Reaktor

Az időnket nem szeretjük pazarolni, az élelmiszert akkor miért?

1608737023-sroa7sxx7_md.jpg

Napjaink egyik legfontosabb témája ez, bár sokan úgy gondolják ez már lerágott csont. Mint földrajz-történelem szakos gyakorló tanár mondom azt, hogy a mai napig nincsenek tisztában azzal az emberek, mit is tehetünk azért, hogy legalább egy kicsit zöldek legyünk.

A legnagyobb baj alapvetően szerintem a szokás. A környezettudatos nevelésre nem fektetünk elég hangsúlyt, sem otthon sem pedig az iskolában. A gyerekkor sok mindent meghatároz nincs ez másképp itt sem. Itt nem alapvetően a "ne dobd el a szemetet"-re kell gondolni, bár meglepődnénk hány emberre rá lehetne szólni még ezért is az utcán. A

Földünk kizsákmányolását egyszerűen képtelenek vagyunk mérsékelni.

Magunkban kell elkezdeni a változást és mérsékelni azokat az igényeinket, amellyel tönkretesszük az élővilágunkat. Az ökológiai lábnyomunk egy közgazdasági mutató, amely több tényező alapján megmutatja az adott helyen az adott emberi tevékenység mennyire terheli meg a környezetünket. Ti is ki tudjátok számolni a sajátotokat.

Az alábbi linken meg tudod nézni mekkora az ökológiai lábnyomodat:
http://www.kothalo.hu/labnyom/

Itt található a sajátom, jól látszik, hogy lenne még hova fejlődni nekem és a családomnak is. Igen szembetűnő továbbá, hogy mekkora az eltérés a világátlag és a magyarországi között. Ne legyenek illúzióink, ebbe a számításba a fejlődő országok értékei mellett, amelyek lefelé húzzák az átlagot megtalálhatóak olyan globális nagyhatalmak is az első helyeken, mint az USA.

zold.png

Az élelmiszer pazarlást vizsgálva a 2020-as Nemzeti Agrárgazdasági Kamara adatai alapján Magyarországon személyenként kb. 68 kg élelmiszerhulladék keletkezik évente. Ezt az értéket még értelmezni is nehéz, viszont, ha ráállunk a mérlegre akkor jól láthatjuk hogyan aránylik ez mondjuk a testsúlyunkhoz. Amennyiben az Európai Uniót egészét nézzük, ott ez 88 millió tonna kidobott élelmiszert jelent, ami már szinte felfoghatatlan mennyiség.

Egyszerűen nem gondolunk bele abba, hogy egy adott étel, mire az asztalunkra kerül, mennyi környezeti és emberi forrást emészt fel. Ez az étel ugyanaz, amit legtöbbször egy mozdulattal a kukába dobunk. A különböző termékek szállítása és csomagolása mind a környezetünket terheli. 

Akkor mit tegyek?

Sokan azt gondolják, hogy a maradék ételt nem, vagy csak nehézkesen tudja eljuttatni a rászorulóknak. Valójában van erre egy egyszerű megoldás:  https://maradeknelkul.hu/ ennek a linknek a segítségével máris tudunk tenni az embertársainkért és a környezetünkért is. Nagyon sok hasznos tipp és ötletet találtok a fenti linken.

Amikor körültekintőbben bánsz az étellel akkor nem csak véded a környezetet, de pénzt is spórolhatsz. Ez az ábra jól összefoglalja a korábban már leírtakat. 

maradeknelkul_piramis_v2-2.png

Forrás:https://maradeknelkul.hu/grafikak/

Ez egy olyan kérdéskör, amire mindenki oda tud figyelni a maga módján, nincs sem korhoz, sem nemhez, sem vagyonhoz kötve. Egy nagyon egyszerű példa erre: ha tudod, hogy neked 10 dkg felvágottra van szükséged, ne vegyél 20-at akkor sem, ha most akciós, mert az esetek döntő többségében a fennmaradó mennyiség egy része a kukába kerül.

Az ételek mellett az italok fogyasztása is létszükséglet [� - a szerk.]. Ezt a legtöbbször műanyag flakonból tesszük vagy éppen alumínium dobozból. Az üdítők egészségtelenségük mellet az előállításukkal, a csomagolásukkal és a szállításukkal is terhelik környezetet.

Amennyiben nem tudunk erről lemondani, akkor gyűjtsük szelektíven az így keletkezett hulladékot.

Érdemes megjegyezni, hogy ezeknek a készítményeknek kiváló alternatívája a víz. Ezt pedig egyetlen egy műanyag megvásárlásával és rendszeres tisztításával mindig magunknál tudjuk tartani. Az átlagember ezt úgy nevezi, kulacs. Amellett, hogy ezzel csökkentjük ökológiai lábnyomunkat és teszünk az egészségünkért, még az egyéniségünket is ki tudjuk vele hangsúlyozni, hiszen szinte bármilyen feliratot elhelyezhetünk rajta. Manapság sokféle típusú és űrtartalmú közül tudunk választani. Sokkal egyszerűbb, mint cipelni az ásványvizes vagy üdítős flakonokat.

Nem szükséges óriási változásokat hozni az alapvető dolgainkban, és máris nagy eredményeket tudunk elérni közösen. Néhány itt felsorolt dologgal pedig még könnyebbé is tehetjük az életünket. A tudatosság és a fokozatosság a legfontosabb itt is - mint az élet legtöbb területén.

süti beállítások módosítása