Reaktor

Ki kerülhet Sulyok Tamás helyére az Alkotmánybíróságon?

 54448289_4022425_39324c2e3fa60f7285173e1202caad28_wm.jpg

Miután Sulyok Tamás lemondott alkotmánybírói tisztségéről, hogy Magyarország államfője legyen, az Alkotmánybíróság elnök nélkül maradt, így felmerül néhány kérdés. Ki lesz az Alkotmánybíróság új tagja? Ki lesz az új elnök?

 

Mi történt Sulyok államfővé választása óta az Alkotmánybíróságon?

Február 26-án Kocsis Máté a Facebookon bejelentette, hogy

,,Sulyok Tamás köztársasági elnökké választását követően a kormánypártok Trócsányi Lászlót, a Magyar Jogász Egylet elnökét jelölik az Alkotmánybíróság megüresedő helyére.”

fc419abb6c09499aa819a3a2f44407fc.jpgTrócsányi László (Forrás: https://magyarnemzet.hu/kulfold/2021/01/trocsanyi-laszlo-jelentos-a-szakertoi-halozatok-hatalma)

Trócsányi László – többek között – volt alkotmánybíró (2007-2010), volt igazságügyi miniszter (2014-2019), jelenleg európai parlamenti képviselő és a Károli Gáspár Református Egyetem rektora, egyetemi tanár.

A felkérést éppen utóbbi miatt utasította vissza.

"Hosszas mérlegelés után arra az elhatározásra jutottam, hogy a megtisztelő felkérésnek - egyetemi kötelezettségvállalásaimra tekintettel - jelenleg nem tudok eleget tenni."

Így a 15. alkotmánybírói szék azóta üresen áll az Alkotmánybíróságon.

 

Ki látja el az elnöki teendőket?

Mielőtt Sulyok Tamás lemondott volna az alkotmánybírósági pozíciójáról, egyik utolsó intézkedéseként Salamon Lászlót javasolta, hogy az AB elnökhelyettese legyen. Javaslatát a teljes ülés elfogadta, így jelenleg Salamon László – elnökhelyettesként – végzi az Alkotmánybíróság irányítását.

 180725_tanacskozik_a_teljes_ules-forras-alkotmanybirosag.jpgAz Alkotmánybíróság teljes ülése (Forrás: https://www.jogiforum.hu/cikk/2018/08/05/hianyzo-biroi-nyugdijszabaly-juliusi-ab-mustra/)

Ki lehet Alkotmánybíró? 

Sokan sokfélét tippeltek arra, hogy ki lesz az Alkotmánybíróság új tagja. Azonban az Alkotmánybíróságról szóló 2011. évi CLI. törvény (Abtv.) több feltételhez köti azt, hogy ki választható meg az Alkotmánybíróság tagjává. Először is jogász végzettséggel kell rendelkeznie és 45 éves már elmúlt, de 70. életévét még nem töltötte be. További feltétel, hogy kiemelkedő tudású elméleti jogász legyen (egyetemi tanár vagy a Magyar Tudományos Akadémia doktora), vagy legalább húszévi, jogi területen folytatott szakmai gyakorlattal kell, hogy rendelkezzen. Alkotmánybíróságnak tagja nem lehet olyan ember sem, aki - értelemszerűen - a megválasztása napját megelőző négy éven belül a Kormány tagja, valamely párt vezető tisztségviselője volt, vagy politikai és szakmai felsővezetői tisztséget töltött be.

 

,, Az Alkotmánybíróság tagjának megbízatási ideje tizenkét év. Az Alkotmánybíróság tagja nem választható újra.”

 

Hogyan lesz valaki az Alkotmánybíróság tagja? 

Az Alkotmánybíróság tagjainak kinevezése kapcsán az Országgyűlés alkotmányügyi bizottsága játszik fontos szerepet. Ha az Országgyűlés elutasítja a jelöltet, a bizottság új javaslatot tesz a következő 15 napon belül. Az új tagot általában kilencven napon belül választják meg az előző tag megbízatásának lejártát követően. Az Alkotmánybíróság tagja az eskütétel után lép hivatalba.

 alkotmanybirosag.jpg(Forrás: https://www.hodpress.hu/2024/01/27/dontott-az-alkotmanybirosag-meg-reszben-sem-donthetnek-helyben-a-tanorai-foglalkozasok-tartalmarol/)

Hogyan lesz valaki az Alkotmánybíróság elnöke?

Az Országgyűlés felel az alkotmánybírák elnökének kiválasztásáért (legalább a jelenlévő képviselők kétharmadának igenlő szavazata szükséges), aki a mandátumának végéig tölti be a tisztséget.

Az Alkotmánybíróság elnökhelyettesét a tagok titkos szavazással választják maguk közül.

Pletykák szóltak arról, hogy az Alkotmánybíróság következő elnöke id. Lomnici Zoltán lehet, de hivatalos információ még nem látott erről napvilágot.

 

(Borítókép forrása: https://index.hu/24ora/?cimke=alkotm%C3%A1nyb%C3%ADr%C3%B3s%C3%A1g)

süti beállítások módosítása