Reaktor

A legbiztonságosabb latin amerikai államból az egyik legveszélyesebb? Ecuador biztonsági krízise

A kicsinek mondható, egykor az egyik legbiztonságosabbnak tartott dél-amerikai állam 2024 januárjában biztonsági krízisbe keveredett. Ennek eredményeképp 2024 januárjában 60 napos veszélyhelyzetet és háborút hirdetett a 22 drogbanda ellen, akiket terrorista szervezeteknek nevezett Daniel Noboa elnök, mely márciusban további 30 nappal lett meghosszabbítva és kb. 11.000 letartóztatást eredményezett.

Ecuadorban 2022-höz képest megduplázódott a civilek elleni erőszak, 2023-ban halálozások száma elérte a 7800 főt, ami 100.000 lakosra 43 halált jelentett. A drogháború Ecuadort is elérte, ez eredményezte az óriási növekedést is a civil áldozatok számában. A 2023 novemberében beiktatott Daniel Noboa elnök választási kampányában azt ígérte, erőszakkal vet véget a drogbandáknak.

ecuador-times-ecuador-news-daniel-noboa-has-the-highest-acceptance-of-a-president-since-1979-according-to-cedatos.jpg

A frissen megválasztott Daniel Noboa. Kép forrása: EcuadorNews.com

Ecuador egykor még Latin-Amerika egyik legbiztonságosabb országának számított, azonban a kokain fogyasztás és kereslet növekedése miatt Ecuadorra is átterjedtek a drogbandák és egyre jelentősebben belefolyt a kokainexportba. Ez szinte elkerülhetetlen volt, köszönhetően annak, hogy a világ két legnagyobb kokain termelője, Kolumbia és Peru között helyezkedik el. Továbbá a világ legnagyobb banántermelőjeként a banánok tárolására való konténerek kiválóak a kábítószerek csempészésére

Ecuadorban már nem csak kokainnal, hanem heroinnal és az egyre gyakrabban fogyasztott, halálos fentanillal is kereskednek a bandák. A The Conversaton szerint, a drogprobléma a már fentebb említett földrajzi elhelyezkedés, az amerikai alapú valuta, a hiányos eszközök miatt az esőerdők megfigyelésének nehézségei, így a drogkereskedelmi utak rejtve maradnak. Természetesen az országban megtalálható munkanélküliség és egyenlőtlenség is előteremti a drogbandák működésének alapjait.

Továbbá a médiafaktor is kiemelkedő, a közösségi médiákon a drogbandákba való csatlakozás a könnyű pénzszerzés lehetőségét hirdeti, ezeknek a bandáknak meg van a saját kultúrája is, mely egy közösséghez való tartozást is ad a csatlakozóknak, így a fiatalok számára népszerűvé válik. Tehát Ecuadornak és az újonnan megválasztott kormánynak ezeket az eszkaláló tényezőknek a megoldására kell koncentrálnia, ami nem egyszerű feladat.

Valószínűsíthető, hogy az ecuadori kábítószerkereskedelem mögött mexikói drogbandák állhatnak, akik kolumbiai bandákkal, mint például a Frente Oliver Sinisterra(FOS) vagy a Columna Móvil Urías Rondón egyezkedve küldik át Ecuadoron keresztül drogszállítmányaikat.

A droghálózat elemei a már említett Mexikóból indulnak: A FOS összeköttetésben áll a hírhedt mexikói Cartel de Sinaloa-val, míg a CMU Cartel Jalisco Nueva Generaciónnal. A kolumbiai és mexikói bandák összedolgozva juttatják el Ecuadoron keresztül a szállítmányokat.

Ecuadorban eddig úgy tűnik a FOS a Los Tigueronesszal dolgozik együtt, míg az Urías Rondón az egyik legjelentősebb ecuadori bűnszervezettel a Chonerosszal szövetkezett. Azonban ki kell emelni, hogy több esetben is, az ecuadori szervezeteket kikerülve cselekedtek a kolumbiai bűnbandák, ami a bizalmatlanságot mutatja a két ország bűnszervezetei között.

Mi sem bizonyítja jobban a kolumbiai bandák befolyását, hogy 2023 augusztus 9-én merénylet érte Fernando Villavicencio elnökjelöltet és volt oknyomozó újságírót Quitóban, aki erős fellépést ígért a bandákkal szemben. A hat elfogott gyanúsított közül az összes kolumbiai állampolgársággal rendelkezett.

Még érdemes megemlíteni, bár nem nagy számban, de meglepő módon jelen van az albán maffia is a Ecuador partmenti területein, rajtuk keresztül jut el Ecuadorból a drogszállítmány Európába.

A legutóbbi események azonban még inkább felbolygatták az országot, az Ecuadori erőszak hullám január 9-én kezdődött, amikor az ecuadori TC élő adását feketébe öltözött fegyveres férfiak lepték el. Élő adásban lövések dördültek, és a stúdió dolgozóit ejtették egy rövid időre a fegyveresek. A rendőrség perceken belül megérkezett és kiszabadították a túszokat. Ezzel azonban nem jött el a biztonság, hiszen Ecuador több részében Esmeraldasban, Los Riosban, Lojában, Machalában és Guayaquilban is robbantások történtek.

img-20240110-wa0026.jpg

A TV stúdióban történő fegyveres túszejtés. Kép forrása: WomenPressFreedom

Az élő adás túszdrámáján kívül volt egy nagyobb kaliberű túszejtés is: Körülbelül 6 napon át tartottak fogva kb. 200 őrt és az adminisztratív dolgozót az ecuadori rabok több, mint 7 börtönben, összehangolt akcióban. Emögött is a bandák befolyását lehet sejteni.

ecuador.jpg

A börtönlázadás leverése Ecuadorban. Kép forrása: theweek.in

A januári biztonsági krízis eredménye egy 2000 fős letartóztatási hullám lett és a 60 napos vészhelyzeti állapot bevezetése. Január 18-án újabb incidens történt, a szervezett bűnözés ellen harcoló ecuadori ügyészt, Cesar Suarezt meggyilkolták. Suarez volt az az ügyész, aki a televízió stúdió ügyéért felelt, így egyértelműen a szervezett bűnözéshez köthető az ő halála is.

Noboa elnök terve az erőszak megállítására a Főnix terv nevet kapta, amelyben megerősített nemzetbiztonsági, hírszerzési csapatokat ígért, újabb és sokkal szigorúbban őrzött börtönöket, valamint a reptereken és a kikötőkben megerősített biztonsági ellenőrzést. Továbbá 200 millió dollárt különített el az új fegyverek beszerzésére.

Az intézkedések magában hordozták a vészhelyzet további fenntartását, amíg az ország biztonsága helyre nem áll, ez eddig úgy néz ki, hogy március 31-ig fog tartani, amennyiben ez meghosszabbításra kerül, cikkünket frissítjük.

Reaktor

Facebook

süti beállítások módosítása