Reaktor

Gyors visszapattanás – piaci áttekintés az ingatlan.com elemzésével

A járványhelyzetből adódó átmeneti, április elejéig tartó ingatlanpiaci keresletromlás után újra élénkülés tapasztalható, sőt néhány esetben új csúcs is született, az ezt követő válasz az eladók részéről azonban egyelőre várat magára – derül ki az ingatlan.com legfrissebb elemzéséből, ami az eladó lakóingatlanok iránt idén lefutatott 80 millió darab keresés és több, mint 2 millió érdeklődés alapján vizsgálta az ingatlanpiaci folyamatok alakulását.

A járvány berobbanása után az eladók és vevők közötti interakciók száma szinte azonnal beszakadt, a keresések rövid idő alatt 20-40%-kal, míg a konkrét érdeklődések 60-70%-kal csökkent napok alatt. Ez azonban májusra visszapattant, ahogyan az ingatlan.com-on megjelenő, soha nem látott keresésszám is jelezte. Ez alapján kimutatható, hogy

májusra már 33%-kal, míg júniusban már 53%-kal haladta meg az egy évvel azelőtti szintet az érdeklődők száma.

Azonban a járvány következtében kialakult alacsony bázis miatt az év eleji számokat csak júniusra sikerült felülmúlni, akkor 7%-kal.

Az éves növekedés azonban csalóka lehet, hiszen, ahogyan az ábra is jól mutatja, 2019 nyarán egy igen jelentős keresletcsökkenés volt megfigyelhető a piacon. A 2019 júniusában megjelenő MÁP+ kiemelkedő kamatozású lakossági állampapír tulajdonképpen felszívta azokat a vásárlókat, akik befektetés gyanánt szerettek volna ingatlant vásárolni. A stabil és kiszámítható hozammal rendelkező MÁP+ bevezetése 15-20%-os apadást eredményezett keresleti oldalon. Így ezen a ponton is egy alacsonynak mondható korábbi számhoz képest értelmezve a növekedés már jóval mérsékeltebbnek mondható.

forrás: ingatlan.com

Az ingatlan.com elemzéséből szembetűnővé válik, hogy egyre tágabbra nyílik az olló a vásárlók és eladók által meghatározott ár között. A fizetőképes kereslet csökkenésének következtében csak akkor valósulhatnak meg az adásvételek, ha a kínálat alkalmazkodva a változó trendekhez, lejjebb viszi ingatlanjai árát. Erre az utóbbi időszakban nem igazán mutatkozott hajlandóság, annak ellenére sem, hogy a KSH adatai alapján, ez a lépés már a pandémiás időszak előtt is indokolt lett volna.

Az ingatlanpiac után érdemes egy szót ejteni az albérlet árak alakulásáról is. A februári hirtelen áresések okozta sokk után valamelyest stabilizálódni tudott az akkor kialakult árszint. Ez a csökkenés két dolognak köszönhető:

a vendég nélkül maradt Airbnb lakások megjelenése kínálati oldalon és az online oktatásra átálló egyetemek hallgatóinak hazatéréséből fakadó morzsolódás keresleti oldalon.

Így míg a kiadásra kínált lakások száma szignifikáns emelkedést, addig az ezekért érdeklődőké pedig hasonló mértékű zsugorodást jelentett. Ez Budapesten átlagosan mintegy 10%-os míg a drágább kerületekben egy 15-20%-os árszínvonal csökkenést jelentett.

Eközben a vidéki nagyvárosokban már teljesen változó minták alakultak ki, hasonló mennyiségben látunk példát az albérletárak emelkedésre, mérséklődésre és stagnálására is.

forrás: ingatlan.com

A hosszútávú helyzetértékelésnek azonban most nincs sok értelme – vélekednek az elemzők. Az ingatlan.com vezető gazdasági elemzője, Balogh László szerint a következő időszakban nagyon sok különböző, egyelőre megjósolhatatlan tényező befolyásolhatja érdemben az albérletpiac alakulását. A járvány okozta bizonytalanság, a gazdasági helyzet, munkanélküliség és fizetések alakulása mellett a vírus második hullámának kérdése mind olyan szempontok, amelyek előre nem jelezhetők, ugyanakkor alapvető fontosságúak, ahhoz, hogy megbízható prognózist tudjunk készíteni.

A kereslet alakulására több ellentétes hatású komponens is hathat. Itt első sorban az őszi szemeszter szeptemberi kezdésére érdemes gondolni. Miközben kereslet csökkenést okozhat az, hogy az egyetemek online oktatási rendje miatt az eredetileg Budapesten tanuló diákok otthon maradnak, ezzel párhuzamosan sok egyetem csökkentheti kollégiumi férőhelyeinek számát, ezért azok a diákok, akik mindenképpen Budapesten kell, hogy töltsék a félévet, azok nagyobb számban fognak arra kényszerülni, hogy albérletbe költözzenek. Ezek együttes hatásaként jelenleg az ingatlan.com elemzői mérsékelten, de tovább csökkenő albérlet árakra számítanak a következő időszakban Budapesten.

süti beállítások módosítása