Reaktor

Airbnb: mi történik ezután?

Ahogyan az előző heti elemzésben is kitértünk rá, a koronavírus komolyan befolyásolta az albérletpiac alakulását. A java azonban még hátra van - vélekednek az ingatlan.com elemzői. A legfrissebb információk szerint a kormány valamilyen formában szabályozni készül az Airbnb ingatlanok kiadását, amely közvetve a lakáskiadás piacának teljes újraértelmezését teheti indokolttá.

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági elemzője úgy gondolja, hogy bár a konkrét szabályozás még nincs előttünk, az eddigi információk alapján

azok, akik eddig rövidtávú lakáskiadásból próbáltak megélni, lépéskényszerbe kerülnek.

Az egyelőre még nem egyértelmű, hogy mely térségekben és milyen szigorú szabályozás várható, de mindenképpen komoly változásokra kell felkészülnie a piacnak.

Szintén kitértünk előző cikkünkben arra is, hogy az albérletpiac kínálati oldala fokozott mértékben duzzadt a járványnak köszönhetően. Ahogy a turisták, úgy a Budapesten tanuló vidéki egyetemisták is pillanatok alatt eltűntek a keresleti oldalról. Az így szabadon maradt lakások pedig megjelentek kínálatként.

Július elején közel 5000 magánszemély bocsátotta albérletre lakását, ami a februári adatokhoz képest 39%-os míg, az egy évvel ezelőttiekhez képest 62%-os növekedést jelent.

Ugyanez a gyarapodás a rövidtávú lakáskiadók által preferált kerületekben pedig meghaladta a 70%-ot is. Ezen tényezők együttes hatása, hogy  a közvetítők és magánszemélyek által kínált ingatlanok száma elérte a 10 ezret is.

forrás: ingatlan.com

Ezt a trendet bizonyára az állami intézkedés akarva-akaratlan erősíteni fogja. A COVID-19 rövid távú kiadásokra gyakorolt hatása, valamint a tervezett kormányzati intézkedés együtt, egymást erősítve okozhatja, hogy a tulajdonosok tömegesen döntenek majd ingatlanjuk hosszútávú kiadása mellett. Ez pedig stagnáló mértékű kereslet mellett, akár jelentős árcsökkenést is eredményezhet.

Ahogyan az albérletpiaci árak zsugorodnak, úgy mérséklődik a befektetési ingatlanok jövedelmezősége, emiatt pedig ezen ingatlanok ára is.

Ez a folyamat kicsiben bár, de most is érezhető, az ingatlan.com adatai alapján az elmúlt 4 hónapban százalékosan is kimutatható árcsökkenés volt tapasztalható az átlagos négyzetméret árakat illetően.

Ha a fent említettek nem győznék meg az olvasót a várható változások fontosságáról, még jön egy kártya a pakliba:

A 2021 elején megszűnő hitelmoratórium tömeges lakáseladási hullámhoz vezethet, az esetlegesen bedőlő hiteleknek köszönhetően.

Könnyen megeshet, hogy jövőre az a trend, miszerint a budapesti ingatlanok folyamatosan drágulnak, megfordul és a következő évek a lakásárcsökkenés időszakát fogják elhozni.

Hibrid lakáskiadás

Az ingatlan.com által biztosított elemzés egy új fajta lakáskiadási modellt is prognosztizál. Ez pedig arra épülne, hogy a kormány terve szerint 120 napra maximalizált rövid távú lakáskiadásokat az év hátralévő részében diákok rendelkezésére bocsássák.

Ez kölcsönösen előnyös megoldás lehet, mert így a tulajdonosoknak a tanév időszaka alatt lenne egy biztos bérlője, aki nyáron kiköltözne, így a turistaszezonban rejlő lehetőségek kiaknázásnak lehetősége nyitva maradna a tulajdonos előtt. Ezzel maximalizálva a lakásban rejlő potenciált, miközben az albérlő is olcsóbb árat alkudhat ki magának, annak fejében, hogy vállalja a nyári kiköltözést.

A hibrid lakások megjelenése teljesen átírhatja az albérleti szezon alakulását, a jellemzően nyáron csúcsosodó kínálat helyét átveheti az ősz folyamán hullámokban bővülő piac.

Kapcsolódó podcast epizódunk: Szállodai színvonalú lakások árasztották el a budapesti albérletpiacot

süti beállítások módosítása