Reaktor

Ki mérgezi a magyar közbeszédet? Ma eldől, a kommentekben!

Végre mi döntünk, magyarok, a nép, azzal, hogy mit kommentelünk, ha kommentelünk. Ami a szívünkön, az a szánkon! És hogy miről?

Hogy melyik törzs felelőssége a sokszor, mindkét oldalról megénekelt elmérgesedett közbeszéd.

savasbacsi.png

Ahogy Orbán Viktor képes nyerni és veszíteni külföldi választásokon (vagy akár itthoni önkormányzatin), úgy osztozik az avatarjainak sorsában az élet többi területén, a bálványozói körében. Ha Robert Fico ellen merényletet követnek el, a bálványozók egyből Orbánt látják, ahogy őt látják abban is, ha esik az eső, vagy épp nem esik, és rohannak a 444-re, HVG-re, a megfelelő lakógyűlésre örömködni azon, hogy az avatarnak rossz napja van.

"Bárcsak orbanrol olvasnám ezt."
"Orbi fejét most megnézném."
"Fejre kell célozni fiúk."
"Döbrögire is ez a sors vár."
"Nálunk nem lesz követendő példa?"
"Van remény."
"Ide is jöhetne!"
"Remeljuk a kovetkezo Orban lesz......"
"Gyors leepulest kivan az egesz csalad!"
"Végre."
"Nem kellett volna vétózgatni!"
"Szerintem ez ragàlyos!"
"Látod viktor."

- HVG Facebook kommentek

A legkeményebb kormánypárti véleménybuborék - bár az oldal szemlézési szokásainak köszönhetően igen nyitott buborék - a Mandiner komment szekció. Nem bánnak senkivel kesztyűs kézzel, repülnek a pofonok, sokszor olvasatlanul is.

Én rendszeresen olvasom, mert a kormánypárti szavazók egy erősen reprezentatív szeletének a gondoltaiba enged betekintést, kendőzetlenül. Nincs bennük semmi félsz, ami a szívükön, az a szájukon. (A Palávert is próbáltam egy időben ugyanerre a célra, mint hallgatható médiát, de az számomra elviselhetetlen.)

Ha csak ennek a krízissekkel sújtott évtizednek az emlékeit veszem alapul, ahol bőségesen voltak érzelmek, a COVID kezelését végző emberekkel kapcsolatban, az ellenzék nagy reménységeit tekintve, nem emlékszem gyilkos indulatokra.

Indulatok voltak, de senki nem akarta holtan látni Fekete Győrt, MZP-t, MP-t, és még magát az ördögöt, Gyurcsány Ferencet sem. Gúnyolódás annál inkább. És ezek csak a nagyágyúk, a másodvonalas figurák, influencerek, régi MDF-es bácsik, Facebookon elmélkedő volt véleményvezérek nem tudnak úgy provokálni, hogy akár egy virtuális pofon felemlegetését kihozzák a közönségből.

A legközelebb akkor kerülnek más halálának kívánásához, amikor "menjen az ukrán frontra a háborúpárti"-znak.

Nem agyonlövés, nem IFA plató. Még egy szaros vagyonelkobzás sincs az "elmaradt rendszerváltás" ürügyén.

Kinek a felelőssége az elmérgesedett közbeszéd? Ma mi döntünk, a kommentekben, magyarok! A Fico elleni merényletre adott reakciók kiállítanak egy magyarázhatatlan bizonyítványt.

Borítókép: Savas bácsi (2013)

Reaktor

Facebook

süti beállítások módosítása