Reaktor

,,Bocs, haver, ott voltál?" Ki is volt Napóleon - 2. rész

napoleon-movie-review_jpg.webp 

Ridley Scott Napóleon című filmje bemutatja Napóleont, olyannak, amilyen valószínűleg soha nem volt és nem pozitív elhajlással, hanem egyenesen azt érezzük a film alapján, hogy egy elfogult, inkompetens, hisztis, nárcisztikus őrült uralta Franciaországot és indította el a polgárosodás útján az európai kultúrát.

Napóleon élete rendkívül sok kérdést vet fel és egyáltalán nem egy olyan életút, amit fekete-fehéren lehetne beállítani, de sajnos a film egyértelműen állást foglal a film végén feltüntetett hallottak és a filmben bemutatott karakterek alapján, bármennyire is mást ígér a film a leírásában:

„A semmiből jött, elképesztő elszántsággal kapaszkodott a hatalomba, mindent megszerzett, majd mindent elveszített. Napóleon (Joaquin Phoenix) rendkívüli életet élt, a nagy francia forradalom közkatonájából, a harcos forradalmárból uralkodó, egész Európa leigázója lett. És közben halálosan szerelmes volt Jozefinába (Vanessa Kirby), akit – mint az egész birodalmát – először meghódított, azután elveszített.
Ridley Scott rendező a korábbi filmjeihez méltó nagyságú filmet készített: szemkápráztató látvánnyal, óriási tömegjelenetekkel és a nagy csaták lélegzetelállító életre keltésével tette feledhetetlenné a köztársaságpártinak induló, császárrá váló, és végül magányos száműzetésben meghaló férfi történetét.”

n10.jpg

(részlet a Napóleon című filmből)

Mivel senki sem volt ott, hogy beszámoljon arról, Napóleon milyen is lehetett valójában, ezért Napóleon bemutatásánál hagyatkozzunk az elérhető leghitelesebb forrásokra, vagyis saját írásaira. A következőkben tehát Napóleon személyét vizsgáljuk meg, hogy választ találjunk a kérdésre: Napóleont a történelmi emlékezetben milyen helyre lehet rakni.

Elég volt a túlidealizálásból és a lejáratásból, beszéljen az, aki átélte ezt az életrajzot. 

Napóleont nagyon ígéretes hadvezérként könyvelte el a kora, 24 évesen tábornok, majd 27 évesen egy egész hadsereg főparancsnoka lett, magát pedig a forradalom örökösének gondolta. Tudta magáról, hogy különleges és nárcisztikussága megjelenik abban, hogy magát már eleve a történelem lapjain képzelte el, pontosan tudta, hogy milyen ambivalens megítélése lesz és készült arra, hogy nem lesz ország, ahol nem szerepelne a neve a történelemkönyvekben. Nagyban játszott és nagy is lett, emiatt pedig nagyot is bukott.


n11.jpg

 (fiatalkori festmény Napóleonról)

Néhány idézet magától Napóleonról és arról, hogy ő hogyan látta önmagát:

„Hatalmam a dicsőségemen alapul, a dicsőségem pedig a győztes csatáimon. Rögtön vége lenne a hatalmamnak, ha nem alapoznám meg még több dicsőséggel és újabb győzelmekkel. A hódítás tett azzá, ami vagyok, és egyedül a hódítás szilárdíthatja meg a hatalmamat.”

„Munkára termett ember vagyok. A lábam és a szemem terhelhetőségének vannak határai, a munkabírásom viszont határtalan.”

„Tudom jól, hogy nincsenek igazi barátaim. Addig, amíg az vagyok, ami vagyok, annyi látszólagos barátot szerzek, amennyit csak akarok. [..] De csak semmi érzelgősség! Keménynek, keményszívűnek kell lenni, különben nem szabad sem háborúzni, sem kormányozni.”

„Szigorúnak és ridegnek tartanak. Annál jobb; igy nem kell ilyennek lennem”

„A zsenik sorsa az, hogy meteorként elégve bevilágítsák századukat.”

 n12.jpg

(festmény Napóleonról)

„A királyok környezetéből sosem hiányoznak az olyan emberek, akik mindenben hibát találnak. Én soha nem tűrtem a kritikát. Az orvostól is azt kérik, hogy szüntesse meg a lázat, és nem azt, hogy írjon egy szatírát ellene.”

„Az utókor és a történelem nem azt fogja e szememre vetni, hogy túl gonosz, hanem talán azt, hogy túl jó voltam.”

Napóleon hadvezéri tevékenysége

Rendkívül elhivatott volt és sikerét a győzelemben mérte, ami végül a bukását is okozta, hiszen, ha a franciákat győzelemmel eteted, akkor éhesek lesznek, ha nem kapnak győzelmet, elküldenek Elba-szigetére.

Ridley Scott egyik legnagyobb baklövése volt a filmjében, hogy nem fejtette ki eléggé, hogy mennyire géniuszi képessége volt a hadászathoz és hogy mennyire szerették a katonái.

A film hiába úgy van felépítve, mintha elsőnek találták volna ki a 4 nagy epic csatajelenetet és aztán az egész forgatókönyv csak átvezető részek lennének az egyik csatából a másikba és hiába lettek emiatt a csatajelenetek rendkívül kidolgozottak, Napóleon élete nem csak a kellemetlen szerelmi életéből és csatáiból álltak, most mégis döntse el mindenki az idézetek alapján, hogy milyen hadvezért lehetett.

„Ahhoz, hogy a hadsereget megóvjuk a vereségektől, a nagy veszteségektől és a szégyentől, szükség van a katonai fegyelem szigorú szabályaira. A hadseregnek a szégyent még a halálnál is szörnyűbb csapásnak kell tartania. A nemzet könnyen talál magának új katonákat, sokkal nehezebb visszaszereznie a becsületét.”

 n13.jpg

(részlet a Napóleon című filmből)

„Egy hadvezérnek egyszerre kell határozottnak és okosnak lennie. Akik nagyon okosak, de nem elég határozottak, alkalmatlanok erre hivatásra; olyanok ők, mint az a hajó, amelynek túl nagy a vitorlázata a tőkesúlyához képest. Szerencsésebb, ha az illető kevésbé okos, de kellőképpen elszánt. Azok, akik közepesen okosak és ugyanennyire határozottak, gyakran megállják a helyüket a csatatéren; és ott vannak azok a nagy hadvezérek, akik nagyon okosak és igazán határozottak voltak: Caesar, Hannibál, Turenne, Savoyai Jenő herceg, Nagy Frigyes”

„A háború természetes állapot. Egy hadjárat kezdetén alaposan meg kell gondolni, hogy belevágjunk-e vagy sem; de ha egyszer megindítottuk az offenzívát, a végsőkig folytatnunk kell. Mert bármilyen ügyesen manőverezünk is egy visszavonulás során, a meghátrálás mindig meggyengíti a hadsereg morálját, és a siker reményéről lemondva átengedjük azt az ellenségnek. A visszavonulások is egyébként több embervesztességgel járnak, mint a legvéresebb offenzívák.”

„A háborúban a siker háromnegyed részben a katonák harci szellemén múlik, az erőviszonyok csak negyed részben számítanak. A háborúzás különleges művészet. Hatvan csatát vívtam meg. Nos, ezek során nem tanultam semmit, amit ne tudtam volna már az elsőnél.”

„A zűrzavaros időkben egy gyenge párt élén álló férfit a lázadók vezérének neveznek, De ha sikereket ér el, nagy tetteket visz végbe, felemeli országát, és maga is felemelkedik, akkor már tábornoknak, uralkodónak stb.-nek nevezik. A sikernek köszönheti az efféle címet. Ha balszerencsés lett volna, akkor megmaradt volna a lázadók vezérének, és talán a vérpadon végzi. A siker szüli a nagy embert.”

n14.jpg

(részlet a Napóleon című filmből)

Napóleon egy nagyon különleges hadvezér és ember volt, aki a rendkívüli tehetségét keresztezte a megállíthatatlan elhivatottságával, hogy a történelem lapjain szerepeljen a neve.

Pár év alatt egész Európát elfoglalta és végül az orosz tél okozza a vesztét, akár csak Hitlernek.

Karaktere egészen biztosan egyedülálló, hadászati képessége pedig megkérdőjelezhetetlen, de vajon tényleg csak ennyi volt Napóleon? Egy tehetséges őrölt, aki egész Európát megkaparintotta, aki több millió emberélet kioltásáért felel? 

 

Ridley Scott Napóleon című filmje történelmileg elég szabadosan kezeli a tényeket, de vajon ez-e a legnagyobb hibája?
,,Bocs, haver ott voltál?" Ki is volt Napóleon - 1. rész

Mi történik, ha saját írásai, idézetei alapján festünk reálisabb képet Napóleonról?

,,Bocs, haver ott voltál?" Ki is volt Napóleon - 3. rész

süti beállítások módosítása