Reaktor

Jimmy Carter hosszú búcsúja Amerikától

jimmycarterportrait_cropped.jpg

Jimmy Carter, az USA 39. vezetője nekünk magyaroknak azért egy emlékezetes amerikai elnök, mert az ő elnöksége alatt szolgáltatta vissza az Egyesült Államok a Szent koronát hazánknak.

Sokan nem tudják, de a volt elnök rengeteg szempontból számít különleges politikusnak. Most, élete végéhez közeledve is társadalmi tabukat döntöget, ugyanis a 99 éves végső stádiumú rákos betegségben szenvedő Carter tavaly februárban úgy döntött, hogy befejezi az orvosi beavatkozást és inkább hospice ellátást vesz igénybe, hogy méltóságban fejezhesse be az életét. Bátor és nyilvános kiállása erről a megosztó témáról óriási változást indított el Amerikában az életvégi döntésekről szóló közbeszédben.

Jimmy Carter az Egyesült Államok valaha volt legidősebb elnöke, aki 1924. október 1-i születési dátumával idén lesz 100 éves, a „nyugdíjas évei” pedig már több mint 43 éve tartanak.

Érdekességek

Carter az első elnök, aki Georgia államban született, annak is egy Plains nevű kis falujában. Ő az első, aki már kórházban látta meg a napvilágot. Az Egyesült Államok Haditengerészetének is a tagja volt, 1947-ben vonult be a seregbe. Az elnök hivatalos minőségében becenevét (Jimmy) használja, hivatalos neve: James Earl Carter Jr.. Négyéves ciklusa alatt nem volt lehetősége bírót jelölni a Legfelsőbb Bíróságra, ami kuriózumnak számít. Ő volt az első elnök, aki római katolikus pápát fogadott a Fehér Házban, II. János Pál személyében 1979-ben. Továbbá az első amerikai elnök, aki Észak-Koreába látogatott, igaz, már hivatali ciklusa kitöltését követően.

webp_net-resizeimage_17.jpgA legendás találkozó II. János Pál pápa és Jimmy Carter között (forrás: Politico) 

Jimmy Carter élete a végéhez közeledik. Régóta daganatos betegséggel küzd és 2023 februárjában bejelentette, hogy befejezi az orvosi kezelést, hátralévő idejét otthon, családjával szeretné tölteni. Jimmy Carter hosszú, közel egy évszázados élete során mindig is rácáfolt a vele kapcsolatos várakozásokra. És így van ez most is, élete legvégén.

Regnálása

Gyakorlatilag senki senki nem gondolta volna Carterről 1976-os választási győzelme pillanatáig, hogy valaha elnökké fogják választani. Vagy azt, hogy békét fog teremteni a Közel-Keleten. Vagy hogy Nobel-békedíjat fog nyerni. Elnökségét figyelemre méltó eredmények és jelentős kihívások egyaránt jellemezték. Hatalmas eredménynek számított az 1978-as Camp David-i megállapodás, melyben közvetítőként tető alá hozott egy történelmi jelentőségű békeszerződést Izrael és Egyiptom között, normalizálva a két ország közötti diplomáciai kapcsolatokat, amivel megteremtette a közel-keleti béke alapjait.

gettyimages-594884321-1068x7241-1068x684.jpgA Camp David-i egyezmény tető alá hozásakor, 1978-ban Menáhém Begín izraeli miniszterelnök és Anwar Sadat egyiptomi elnök között. (Kép forrása: U.S. Embassy in Israel)

Jimmy Carter az olajválságra reagálva prioritásként kezelte az energiatakarékosságot és a megújuló energiaforrásokkal kapcsolatos kezdeményezéseket. Az ő elnöksége alatt hozták létre az Energiaügyi Minisztériumot. Politikájának köszönhetően jelentősen csökkent az Egyesült Államok függősége a külföldi olajtól. Energiahatékonysági, megújuló energiaforrások kutatási és az alternatív üzemanyagok fejlesztését támogató jogszabályok tömege került elfogadásra, ami megalapozta a jelenleg is tartó megújuló energia felfutásának forradalmát.

Jimmy Carter külpolitikájának egyik sarokköve volt, hogy határozottan fellépett az emberi jogok megsértése ellen és világszerte támogatta a demokratikus törekvéseket. Folyamatosan szorgalmazta az emberi jogi szerződések ratifikálását, és szankciókat vezetett be azon államokkal szemben, (például a Dél-Afrikai apartheid) melyek az emberi jogokat nem vették komolyan.

Carter a Panama-csatornáról szóló szerződésről is sikeresen tárgyalt, amelyben a csatorna övezetének ellenőrzését átadta Panamának. A szerződést jelentős lépésnek tekintetik ma az Egyesült Államok és Panama között régóta fennálló feszültségek feloldása és a régió stabilitásának előmozdítása felé.

Kudarcok

Carter elnöksége alatt gazdasági kihívásokkal is szembesült, többek között a magas inflációval, munkanélküliséggel és stagnáló gazdasági növekedéssel.

Kormánya nehezen tudta hatékonyan kezelni ezeket a problémákat, ami a közvélemény elégedetlenségéhez és a gazdaságpolitikájával szembeni kritikákhoz vezetett. Sokan ennek tudják be, hogy 1980-ban nem tudta megújítani a mandátumát és óriási vereséget szenvedett Ronald Reagannel szemben.

Az iráni túszválság, amelynek során 52 amerikai diplomatát és állampolgárt tartottak túszként fogva iráni fegyveresek 444 napon át, visszaesést jelentett Carter elnök renoméja számára. A válság megterhelte az USA és Irán közötti kapcsolatokat, és rávilágított Carter külpolitikájának és nemzetbiztonsági törekvéseinek vélt gyengeségeire.

Az Afganisztán elleni 1979-es szovjet inváziójára adott amerikai válaszlépéseket szintén rengeteg negatív kritika érte, mivel azok következetlenek és hatástalanok voltak az invázió megakadályozására. Bár szankciókat vezetett be és bojkottálta az 1980-as moszkvai nyári olimpiát, a szovjet agressziót nem tudta megakadályozni.

Annak ellenére, hogy Carter erőfeszítéseket tett az energiakérdések megoldására, beleértve a takarékosság és a megújuló energia előmozdítását, kormánya küzdött az energiaválság hatékony kezelésével. Az emelkedő olajárak és az olajhiány hozzájárult a gazdasági nehézségek fokozódásához, és aláásta a Carter elnökségébe vetett bizalmat.

president_jimmy_carter_welcomes_president-elect_ronal_reagan_and_nancy_reagan_to_the_white_house_for_a_tour.jpgJimmy Carter utódjával, Ronald Reagannel és feleségével, Nancy Reagennel a Fehér Házban 1980-ban. (Kép forrása: Wikipedia)

A hosszú búcsú

Carter tavaly februárban döntött a hospice-ellátás igénybevétele mellett, amikor is lemondott a további kezelésekről, melyek az élete meghosszabbításáról szóltak volna. Tette ezt azzal a szándékkal, hogy inkább visszatérjen otthonába, a Georgia állambeli Plains-be, ahol nyugalomban és békében, fájdalommentesen töltheti utolsó napjait.

Mint kiderült, nem csak pár napja maradt hátra, hiszen már 13 hónapja hospice-ellátásban van. Felmérések szerint a hospice-ellátásban részesülők kevesebb, mint 0,6%-a marad ennyi ideig életben. Figyelembe véve, hogy egy 99 éves férfiről van szó, a tény, hogy Jimmy Carter életben van valóban egy csodával ér fel.

A hospice-ellátás célja, hogy megkönnyítse az életvégi szenvedést mind a beteg, mind a család számára, és azoknak írják elő, akiknek kevesebb, mint 6 hónapjuk van hátra. A hospice-ellátásba kerülők mintegy fele nem tart tovább 17 napnál. Úgy tűnik, hogy Carter végzete továbbra is határokat feszeget.

"Évtizedek óta rekordokat döntöget - ő a legidősebb élő elnök, a leghosszabb ideig házas elnök" - mondta Jill Stuckey, egy régi barátja Plains-ből, aki rendszeresen látogatja őt. "Mindig a saját maga által szabott feltételek szerint él. Így élt, és így is fog meghalni".

Amikor Carter 2015-ben nyilvánosságra hozta, hogy rákos, a volt elnök azt mondta, hogy megbékélt azzal a sorssal, amit Isten kiszabott számára, mielőtt végül legyőzte volna a betegséget. Carter jelenleg a több mint 63 éve tulajdonában lévő házban él az 500 fős Plains faluban, ahol ápolók vigyáznak rá, és rokonok látogatják. Utoljára novemberben mutatkozott nyilvánosan, amikor a 96 éves korában elhunyt felesége, Rosalynn Carter temetési szertartásán vett részt, akivel több mint 77 éven át tartott a házassága.

2386a2b3-0334-12f8-11eaa319809592b3.jpgJimmy Carterre mind a mai napig rendkívül büszkék a falu lakói. (Kép forrása: National Park Service)

A temetésen már rendkívül legyengült állapotban egy kerekesszékben jelent meg, lábát egy takaró takarta. Elhatározta, hogy bármi történjék is, ott lesz. A családtagok szerint részben azért maradt ilyen sokáig életben, hogy felesége soha ne maradjon egyedül.

"Igazán megtisztelve érezte magát, és örült, hogy a nagymamámmal együtt jutott el a végéig, és ez igazi kincs volt számára" - mondta Jason Carter, az elnök unokája. "És azt hiszem, hogy ez a megközelítés az óriási hitéből fakadt. Egyszerűen hisz abban, hogy Isten még nem végzett vele, bármilyen okból kifolyólag is." 

Jason Carter elmondta, hogy az elmúlt néhány hónap egyik figyelemre méltó dolga az, hogy nagyapja ma sem különbözik sokkal a hospice-kezelés kezdetén tapasztaltaktól. Nem eszik és nem iszik sokat - Rosalynn Carter szertartása után kávét kért, ami manapság ritkaság -, nem mozgékony és nem különösebben beszédes. De még mindig elég világos ahhoz, hogy közölje a gondolatait, és hogy befogadja és értékelje az információkat.

Jimmy Carter, aki egy kis Georgia-i falu mogyorótermelőinek családjából, a teljes ismeretlenségből az Egyesült Államok elnökévé emelkedett a hivatalából való távozása után is évtizedeken át jótékonysági tevékenységével, a betegségek elleni küzdelemmel, a konfliktusokkal kapcsolatos tárgyalásokkal, a választások figyelemmel kísérésével és a hátrányos helyzetűek lakhatásának segítésével foglalkozott.

"Carter egész életét a fáradhatatlansága határozta meg" - mondta Kai Bird, a "The Outlier" című, Carterről szóló életrajzi könyv szerzője. „Nem igazán lep meg, hogy kitartott a hospice-ellátásban. Ő egy csendes természeti erő - egy könyörtelen ember az életben.”

"Az a mód, ahogyan ő és a családja ezt az egész kérdéskört megközelíti, országos szinten is pozitív hatásokat váltott ki" - mondta Ben Marcantonio, a National Hospice and Palliative Care Organization vezérigazgatója.

A családja számára azonban vannak olyan rejtélyek, amelyeket semmilyen panel vagy életrajz nem fog megoldani. "Az egyik dolog, ami a tudatomra vezette, hogy vannak olyan dolgok az életben és a lélekben, amelyeket egyszerűen nem lehet megérteni" - mondta Jason Carter.

"Nem tudom, milyen lehet most neki. Nem tudom, hogy milyen érzés lehet olyan nyugodtan szembenézni a halállal, ahogyan ő azt az elmúlt egy évben tette. Az viszont felszabadító érzés számomra, hogy pontosan tudom, hogy nyugodt a lelkiismerete. És ez így van rendjén."

süti beállítások módosítása