Reaktor

Kik az Európai Unió vezető jelöltjei?

Úgy néz ki, hogy az Európai Unió vezetésének mind a 4 legfontosabb pozíciójára meg van a jelölt. Cikkünkben bemutatjuk a 4 jelöltet, akik az elkövetkezendő 5 évben vezetni fogják az Európai Uniót.

Viszonylag korán megtörtént a konszenzus, ez annak is az eredménye, hogy az EU diplomaták és politikusok nehéz időszakra számítanak: Trump esetleges újraválasztása, az orosz-ukrán háború és a szélsőjobb erősödésének tendenciája. A négy jelöltből egyértelműen kirajzolódott, az EU tovább kívánta vinni az erős centrumot, a szélsőjobboldali nyomás ellenében. Az EU négy pozíciója minden régiót kell, hogy képviseljen, így egy német, egy észte, egy portugál és egy máltai jelöltet választottak ezekre.

1. Európai Bizottság – Ursula Von der Leyen 2.0.

Von der Leyen, a Bizottság elnöke, az EU arca úgy döntött második ciklust is bevállal. Előtte úgy tűnt a NATO főtitkári pozícióra jelentkezik be, de ott Rutte mögé álltak be a nagyok (USA, Nagy-Britannia, Franciaország). Az EU belső dinamikában azonban nem mindenki fogadta el Von der Leyent, Macron például azon ügyködött, hogy keressen valakit, aki ráindulhat a németre. Ez azonban nem volt sikeres, hiszen az otthoni veresége miatt, az újraválasztásra kellett koncentrálnia, így az EU politika háttérbe szorult.

A brüsszeli tanácsülésen, ahol állam- és kormányfők vettek részt, megkapta a jóváhagyását Von der Leyen, először előzetesen június 17-én, majd később 27-én hivatalosan is. Nem mindenki támogatta jelölését, például Orbán Viktor sem, de az olasz Giorga Meloni is tartózkodott.

Talán Von der Leyennek még nehezebb dolga lesz elnyerni a parlamentet a pozíció betöltésére, hiszen maradt még egy forduló, az EP parlament támogatása. Itt a szavazatoknak több, mint felét kell megszereznie, pontosan 361 szavazatra lesz szüksége.

Úgy tűnik eddig támogatja az Európai Néppárt, a szociál-demokraták és a liberálisok is a jelöltet, de nem a legbiztonságosabb forgatókönyv. Von der Leyennek még szüksége lesz a biztonsághoz pár szavazatra, és Meloni ECR pártjára gondolt ehhez. Azonban az ECR támogatás esetén nem biztos, hogy a Liberálisok továbbra is támogatnák a németet, sőt még az is kérdéses meg tudha-e szerezni Meloni támogatását. Így hát egy nehézkes sakkjátszmának tűnik eddig a parlamenti szavazás Von der Leyen számára, amelyet július 18-án fognak tartani.
ursula-von-der-leyen-2022.jpg

2. Európai Tanács elnöke: António Costa

Costa portugál szocialista politikus, 2015-től vezette országát miniszterelnökként, azonban 2023 novemberében le kellett mondania a kabinetfőnöke korrupciós vádjai miatt. Costa Charles Michelt váltja majd az elnöki székben.

Costa jelenleg tanú a korrupciós ügyben, mely a lítiumbányák és a zöldhidrogén koncessziókkal kapcsolatban történtek visszaélések. Costa teljeséggel ártatlannak vallja magát, és ezt az európai vezetők is így gondolják, hiszen alkalmasnak találták a munkára.

A 62 éves portugált 2,5 évre választották meg az Európai Tanács élére, ez egyszer meghosszabbítható. Costa maga mögött tudhatja az új portugál kormány támogatását is, amely segített az ügyében, de Olaf Scholz német kancellár is beállt mögé.

12124694-scaled.jpg

3. Az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője: Kalja Kallas

Josep Borrellt váltva, a volt észt miniszterelnököt jelölték a főképviselői posztra, akiről előtte úgy hírlett, hogy bejelentkezik a NATO főtitkári pozícióra is. Már édesapja, Siim Kallas is miniszterelnök volt, így családi vonásként lehet a politikára  tekinteni az esetükben.

Kallas 2021-től vált miniszterelnökké, és erős fellépése Oroszország ellen tette őt igazán emlékezetessé. Már az elejétől kezdve egyetértett az amerikai forrásokkal, akik azt mondták, hogy Oroszország háborút fog indítani Ukrajna ellen és később is Ukrajna egyik fő támogatója volt. Néhány EU-s vezető Kallas esetében a túlzott Oroszország koncentrációját bírálta, és azt említették, hogy  nem fordít elég figyelmet az EU számára más kulcsfontosságú területekre, mint a MENA-térség.

kaja-kallas-in-brussels-20-october-2022_-photo-by-stenbock-house_-scaled.jpg

4. Európai Parlament- Roberta Metsola

A legelfogadottabb jelölt a négy közül a máltai Roberta Metsola, a Néppárt tagja. Metsola újabb 2,5 évre töltheti be a palament elnöke pozíciót, azonban az ő jelöltségéről később döntenek, nem a három másik jelölttel tárgyalták meg.

805363bf-ca05-46e0-8e88-fe72aa5ba657.jpg

Érdemes megnézni a magyar miniszterelnök szavazatait is. Orbán Viktor Costa mellett tette le a voksot, Kallas esetében tartózkodott és Von der Leyenre nemet mondott. Az olasz miniszterelnök Meloni is hasonlóan szavazott Kallast és Costát elutasította, Von der Leyen esetében tartózkodott, bár ez leginkább annak köszönhető, hogy az olasz politikus pártját az ECR-t kihagyták az EU top pozíciók személyi egyeztetéséről.

 

süti beállítások módosítása