Reaktor

Kis Moduláris Reaktor: A jövő energiája?

smr.png

Forrás: Nemzetközi Atomenergia Ügynökség

Kis Moduláris Reaktor

A kis moduláris reaktorok (ezután KMR-k) lényegében sorozatgyártható, könnyen szállítható, összeszerelhető kis teljesítményű és méretű atomreaktorok, amelyek az atomenergiaellőállításnak és felhasználásnak egy még el nem terjedt irányát hozhatják el.

Kis

Egyrészt a kis jelző utal a reaktor teljesítményére. A kis moduláris reaktor maximum 300 megawattórás teljesítményt képes előállítani. Összehasonlításképp a paksi atomerőmű jelenlegi 4 blokkja hozzávetőlegesen 2000 megawattórás teljesítménnyel bír és ezzel a teljesítménnyel a magyar éves energiaelőállítás kb. 50%-át biztosítja. ami a teljes magyarországi energiaigény 36%-át teszi ki. Azaz egy darab 200-300 megawattórás teljesítményű reaktor a magyarországi jelenlegi energiaigény 3,5-5,5%-át lenne képes ellátni.

Másrészt a kis jelenti a méretét is a reaktornak. A paksi atomerőműhöz hasonló nagy méretű, hagyományos atomreaktorok több, mint 700 megawattórás teljesítménnyel bírnak és pár 1000 megawattórás teljesítményt képesek előállítani. Méretükből adódóan magasabb vízigénnyel is rendelkeznek, ebből kifolyólag kevesebb helyre lehet őket telepíteni, valamint magasabb biztonsági kockázattal is járnak. Mindebből fakadóan a paksi atomerőműhöz hasonló reaktorokat sokszor egyénileg tervezik. Ezzel szemben a kis moduláris reaktoroknak alacsonyabb a vízigénye, ebből kifolyólag több helyre lehetséges telepíteni őket.

Moduláris

A kis moduláris reaktorok (ezután KMR) a tervezetek szerint modulokból összeszerelhetőkké válnak. Ezáltal sorozatgyárthatóak, illetve könnyen szállíthatóak és telepíthetőek. Megépített KMR-ek találhatóak Oroszországban és Kínában, ugyanakkor még messze nem kezdődött el a sorozatgyártásuk. Jelenleg több ország a kutatásfejlesztési és engedélyezési szakaszban jár a felsoroltakon kívül például Franciaország is. A KMR-ek a megfelelő szabályozási környezet mellett képesek lehetnek költséghatékony energia előállítására, sorozatgyártásukkal könnyű összeszerelhetőségükkel és flexibilis elhelyezésükkel az energiaelőállítás egy jövőbeli válfaját alkothatják.

Jelenleg

Európa

Az európai országok közül Franciaország jár az élen, aki 2030-ig közel 400 milliárd forintnyi euróval támogatja a KMR-eket érintő kutatás fejlesztéseket. A környező országokban szintén elkezdődött a KMR-ek iránti érdeklődés. Az amerikai KMR gyártóval a NuScale-el kötött szerződést többek között Bulgária, Csehország, Lengyelország, és Románia is. Az Európai Bizottság 2021 óta szervez eseményeket a KMR-ekhez kapcsolódó témákban, illetve a Horizont Európa programján keresztül már elindította az SMR-ok felhasználásával kapcsolatos kutatásait. Ugyanakkor konkrét szabályozási tervezetek még nem kerültek napirendre.

Európai Unió

Legutoljára az Európai Parlament Energiaügyi Bizottsága szeptember 7-én foglalkozott a KMR-ek kérdéskörével, ahol a Néppárt képviselői a KMR-ek előnyeire hívták fel a figyelmet, illetve a KMR-ekkel kapcsolatos kutatások fontosságára. A Konzervatívok képviselője támogatta a KMR-ek felhasználását. A szocialista és a Renew-os képviselő szkepticizmusát fejezte ki. Az Egységes Európai Baloldal és a Zöldek képviselői pedig el se jöttek a bizottsági ülésre. Így jól látható, hogy az európai uniós pártcsaládok képviselői megosztottak a kérdéskörben.

Magyarország

Lantos Csaba energiaügyi miniszter a Világgazdaságnak adott interjújában elmondta, hogy a KMR-ek szükséges engedélyezési kultúrája Európában még nem található meg. Illetve Magyarországon szerinte a KMR-ek beszerzése leghamarabb 2029 és 30 körül kezdődhet el.

süti beállítások módosítása