Reaktor

A legjobb városépítő játékok

A városépítő játékok izgalmas lehetőséget nyújtanak számunkra, hogy saját városainkat tervezzük és építsük meg, polgármesterként igazgathassuk folyamatosan növekvő közösségünket. Cikkünk enged a legjobb városépítő játékról, bemutatva a jellemzőiket és hogy tudjuk kipróbálni őket. Ezek a játékok nemcsak szórakoztatóak, hanem kreativitásra és stratégiai gondolkodásra is ösztönöznek, miközben megismerjük a városépítészet világát.

Simcity 4

A SimCity 4 egy ikonikus városépítő játék, amelyet a Maxis fejlesztett és az Electronic Arts adott ki. Ez a játék mérföldkőnek számít a műfajban, és hatalmas rajongótábort szerzett magának az évek során. A SimCity 4 lehetővé teszi számunkra, hogy városokat tervezzünk és építsünk meg a nulláról, miközben figyelembe vesszük az infrastruktúra, a gazdaság és a lakosság számos aspektusát.

Persze megvannak a játék nehézségei, ahhoz, hogy eljussunk a felhőkarcolók világáig folyamatosan fejlesztenünk kell úthálózatainkat, infrastruktúránkat, az oktatásunkat és figyelnünk kell a lakosság boldogságára is.

maxresdefault_1_1.jpg

Simcity városépítése. Kép forrása: 18T220 youtube

A játék klasszikusok közé tartozik, 2013-ban adták ki, de még mindig töretlen népszerűségnek örven, köszönhetően gyönyörű grafikájának. Rengeteg kiegészítő is megjelent hozzá, például olyan is, ahol Megatowert építhetünk városunkban. A játékot Steam-en, minden kiegészítővel 5$-ért megvehetjük.

Cities: Skylines II

A Cities: Skylines szériát Colossal Order fejlesztette és a Paradox Interactive adta ki. Az új verzió, a 2. rész, 2023-ban lett kiadva és a legnagyobb előnye az óriási terület, amelyre építhető. A Simcityben ez nem bővíthető, tehát ha alakosságot szeretnénk feltornázni a sűrűséget kell növelnünk, ami egy idő után picit nehézkes. Ezzel szemben a Cities: Skylines-ban újabb és újabb területeket vásárolhatunk amelyen tovább bővíthetjük városunk területét.

cities-skylines-2-dlc-beach-properties-bug-cs2-city-building-game-colossal-order-paradox-2.jpg

Bár a grafika nem a legszebb, a rengeteg játék opció kárpótolja azt. Kép forrása: Pcgamesn

Továbbá az utak tervezése is újdonság, míg a Simcityben az autópálya adott, nem törölhető, az utak nem emelhetőek és föld alatt sem mennek, a Skylinesban mindez lehetséges. A játék szintén elérhető Steam-en, azonban jóval borsosabb ára van, 50$ az alapjáték, az Ultimate Edition pedig 80$.

Anno 1800

Az Anno 1800 visszarepít minket a múltba az Ipari Forradalom korszakába. A játékban vállalatvezetőként indulunk, aki a kereskedelmi és ipari birodalmát fejleszti, kezdetben 1-2 farmépület és egy kikötő áll rendelkezésünkre. Célunk egy virágzó város létrehozása, amely világszerte elismert kereskedelmi központ lesz. Ahogy haladunk az idővel turistákat vonzhatunk múzeumokba vagy állatkertekbe, miközben a modern korba átlépve navigálunk a kihívások között.

fxpuespkuhyf4pbtmscqmf-1200-80.jpg

Anno 1800 fesztivál. Kép forrása: pcgamer.com

A játékban diplomácia, sokkal közvetlenebb kapcsolata polgárainkkal, és még akár harcokba is keveredhetünk. Vannak gyarmatvidékek, amelyek felfedezéséhez expedíciókat kell indítanunk. Tehát a játékban megtapasztalhatjuk milyen 1800-ban felépíteni egy várost és talán igazi földesúrként viselkedni, akinek a legfőbb célja a város növekedése, és a polgárainak boldogan tartása. Az Anno 1800-at Steamről érhetjük el, 60 euróért.

Manor Lords

A Manor Lords idén áprilisban jött ki, és azonnal a legjobb városépítő játékként tartják számon többen. Itt már nemhogy 1800-ba, hanem a középkorba kell visszamennünk és igazgatnunk területünket. Az egyik leghihetetlenebb ebben a részletesen kidolgozott játékban, hogy a legnagyobb részét egyetlen fejlesztő, Greg Styczeń készítette.

A Manor Lordsban farmokat, kereskedelmet, ipart fejleszthetünk, de szükség van seregre is, hiszen lesz olyan alkalom, amikor meg kell védenünk városunkat, hiszen a középkorban vagyunk. A játék részletessége lenyűgöző, a parasztjainkat követhetjük akár munkavégzés, építkezés vagy földművelés közben, és a játék grafikája is csodálatra méltó. A játék benne van a Game Pass-ban, de megvásárolható Gog-on is 30$-ért

Townscaper

Utoljára egy kevésbé tradicionális városépítő játékot mutatnánk be, ahol nem kell lakosságra, infrastruktúrára figyelni, csupán épületeket húzunk fel a választott színben, helyen és stílusban. A játék a relaxálás elősegtésére készült, egy stresszes nap után elindítva a Townscapert, kiélve a kreativitásunkat magunk mögött hagyhatjuk a napi stresszt.

Városunkban felhúzhatunk várakat, templomokat, de tengerparti épületeket és magas lakóházakat is.  A játék elérhető mobilon is, mind IOS-re és Androidra is. Az ára kb. 5$-ba kerül.

Ezekben a játékokban kielégíthetjük az összes városépítő vénánkat, és megépíthetjük álmaink városát, birtokát, akár a középkorban, akár a modern korban.

süti beállítások módosítása