Reaktor

12 ötlet, hogy ne csak fa, hanem a karácsony is zöld legyen
Tanácsok, amiket érdemes betartani, hogy majd az unokáink is élvezhessék a téli ünnepeket

kari1.gif

Ne csomagold be, használj tavalyi tasakokat!

Ha még nem kezdted el félretenni a dísztasakokat, itt az ideje! A legtöbben minden évben megvesszük, ezzel károsítva a környezetet. A legjobb persze az, ha egyáltalán nem is használunk csomagolást, épp elég a megvásárolt termék doboza. Egyébként is a karácsony a szeretet ünnepe, nem a csomagolásé. A szándék a fontos, esetleg az ajándék, de semmiképp sem a csomagolás.

 pexels-any-lane-5728305.jpg

Vegyél fát felelős erdőgazdálkodásból!

Az, hogy műfenyővel kíméled a természetet, nem egészen igaz. Habár lehet vitázni erről, de a tuti megoldás az, ha ültetsz néhány fenyőfát minden évben a kertedben, így pár év múlva nem kell erdőt irtani a karácsonyod miatt, hiszen a mindig újra tudod ültetni. Ha nincs kert, akkor kérd meg valamelyik rokonod, vagy jóbarátod, akikkel ezt akár közösen is meg tudjátok tenni. A műanyaggal ellentétben a fenyő lebomlik könnyen. Figyelj arra, hogy ne maradjon szaloncukor csomagolás a fán!

 kari3.gif

Szaloncukor

Ne vegyél, vagy pedig csak papírcsomagolással ellátott szaloncukor vásárolj a boltokban! A csokoládé ugyan úgy finom akkor is, ha nem a karácsonyi fenyőről, hanem az asztalról, sütemény formájában eszed meg. Egy jó sütemény még finomabb is, és legalább nem kell karácsony után a fáról leszedni a szaloncukor csomagolását.

 kari_4.jpg

Használj régi díszeket, vagy vásárolj környezetbarát termékeket!

Nagyon jó irány, ha olyan díszeket vásárolsz, amelyek lebomló anyagból készültek, habár is van jobb megoldás a fenyőfa díszítésére: a régi díszek. Biztosan van megöröklött, vagy régebben megvásárolt karácsonyi díszed, használd ezeket. Az új díszek a kirakatban persze csillognak villognak, de az igazán szép díszek a padláson vannak. Használd azokat, és akár igazi retro hangulatot is teremthetsz velük!

 kari_5.jpg

Égősor a ház körül

Felesleges abban versengeni az idegesítő szomszéddal, hogy kinek van nagyobb. Mármint nagyobb égősora. Ne akarj keleti pompát kölcsönözni, mert abból hamar giccs lesz, inkább maradj a visszafogott, elegáns díszítésnél. Bizonyosodj meg róla, hogy LED izzókat használsz, mivel azok kevesebbet fogyasztanak. És amit főleg tegyél meg, mert nem kerül semmibe: kapcsold le az égőket éjszakára, hiszen a jelenlegi kijárási tilalom miatt sincs értelme, és amúgy se lennének sokan, akik azt nézik, hogy milyen az ünnepi díszkivilágításod.

 kari_6.gif

Ne vásárolj túl, vásárolj környezetbarát termékeket!

Könnyen beleesünk abba a hibába, hogy meg akarjuk mutatni, milyen nagylelkűek vagyunk, milyen sok mindent adunk a szeretteinknek. Nem karácsonykor, hanem egész évben szeressük őket, szóval nem az ünnepek során kell kompenzálni a rokonságnak azt, hogy mialatt az egyetemen buliztunk, nem fordítottunk rájuk túl sok időt. Inkább fogadd meg azt szilveszterkor, hogy jövőre több időt töltesz velük, de ez majd egy szilveszteri cikk témája lesz. Szóval ne vásárolj túl sok ajándékot, mert hiába fogyasztói társadalomban élünk, nem szabad pazarolni, és felesleges vásárlásokba, merülni!

Egy kézzel készített ajándék olykor sokkal többet ér, mint egy drága ékszer vagy játékkonzol. Ha mindenképp nagy bevásárlást tartasz, legalább ügyelj arra, hogy amiből csak lehet, a környezetbarát terméket vedd meg, és bizonyosodj meg arról, hogy nem felesleges ajándékot veszel a szerettednek.

 kari_7.jpg

Ne süss túl, vásárolj felelős, magyar gazdaságból!

Rendkívül sok ételt pazarolunk. Az ünnepek során azonban még inkább képesek vagyunk túl sokat sütni. Ezt azzal lehet elkerülni, ha a család egy helyen ünnepel, és mindenkinek lehet tudni a kaja igényét. Ez jó mindenkinek, hiszen aki süt-főz, az nem ad ki feleslegesen pénzt, aki pedig jól akar lakni, annak nem kell túlennie magát, hogy a vendéglátó rokont ne sértse meg. Ismerős a „Petikém csak egy kis bejglit egyél még, hát rossz rád nézni!” mondat, nem igaz?

 kari_8.jpg

Támogasd a helyi, minőségi termékeket!

A környezetbarát szót ebben a cikkben úgy ki lehet emelni, mint egy náci vagy fasiszta szót egy átlagos TGM cikkben, de legalább én vele ellentétben nem egy kivénhedt hippi vagyok, hanem jó céllal adok tanácsokat. Ugyanakkor nem csak ez a kulcs szó, hanem a helyi is. Nyugatabbra a hipster kultúra felkarolta ezt, és a „local product” lett az egyik fő szempont a vásárlás során, ezt érdemes itthon is elterjeszteni. Hiszen kevesebb szállítás, kevesebb káros anyag kibocsájtás, és még a helyi gazdaságot támogatod is!

 kari_9.jpg

Ne sózd túl!

Mármint a járdát. Rendben kell tartani a ház előtti járdát, de figyelj oda, hogy ne használj túl sok sót, mert nem tesz jót a talajnak. Egyébként vannak alternatív megoldások is, ezeknek nézz utána az interneten. Persze ez egy kivételes pontja a cikknek, mivel ha nem vagy tapasztalt sózásban, inkább szórj többet, mert a járókelők biztonsága nagyon fontos, és vendégek is boldogabbak, ha nem egy törött kézzel kell enniük a karácsonyi sülteket.

 kari10.gif

Nem szaunázni jönnek a rokonok

Hajlamosak vagyunk túlfűteni, ha látogatók érkeznek. Hiába nem eszkimók a rokonok, de nem is skandinávok, legalább is nem valószínű. Éppen ezért ne pazarolj pénzt felesleges túlfűtésre, és a rokonok helyett inkább egy finom bejglit süss, a jó hangulat ez esetben garantált lesz. A túl meleg levegőtől csak egyébként is fáradtabbak lesztek, és az immunrendszerre sincs jó hatással. Évente rengeteg energia megy el fűtésre, holott nem csak a természetnek és a bankszámlánknak, hanem az egészségünknek se tesz jót, ha túlfűtjük az otthonunkat.

 kari_11.gif

Nem kell divatházat csinálni az otthonból

Ez főleg a női társadalmat érinti. Ne aggódj, senki nem fog csúnyán nézni rád, ha valami ronda elhasznált téli pulcsiba fogadod az ismerősöket. A karácsony nem a divatról szól, emiatt külön ne vegyél új ruhát, mert felesleges és egyébként is hangulatromboló ilyenkor. Öltözz úgy, mint amilyen a hygge lakberendezés, és még stílusos is leszel!

 kari_12.gif

Biblia és Márai Sándor

Ha igazán szeretsz valakit, akkor a legtöbbet egy emberért ajándék tekintetében úgy tehetsz, ha maradandót adsz neki. És mi más lehetne maradandóbb, mint egy könyv, ami egy ember egész életére hatással van? Ez a könyv nem más, mint a Biblia. Az sem baj, ha nem olvassa el, hiszem legalább a lehetőséget megadtuk arra, hogy megismerhesse, és lehet, majd sok év elteltével előveszi a könyvespolcról. A másik általam ajánlott olvasmány Márai Sándor Füveskönyve és más hasonló, tanácsokat adó írása.

süti beállítások módosítása