Reaktor

Külföldön szeretnél tanulni? Néhány ösztöndíj a világból

 A legtöbb diák elveti a külföldi továbbtanulás lehetőségét, pedig rengeteg opciónk van szerte a világon, akár magyar, európai vagy a célország támogatásával. A cikkben országokra és régiókra lebontva mutatjuk be a legjobb lehetőségeket.

 

A legtehetségesebb magyar fiataloknak: Stipendium Peregrinum

A Stipi ösztöndíjat Novák Katalin köztársasági javaslatára indította el a Nemzeti Tehetség Program 2019-ben, célja a tehetséges magyar fiatalok támogatása abban, hogy a világ legrangosabb egyetemein tanulhassanak és ezt a tudást később itthon kamatoztassák. 2023-ra már három komponensre is pályázhatunk, az ’A’ komponens a felvételi eljárás teljesítéséhez ad támogatást (például kiutazás támogatása az interjúra stb.), a ’B’ komponenst a tandíjra, szállásra, megélhetési költségekre, utazási költség fedezésére és minden iskolával kapcsolatos dologra lehet megpályázni, akár iskolai tanszerekre is. A ’C’ komponenst 2021-től nyitották meg, ez a ’B’ komponenst már megnyerő hallgatók előtt nyitott, célja pedig, hogy a hallgatók továbbra is megfelelő körülmények közt folytathassák tanulmányaikat.

 

Európai programok:

Erasmus Mundus, ha több egyetemet is szeretnénk kipróbálni

Az Erasmus+-t talán már mindenki ismeri, segítségével egy vagy két félévet tölthetünk a saját egyetemünk valamely európai partnerintézményénél. Az Erasmus Mundus szintén az Európai Unió ösztöndíjprogramja, azonban a program nem csak európai diákok számára nyitott, segítségével egész mesterképzést végezhetünk el, és ezt szemeszterre leosztva több egyetemen is. Az ösztöndíj hozzájárul az utazási költségekhez és a megélhetéshez is. Az ösztöndíjra azok jelentkezhetnek akik már megszerezték alapfokú diplomájukat, vagy az alapképzés utolsó évében járnak.

 

DAAD, ha Németországban szeretnél mesterképzést végezni

A DAAD, azaz a Német Felsőoktatási Csereszolgálat több ösztöndíjat is kínál a magyar hallgatóknak, az egyik közülük a Graduális tanulmányi ösztöndíj bármely tudományterület számára nyitott. Az Erasmus Mundushoz hasonlóan mesterképzést támogat, 934 eurós havi megélhetési kerettel, utazási költségek és egyszeri magasabb összegű tanulmányi támogatás. A mesterképzésünkhöz bármely német egyetemet választhatjuk.


erasmus-mundus-joint-masters-degree-scholarships-scaled.jpg

Kép forrása: leverageedu.com

 

Egyesült Királyság:

A Brexitet követően az Erasmus+ kapcsolatok megszűntek az Egyesült Királysággal, és a továbbtanulási kedvezmények is eltűntek. Ezért azoknak, akik mindenképp ebben az országban szeretnék tölteni egyetemi tanulmányaikat, vagy mélyen a zsebükbe kell nyúlniuk, vagy pedig valamelyik ösztöndíj pályázatot kell megnyerniük. Ennek a könnyítéseképp bemutatunk egy ösztöndíjprogramot, amit az Egyesült Királyságban való tanulmányaidra fordíthatsz:

Chevening Scholarships, ha itthon szeretnéd felhasználni a megszerzett tudást

A Chevening ösztöndíj egy teljes finanszírozású támogatás, mely tartalmazza a tandíjt, szállást, megélhetési és utazási költségeket is. A Chevening olyan mesterképzéseket támogat, melyek időtartama 1 év, a választott iskola pedig bármelyik Egyesült Királyságban bejegyzett felsőoktatási intézmény lehet. A Chevening ösztöndíj feltételei között van 2800 ledolgozott óra, és hogy a diploma megszerzését követően minimum két évig visszatérj a saját országodba és ott kamatoztasd tudásodat.

 chev.jpg

Kép forrása: mopportunities.com

 

Amerikai Egyesült Államok:

Fulbright, az amerikai álomhoz

A Fulbright ösztöndíjjal kipróbálhatjuk magunkat egy évre az Egyesült Államok bármely akkreditált egyetemén, amennyiben megszereztük már alapfokú diplománkat. Ha PhD kutatói ösztöndíjra pályázunk, akkor egy speciális Visiting Student Researcher – VSR, 5 hónapos időszakot is megpróbálhatunk. Érdemes olyan egyetemet megpályázni, amelynek évi tandíja nem megy 20.000 dollár fölé, hiszen a Fulbrightnak ez a költségkerete. Ezen kívül havi támogatást is kínál az ösztöndíj, aminek 1,620 – 2,960 dollár/ hó a mértéke.

 

Ázsia:

Ázsiában rengeteg lehetőségünk van tanulni, a cikkben három ország ösztöndíjprogramjait emeltük ki, amely népszerű lehet a hallgatók körében, mindhárom bemutatott országnak van top 100-as ranglistán szereplő felsőoktatási intézménye.

Kínai állami ösztöndíj az Európai Unió állampolgárai számára

Erre az ösztöndíjra a kínai nyelvet tanulók jelentkezhetnek, amely egy részképzést foglal magában valamelyik kínai egyetemen. A részképzés idejére ingyenes szállást, havi ösztöndíjat is kapnak. A pályázathoz szükséges egy kínai egyetem fogadó levele, amelyet a diákoknak kell beszerezniük.

Global Korea Scholarship, teljes képzés Koreai Köztársaságban

A dél-koreai ösztöndíj azért előnyös, mivel már alapképzést is csinálhatunk vele. Az előzőekhez hasonlóan minden költséget és tandíjat fedez. További előnye, hogy amennyiben a jelentkező nincs Topic 6-os nyelvi szinten koreaiból, akkor egy kötelező nyelvtanulós évet adnak az egyetemi képzéshez, amelynek minden költségét a koreai állam állja.

Japán, MEXT ösztöndíj, 1 év japánul

A MEXT a GKS ösztöndíjhoz szinte teljesen hasonlóan működik, annyi különbséggel, hogy a MEXT-re jelentkezőknek kötelező nyelvi szinttől függetlenül az egy éves japán nyelvi alapozás. Ezt követően már a választott szakirányba tanulhat tovább, majd a diploma megszerzését követően akár Japánban is elhelyezkedhet megszerzett tudásával, hiszen a MEXT erre is ad lehetőséget.

Cikkünk persze nem fedte le a teljes világot, de megpróbáltunk azon országok ösztöndíj ajánlatai közül válogatni, ahol van lehetőség a világ legjobb egyetemein tanulni, és ha anyagi helyzetünk nem engedné akkor is legyen lehetőségünk részt venni a legmagasabb szintű oktatásban.

 

süti beállítások módosítása