Reaktor

Ki lesz Trump örököse?

rama_desantis_1.jpg

Az elmúlt pár hét visszalépéseinek köszönhetően meglehetősen leegyszerűsödött a republikánus előválasztás mezőnye. Már csak Nikki Haley maradt talpon a pártot egyre jobban birtokába vevő Donald Trumppal szemben. A  számottevő visszalépők (például Ron DeSantis és Vivek Ramaswamy) rendre Trump támogatására buzdították a szavazóikat. Nikki Haley a trumpisták által démonizált és meggyengült pozíciókkal rendelkező Republikánus pártestablishment jelöltje; legfeljebb csak a megcsappant számú centrum szavazókat tudja megszólítani, ami önmagában nem elég, hogy jelentős politikai akadályt jelentsen.

Trump elnökjelöltsége szinte biztosnak tekinthető, azonban több kérdés is még nyitva áll előttünk. Ki lesz az alelnök-jelöltje? Ki lesz az, aki Trump visszavonulását követően tovább fogja vinni a trumpizmust? A két nagy párt, vagyis a Demokrata és a Republikánus pártok meglehetősen hadilábon állnak a potens alternatívák terén; a Republikánusok mintha minimálisan, de jobban álltak volna ezen a téren. Legalábbis egyértelműbbnek tűnt, ki jöhetne Trump után. 

A politika egyik legizgalmasabb kérdése, hogy a vezető politikusok utánpótlása hogyan tud központi pozícióba emelkedni, illetve ki veszi át a stafétabotot?

Ron DeSantis Florida kormányzójaként kicsiben valósította meg az amerikai jobboldal politikai ajánlatát, ennek következtében Trumphoz hasonlóan megosztó szereplőjévé vált az amerikai politikának. Sokan benne látták a Republikánus párt és a MAGA-mozgalom jövőjét, ami a Trump utáni időszakot illeti, hiszen életkorát (46) tekintve éles kontrasztot képvisel a 81 éves Joe Bidennel és a 77 éves Donald Trumppal szemben, ráadásul kormányzati tapasztalattal is rendelkezik.

Azonban a befolyásos donorok által támogatott DeSantis-szal szemben mestere kíméletlen kampányt folytatott, ráadásul a többi jobboldali jelölt sem bánt vele kesztyűs kézzel. A 2024. január 15-i iowai kaukusz (jelölőgyűlés) követően (ahol DeSantis második helyet szerzett) Florida kormányzója bejelentette jelöltségének végét. Bár sok nézeteltérése van a volt elnökkel szemben, beszédében biztosította a republikánusokat, hogy támogatni fogja Trump kampányát. Trump később egy interjúban elismerően nyilatkozott tanítványáról és családjáról.

A FiveThirtyEight nyomon követte - többek között - a republikánus jelöltek támogatottságát, így érdekes trendeknek lehetünk  szemtanúi. 2023 elején még nem volt olyan nagy távolság Trump és DeSantis között, azonban az olló egyre jobban kinyílt a két jelölt között. DeSantis népszerűségvesztéséből nem csak Trump profitált, hanem egy fiatal (38 éves), új szereplő is; név szerint Vivek Ramaswamy. Az indiai származású milliárdos merész üzenetekkel és végletekig megosztó szakpolitikai víziókkal (például választói korhatár felemelése 18-ról 25 évre) szállt be az amerikai jobboldal vérkeringésébe. Vivek sok kérdésben Trumppal megegyező véleménnyel rendelkezik, ráadásul ugyanazt a párteliten kívüliséget képviseli, mint 2016-ban Donald Trump.

Egyelőre nem sieti el Trump az alelnök-jelöltjének a kiválasztását, ráadásul a bőség zavarával van dolga; a mögé betagozódó szenátorok és kormányzók tömkelegéről el lehetne képzelni, hogy a 2024-es választáson a volt elnök neve mellett fog szerepelni a szavazólapon. Miután a 2024-es választás jószerével az amerikai nép Trumpról szóló névszavazásaként lesz értelmezve, így talán nem is számít annyira, hogy ki lesz a republikánusok alelnök-jelöltje. Mindez nem azt jelenti, hogy semmit sem fog jelenteni Trump választása, mivel úgy gondolja, hogy az alelnöknek olyannak kell lennie, aki "elnök-matéria".

Ebből logikailag is az következik, hogy olyan alelnök-jelöltet keres, akire rábízná a MAGA-mozgalmat - no meg persze az Egyesült Államokat is.

Ramaswamy fiatal, de energetikus és lojális, Ron DeSantis országosan viszonylag ismert, azonban súlyosan megtépázódott a kampányban. Egyre biztosabb, hogy Donald Trump lesz Joe Biden ellenfele novemberben. Jelenleg Trump felé billen a mérleg nyelve, azonban novemberig bármi megtörténhet. Sok nyitott kérdés van még Trump káderpolitikáját illetően, sokakról képes elismerően nyilatkozni - ez persze annak a függvénye, hogy az illető teljesen kritikátlanul viszonyuljon hozzá. Mindenesetre érdemes lesz figyelemmel kísérni, hogy hogyan fog alakulni az alelnök-jelöltségért folytatott házi kvázi-verseny, mivel annak kimenetele a látszatnál sokkal fajsúlyosabbnak ígérkezik.

süti beállítások módosítása