Reaktor

Ⅰ. kerület + kultúra = Platform

platformkult.jpg

A Platform egy olyan feltörekvő kezdeményezés, mely jelenlétével, előadásaival és szellemiségével inspirál, formálja a világról alkotott képünket és ami a legfontosabb, szervező erővel bír, egyfajta kulturális gócpontként funkcionálva.

A Platform fő profilja a közösség és a kultúra. Az I. kerületi székhelyű Kulturális Központ 2023 őszén ünnepelte 1 éves fennállását, olyan programokat szervezve a közönségnek, mint az első nyitóbeszélgetés Dr. Körmendi Istvánnal, aki a maga 100 évével Magyarország legidősebb aktívan praktizáló háziorvosa vagy a december közepi irodalmi fókuszú est, a kortárs magyar irodalom közismert képviselőjével, Nyáry Krisztiánnal.

A Platform célja a kulturális élet fellendítése a kerületben és a találkozások helyszínévé válás.

A pillanat, amikor néhány órára a több tucatnyi kedves vendég elfoglalja a székét és mosolyogva figyel, az egyik legzseniálisabb élmény. Reményeik szerint számos további estre váltanak ingyenes jegyet a nézők a Katakomba Pinceszínházban, mely a Platform legfőbb székhelye, befogadóképessége nagyjából 80-100 fő, ám aki 101-nek fut be, annak szó szerint a föld alól is kerítenek széket.

1 év, megannyi esemény – orvos, újságíró, tánc- és hitoktató, zenész, történész, autóversenyző és parasportoló, néptáncos, író, romaügyi szakértő. Vendégeink a teljesség igényével listázott foglalkozásai. A lista folyamatosan bővül.

platf1.png

Az évfordulóra készült kollázs

A szervezőcsapat dinamikus bővülésével egyre kompaktabb és professzionálisabb esteket tarthatnak, hála annak, hogy sokuk egy gimnáziumba, a Katakomba „fölött” működő Szent Gellértbe járt. Egyik legnagyobb büszkeségük és egyben erősségük, hogy közösségük a képességeiket és érdeklődési körüket illetően sokszínű. Életkorilag egy ligában játszanak, amihez tökéletesen passzol, hogy tanulmányaik tekintetében hasonlóképpen igen sokfélék. Akad köztük többek közt építész, grafikus, katona, politológus, mérnök és jogász is. Pázmány, BME, ELTE a fősodor.

Mindenféle tudományterület felől támadnak, ami a fentebb listázott vendégeik széleskörű foglalkozásaiban mutatkozik meg. A jövőben igyekszenek akár kevésbé a kompetenciáik közé tartozó szakirányok jeles képviselőit invitálni és megszólaltatni.

Gála

2024 márciusában tartották az első, azaz mindenképpen jubileumi Platform Gálát. A hosszas szervezési feladatok és háttérmunkálatok után nagy büszkeséggel figyelték, hogy egy valóságos vendégsereg, több, mint 150 fő választotta őket azon a szombat estén. Felemelő volt a "régi motorosok" mellett új arcokat látni a közönség soraiban.

6 formáció, összesen 27 fellépő, 150 néző. Bachtól a néptáncon át Amy Winehouse és a jazz műfajáig szinte minden megszólalt.

Meghajlásra készen egy ízig-vérig profi előadás után a Szőke Márk vezette jazzformáció

És hogy kiknek ajánljuk?

A Lego-s dobozokon megfigyelhető „4 és 99 éves kor közöttieknek” javaslatot alapul véve: nem lehet elég korán, illetőleg elég későn elkezdeni estjeink látogatását. Bárkit várnak, aki kíváncsi egy különleges kezdeményezés működésére és annak vendégeire. Estjeik ingyenesek!

Közösségi média🌐

Bármely kérdés, felvetés esetén keressék őket bizalommal - kapcsolat.platform@gmail.com.

Igyekszünk meghálálni a bizalmat. Jelenlegi és jövőbeli eseményeinkről a linkelt felületeken találhatóak részletes információk.

A csapat egy része, a képen szereplők 100%-a millió szálon kötődik a Szent Gellért Gimnáziumhoz

(Képek forrása: Platform Kulturális Központ, Kapitány Ágoston)

süti beállítások módosítása