Reaktor

Ha nem azt mondod, amit kell, elhallgattatunk – Glenn Greenwald esete a liberális mainstreammel

1000x-1.jpgA valóban független oknyomozó újságírás nagy áldozatot hozott a 2020-as Demokrata kampánynak. Glenn Greenwald és Hunter Biden emailjei, avagy mit hoz le a liberális média?
A közös ellenség furcsa hálótársakat állít elő, mondja az angol. Most úgy néz ki, ez történik a liberális fősodratú média és az amerikai titkosszolgálatok között, amint azt Glenn Greenwald esete Hunter Biden emailjeivel is jól illusztrálja.

A fiatalabb generációk nem feltétlenül tudják, de Greenwald ikonikus újságíró, akinek neve örökre egybeforrt Edward Snowdenével, a CIA és az amerikai nemzetbiztonsági hivatal volt informatikusáéval, aki 2013-ban leleplezte az USA titkoszszolgálatai által folytatott, globális telefonos és internetes kémkedést. Az akkor a brit baloldali The Guardian amerikai részlegénél dolgozó, volt alkotmányjogász

Greenwald volt az első, akit Snowden megkeresett a sztorijával.

A Guardian végül meg is írta a Snowden által kiszivárogtatott anyagokra épülő cikkeket, amelyek egetrengető botrányt és diplomáciai feszültségeket okoztak, és amelyek nyomán Obama elnök megszigorította a titkosszolgálatokat korlátozó és elszámoltató törvényeket. Greenwaldot komolyan meghurcolták és börtönnel fenyegették az USA-ban a cikksorozata megjelentése után.

Ahogyan azt Matt Taibbi, a Substack nevű portál újságírója is megírta, Greenwald pontosan azért alapította meg 2014-ben másodmagával a The Intercept nevű, független oknyomozó portált, az eBay milliárdos alapítójának, Pierre Omidyar pénzügyi támogatásával, hogy szabadon, és csak az olvasóknak és saját lelkiismerete által elszámoltathatóan tudjon dolgozni. Nos, a sors iróniája, hogy Greenwald a saját  maga által alapított portál cenzúrázási szándéka miatt október végén távozott az Intercepttől, és a Substackhez csatlakozott. Ahogyan Taibbi írja, Greenwald előtt már több ismert újságíró döntött úgy, hogy otthagyja a hagyományos, ún. legacy médiát és a Substacknél folytatja.

De miért is mondott fel Greenwald az Interceptnél? Röviden, azért, mert

gyakorlatilag elszabotálták a Biden-Burisma kapcsolatról, illetve a Bidenek kínai üzleteiről szóló cikkét, melyben Greenwald azt is állította, hogy a fősodratú média, az amerikai titkosszolgálatok és a demokrata párt összejátszanak a Joe Bidenre nézve inkrimináló ügyek eltussolásában.

Greenwald már egy ideje kommentálta közösségi oldalain, főként a Twitteren, azt, ahogy a liberális média orosz dezinformációnak próbál beállítani Hunter Bidennel és Joe Bidennel kapcsolatos, teljesen tényszerű dolgokat.  

Greenwald cikke, melyet végül új Substack-es oldalán jelentetett meg, „Az igazi botrány: az amerikai média hazugságokkal próbálja megvédeni Joe Bident Hunter emailjeitől” címet viseli. Greenwald írásában a médiumok, a Szilícium-völgyi óriásvállalatok és és a titkosszolgálatok „de facto egyesüléséről” írt, annak érdekében, hogy „a Biden sztori ne kapjon nyilvánosságot.”

A Hunter Biden laptopjának merevlemezén talált emailek valódiságát megkérdőjelező, álságos, és teljesen megalapozatlan „orosz dezinformáció” narratívát propagáló liberális mainstream sajtó egy jó ideje már a Fox News-os Tucker Carlsonnál is kiverte a biztosítékot. Carlson meg is hívta műsorába Greenwaldot, aki elmondta: a média és az amerikai titkosszolgálatok „együtt dolgoznak azon, hogy manipulálják az amerikai embereket.”  Furcsa és hihetetlen helyzet ­­

– hiszen a média valójában arra szerződött, hogy ellenőrző funkciót töltsön be a mindenkori hatalommal szemben, nem arra, hogy összejátsszon vele.

Fontos megjegyezni, hogy a Hunter Bidenre és apjára nézve kínos ügyeket leleplező cikkek nem holmi zugfirkászok rossz minőségű koholmányai voltak. Az emailek alapján a cikkeket megjelentető konzervatív  New York Post az USA negyedik legolvasottabb lapja.

De mindez nem érdekelte a The Intercept szerkesztőit, akik gyakorlatilag olyan mértékben akarták cenzúrázni Greenwald véleménycikkét, hogy az elfogadhatatlan volt Greenwald számára.  Persze az Intercept szerkesztői másként látják a dolgokat. Közleményükben azt írták, hogy Greenwald „felnőtthöz nem illő hisztit csapott”, amikor mindössze szerkeszteni akarták az írását, és „minden szerkesztési javaslatot cenzúrának állított be” saját nagyságának tudatában.  Már ez a fogalmazásmód is jócskán lekezelő, de a lejáratás magasfokát a New Yorker magazin produkálta Greenwalddal kapcsolatban. Szerintük Greenwald azért nem hajlandó elfogadni az orosz felforgató tevékenységgel kapcsolatos elméleteket, mert „nehéz gyermekkora patológiás tüneteket” okoz nála, illetve azért, mert „nincs tisztában a saját szexualitásával.” (Hogy ez hogy jön ide, fel nem foghatom!) Az Intercept szerkesztője, Betsy Reed, aki gyakorlatilag  letiltotta Greenwald cikkét, még hozzátette a New Yorkernek: az, amit Greenwald csinál, „nem válik a baloldal javára.”

Mindenesetre Greenwald azt ígéri, nyilvánosságra hozza majd oldalán az Intercept szerkesztőivel folytatott egész levelezését. Biztosan tanulságos lesz.

süti beállítások módosítása