magyar Nemzeti Múzeumban tekinthető meg a 2023-as World Press Photo Kiállítás, amely egészen november 5-ig várja az érdeklődőket.

A múzeum állandó és időszakos kiállításaira különböző árak vonatkoznak, amelyek az intézmény honlapján lehet megtekinteni. A World Press Photo Kiállításra a felnőtt teljesárú jegy 4500 forint, a diákjegy 3000 forint.

  1. Terror Háza Múzeum

Aki a Terror Háza Múzeum meglátogatása mellett dönt, egy megrázó, de ugyanakkor tanulságos és elgondolkodtató élményre kell, hogy számítson.

„A 2002. február 24-én 17 órakor megnyílt, a maga nemében egyedülálló Terror Háza Múzeum az épületben fogva tartott, megkínzott és meggyilkolt honfitársainknak kíván emléket állítani, a borzalmak kézzelfogható bemutatása mellett azonban azt is példázza, hogy a szabadságért hozott áldozat nem volt hiábavaló. A XX. század két legkegyetlenebb rendszere elleni harcból végül a szabadság és függetlenség erői kerültek ki győztesen.”

Jegyvásárlásra kizárólag a helyszíni jegypénztárban van lehetőség, ahol a teljesárú jegyet 4000 forintért lehet megvenni. Az Európai Gazdasági Térségből származó 26 éven aluli fiatalok számára 2000 forint a belépés, kivéve minden hónap első vasárnapján, amikor ingyen tekinthetik meg a kiállításokat.

  1. Magyar Természettudományi Múzeum

Az inkább reál beállítottságú személyeket is számos múzeum várja, köztük a Magyar Természettudományi Múzeum. A múzeum nem csak a biológiai sokféleség lenyűgöző világát mutatja be interaktív kiállításokon keresztül, hanem egy kőzetekkel és ékszerekkel teli gyönyörű geológiai kiállítással is rendelkezik. A Dinoszauruszok Terme pedig a kicsik és nagyok számára is felejthetetlen élményt nyújt.

A felnőtt teljes árú jegy 2600 forintba, a 26 éves korig érvényes kedvezményes ifjúsági jegy pedig 1300 forintba kerül.

  1. Budapesti Ludwig Múzeum

A Budapesti Ludwig Múzeum a magyar kortárs művészet központjának is tekinthető, amit a Kortárs Művészeti Múzeum elnevezése is szemléltet. Az intézmény meglátogatásával ráeszmélhetünk, hogy valójában mennyi különböző formája lehet a szépművészetnek, és mennyi különböző módon ki tudja fejezni magát az alkotó.

„Az 1996. december 14-én Kortárs Művészeti Múzeummá bővített intézmény 2005-ben költözött a Budavári Palota A épületéből a Müpa (korábbi nevén: Művészetek Palotája) Duna felőli szárnyába, ahol a gyűjtemény egy részét bemutató állandó kiállítás és a számos időszaki tárlat mellett különleges kiadványokkal, változatos társművészeti és művészetpedagógiai programokkal is igyekszik növelni az itt kiállított művek és alkotóik ismertségét.”

A teljesárú jegyek online megvásárolva egy kiállításra 2000 forintért kaphatók, a jelenleg nyitva tartó 3 kiállítás megtekintésére feljogosító összetett jegy 4200 forintba kerül.

  1. Madame Tussauds Múzeum

A világhírű Madame Tussauds múzeumok a világ nagyvárosainak elsőszámú látnivalói közé tartoznak. A budapesti múzeumban 51 teljesen élethű viaszfigura várja a látogatókat, amelyek közül 17-nek magyar kötődése van. 

„A magyar főváros nemcsak helyszíne, hanem inspirálója is a kiállításnak: a tárlat belső tereiben számos hazai ikonikus épület és műemlék jelenik meg. A látogatók például átsétálhatnak a Budai Váralagúton, sztárokkal „randevúzhatnak” a Duna-korzón, helikopteres filmforgatás szereplői lehetnek a Halászbástyán és elmerülhetnek a gyógyfürdők különleges világában is. Az egyedülálló installációk egyaránt tükrözik a főváros és Magyarország örökségét és hagyományait.”

A múzeumba a normál belépő ára online vásárlás esetén 12490 ft.

  1. Ikono Budapest

Madrid, Róma és Barcelona után Budapestre is elérkezett az IKONO, ami a megszokott múzeumoknál egy sokkal interaktívabb élményt nyújt. A cég élén Fernando Pastor áll, aki szerint „A fiatalok nagyon vágynak arra, hogy különböző és eredeti élményeket éljenek át”.

„Az IKONO három emeleten elterülő 600 négyzetméterén keresztül a látogatókat egy érzékszervi élményre invitálja. Termeink arra ösztönöznek minket, hogy kilépjünk a komfortzónánkból, hogy a jelen pillanat minden határát átlépve jól érezzük magunkat, és hogy elszakadjunk néhány pillanatra a felelősségeinktől; ahol egy rövid időre szabadon engedhetjük gondolatainkat, és kreativitásunk vásznaként használhatjuk. A művészi megnyilvánulás iránti vágy az emberi természet velejárója, és az IKONO-ban megkönnyítjük, hogy kihozd magadból a benned rejlő művészt.” – áll a múzeum honlapján.

A felnőtt belépőjegy 5700 forintba kerül, amit érdemes online megvásárolni, ugyanis a belépésnél a jeggyel rendelkező látogatók elsőbbséget élveznek.

  1. Light Art Museum Budapest

A Light Art Museum(LAM) Budapest azon múzeumainak csoportját erősíti, ahol újszerű élményre számíthatnak a látogatók. Ahogy a nevéből is gyanítható, egy fényművészeti múzeumról van szó, ahol 40 művész alkotásán keresztül próbálják bemutatni a látogatóknak a fény természetét.

Az elővételes jegyeket a felnőttek 6000 forintért, míg a diákok 4000 forintért szerezhetik be.

A múzeumok egyszerre biztosítanak lehetőséget kikapcsolódásra és művelődésre. Szerencsésnek mondhatjuk magunkat, hogy Budapest ilyen nagy és változatos múzeum kínálattal rendelkezik, amely lehetőséget ad mindenki számára, hogy megtalálja a hozzá leginkább illő kiállítást, legyen szó természettudományról, történelemről vagy éppen szépművészetről. És bár múzeumba járni mindig élvezetes, de az ősz beköszöntével talán még jobban jön pár beltéri kikapcsolódási lehetőség, mint bármikor máskor.

süti beállítások módosítása