Reaktor

Kulturális és kulináris kaland Franciaország szívében

pexels-mikhail-nilov-8430275.jpg

Lyon egy varázslatos hely, de elég macerás volt eddig lejutni: a leggyorsabb út repülővel, egy Római átszállás beiktatásával volt elérhető. Mivel autóval 15 óra, ezért azt csak az igen merész sofőröknek javasoljuk. Azonban az EasyJet augusztus 21-től közvetlen járatokat indít Budapest és Lyon között, így érdemes már most tervezni oda egy késő nyári, kora őszi utat.

Lyon története

Lyon története gazdag és változatos, több, mint 2000 évvel ezelőtt kezdődött. Az antik Lugdunum városa, melyet Kr. e. 43-ban alapított Lucius Munatius Plancus, Julius Caesar helytartója, nagyon gyorsan a térség központja lett, a 2. században már 50 ezer fős lakossággal, ami akkoriban kiemelkedő volt. A városban azonban számos tragédia és fordulat következett a korai virágzás után: arabok 720-as évekbeli támadása és a 737 Lyon általuk történő elfoglalása megtörte a város fejlődését.

A város a középkor folyamán tovább fejlődött, de számos támadás érte, például a normannok és a magyarok általi fosztogatás. Lyon egyházi jelentősége is nőtt, különösen az érseki rang emelése után.

A reneszánsz és az újkor idején Lyon gazdasága és kultúrája ismét virágzott. A város fontos szerepet játszott a francia ipari forradalomban és a kereskedelemben. A 20. században Lyon tovább növekedett, és jelentőségét megerősítette az ipar és a technológiai fejlődés.

A második világháború tragédiái után Lyon újjáépült, és a város modernizációja folytatódott. A város jelenleg is fontos gazdasági, kulturális és tudományos központ Franciaországban.

 c4ecbda7-67fb-4cf8-88e8-f870b7e6bc25.jpg                                                              Notre Dame de Fourvière bazilika                                                                         (forrás: https://hu.hotels.com/go/france/la-basilique-notre-dame-de-fourviere-lyon)

Látnivalók

Notre Dame de Fourvière bazilika és az Odeon

Lyon egyik jelképe, a Notre Dame de Fourvière bazilika lenyűgöző látványt nyújt. A 19. században épült épület impozáns külsővel és gazdag belső díszítéssel büszkélkedik, miközben panorámás kilátást biztosít Lyon városára és környékére. Egészen elképesztő élmény a bazilika mellől lenézni a városra.

Innen pedig tényleg csak pár perc séta a római kori színház, az Odeon, amit szabadon be lehet járni, le lehet ülni oda, ahol az emberek több, mint 100 éve nézték a színdarabokat. Természetesen innen is csodás kilátás nyílik Lyonra.

 146.jpg                                                                Odeon Lyon                                                                           (forrás: https://www.getyourguide.com/hu-hu/gallo-roman-museum-of-lyon-fourviere-l133552/tevekenysegek-tc54/)

Séta az óvárosban

A bazilika és az Odeon után, nem csak 2 perc séta lejutni az óvárosba, de érdemes bevállalni. A szűk utcák, a lépcsők megérik a fáradságot azért, hogy Lyonnak ezt a részét is megismerjük.

Lyon belvárosa lenyűgöző keveréke a történelemnek és a modern életnek. A Vieux Lyon szűk utcái között rejtőző reneszánsz épületek és hangulatos kávézók időutazást kínálnak. Az UNESCO Világörökség részét képező városi sétány és az óvárosi traboulek egyedülálló hangulatot árasztanak. Itt tényleg érdemes néhány órára eltenni a térképet, csak bolyongani a csodás utcákon szebbnél szebb utcákat és épületeket nézegetve.

Érdemes kinézni ezen a környéken egy igazi francia bisztrót, ahol a helyi borok mellett a helyi konyhát is meg kell említeni. Nagyon sok bisztró kínál napi menüt, ami egy pénztárcabarát megoldás a lyoni specialitások kipróbálására (kb. 20 euróért már lehet kapni háromfogásos menüt)

 adobestock_482821585_editorial_use_only-1-1024x683.jpg                                                     A történelmi belváros                                                            (forrás: https://www.vacationstravel.com/lyon-city-guide/)

Hajókázás

Ez is olyan program, amit nem érdemes kihagyni. 1 órás folyami hajóút a Saône folyón kb. 15 euróba kerül, ami francia viszonylatban nem számít rengetegnek, a látvány pedig kárpótol.

 146_1.jpg                                                        Lyoni hajókázás                                                          (forrás: https://www.getyourguide.com/lyon-l295/lyon-1-hour-river-cruise-t88205/)

Biztonság

Hiába a gyönyörű város, azért érdemes óvatosnak lenniük, különösen éjszaka és egyedül.  Bár a belváros és a Saône jobb partja általában biztonságosnak tekinthető, más területeken az egyedül mászkálókat megtámadhatják. A zsúfolt részeken és a tömegközlekedésen pedig érdemes vigyázni az értékeinkre, mert elég sok a zsebtolvaj.

 

Azonban ez ne tántorítson el senkit! Inkább vigyünk magunkkal napközben kevesebb dolgot, amit mindig a szemünk előtt tartunk, mert ez egy olyan város, amit igazán kár lenne kihagyni.

Reaktor

Facebook

süti beállítások módosítása