Reaktor

Csak kötelezővé ne tegyék!

super-straight-identity-shirt-shirt.jpg

Történt, hogy nemrégiben egy fiatal amerikai férfi megosztotta azt a tapasztalatát a TikTokon, hogy amikor megkérdezik tőle, szokott-e transznemű nőkkel randizni, és azt válaszolja, nem, ő az igazi nőket preferálja, sokan „letranszfóbozták.”Pedig neki nincs baja a transzokkal, csak éppen nem szeretne velük intim kapcsolatba kerülni. 

Hogy elejét vegye a további magyarázkodásnak,

bejelentette, ezennel megalkotja a saját nemi irányultságát, melyet „szuperheterónak" (superstraightnek) nevezett el.

Érdekes módon a férfi követői körében nagyon hamar népszerű lett az új szexuális identitás, valamint a #superstraight hashtag, és hamarosan létrejöttek a különböző platformokon a superstraight csoportok és csatornák. Na nem sokáig tartott a heteroszexuálisok pünkösdi királysága.

A szuperheteró accountokat mindenhol nemes egyszerűséggel felfüggesztették, a közösségi irányelvekre, azon belül is a gyűlöletbeszéd tilalmára hivatkozva.

A sztori döbbenetes lenne, ha nem volna már teljesen megszokott. A normalitás fogalmának kitágítása és átalakítása olyan helyzeteket idéz elő a közösségi médiában, a nyugati sajtóban, az egyetemeken és nagyvállalati munkahelyeken, amelyekben a legalapvetőbb igazságokért és szabadságjogokért kiállni merészelőket egyre durvább retorziók érik. És úgy tűnik, most már bárki a „woke” kultúrharcosok áldozatává eshet. Elég belengetni a rasszizmus gyenge lábakon álló vádját, és a fősodratú liberális média máris kritikátlanul igaznak fogadja el Meghan sussexi hercegné és férje, Harry a „fehér" brit királyi családot ekéző, amúgy a Daily Mirror szerint fele sem igaz állításait, hogy egy szintén közelmúltbeli példát említsek.

Nem véletlenül mondjuk magyarul arról, aki teljesen megzavarodik valami miatt, hogy azt sem tudja, fiú-e vagy lány. Vagy hogy egy vulgárisabb példát hozzak, a váratlan igazságokat felszínre hozó helyzeteket szokás úgy leírni, hogy „töke van a menyasszonynak.”

Bár kétségtelen, hogy empátiával és elfogadással kell viseltetnünk azon embertársaink iránt, akik rendhagyó módon élik meg nemi azonosságukat, vagy nem (csak) a saját nemükhöz vonzódnak, az is egyértelmű kell, hogy legyen, hogy az ő „valóságuk" nem írhatja felül az általános normalitást és a biológiát. 

Mindenesetre ijesztő perspektíva, hogy eljöhet a nap, amikor jogi következményei lesznek annak, ha heteroszexuálisok megtagadják a transzneműekkel való párkapcsolatot. Az is lehet, hogy lassan már nem is csak tréfa lesz az LMBTQ jelenséghez viszonyulva azt mondani, felőlem aztán csinálják, „csak kötelezővé ne tegyék?”

Reaktor

Facebook

süti beállítások módosítása