Reaktor

Így változtatta meg a járvány a fizetési és vásárlási szokásainkat

elektronikus-fizetesi-szokasok-mnb-penzforgalom.jpg(Kép forrása: fintechzone.hu

A koronavírus járvány gyökeres fordulatot hozott az életünkben. Szinte nincs olyan terület, ahol ne változott volna valami a vírus hatására. Márciusban Magyarországon is mindenki bezárkózott az otthonába, és csak - jobb esetben - ritkán mozdult ki a négy fal közül.

A bezárkózás és a higiéniára való nagyobb odafigyelés pedig változást eredményezett a fizetési és vásárlási szokásainkban egyaránt.

A paypassos fizetés esetén megemelésre került  az összeghatár, amely alatt nem kér PIN kódot a terminál, ezzel is arra sarkalva a vásárlókat, hogy inkább az érintésmentes fizetési móddal éljenek. Az összeg 5000 Ft-ról 15000 Ft-ra módosult, így magát a terminált is sokkal kevesebbszer kell megérinteni, hiszen kevesebb esetben kell beírni a PIN kódot. (Természetesen, ha már 5 alkalommal történt érintésmentes fizetés vagy ha a megelőző vásárlások összege elérte a 150 euróval megegyező összeget, akkor 15000 Ft alatt is be kell írni a PIN kódot.)

De nem csak bankkártyával lehet fizetni érintésmentesen, hanem egyre inkább elterjedőben van a mobiltelefonnal történő fizetés is. Mobillal történő fizetéskor applikációtól függően kérhet PIN kódot a terminál, de bizonyos alkalmazásban elég beírni a telefonba egy jelszót vagy ujjlenyomattal történő azonosítást végezni. Ennek köszönhetően pedig már a terminál megérintése is elkerülhetővé válik.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai alapján ugyan 2020. március 12. és 25. között 8 munkanap alatt 250 milliárd forinttal növekedett a forgalomban lévő készpénz állomány nagysága,

azonban áprilisban és májusban már az előző év azonos időszakához képest visszaesett a bankjegyek kiáramlása. Megfigyelhető volt továbbá, hogy az érmék iránti kereslet nagy mértékben visszaesett. Ez a jelenség azzal magyarázható, hogy kevesebbet vásároltunk büfékben, újságosnál, vagy nem ugrottunk be a pékségbe reggelente.

Összehasonlítva 2019 és 2020 áprilisát, megállapítható, hogy a készpénzes tranzakciók száma 46%-kal csökkent.

Ugyan májusban már növekedésnek indult a készpénz használata, de 2020 júniusában még mindig 26%-kal alatta maradt az előző év azonos időszakához viszonyítva. Érdekesség, hogy bár a korábbi évekhez képest jelentősen megnőtt az elektronikus fizetési módok száma, a kiskereskedelmi és vendéglátóipari vásárlások döntő többsége mégis továbbra is készpénzzel került lebonyolításra.

Az online kártyás fizetések ugrásszerű növekedésnek indultak. A korlátozásokkal párhuzamosan szinte a karácsonyi időszakot megszégyenítően dolgoztak a futárszolgálatok. Csaknem minden nap láttam valamelyik futárszolgálat vagy a Magyar Posta autóját a környékünkön, emellett sokan az élelmiszert is házhoz rendelték.

A belföldi online forgalom 2020 első felében majdnem 35%-os bővülést mutatott.

Sokkal többen rendeltek élelmiszert, drogériai vagy egyéb háztartási termékeket, illetve a számítástechnikai eszközök iránti kereslet is növekedést mutatott. Az e kategóriák iránti megnövekedett kereslet a járvány hatásának tudható be, hiszen sokan nem szerették volna elhagyni otthonaikat, valamint a digitális oktatás és az otthoni munka is igényelhetett új eszközöket.

A hagyományos bolti vásárlási szokások esetében is figyelhetünk meg változást.

A Magyar Agrárgazdasági Kamara tájékoztatása szerint a vásárlók sokkal tudatosabbak lettek, jobban megtervezik a bevásárlást, hogy rövidebb időt töltsenek a boltokban.

Az emberek igyekeztek visszaszorítani a boltba járások számát, éppen ezért nőtt a vásárlói kosár értéke, vagyis egy-egy alkalommal több árucikket vásároltak, valamint megnőtt a tartós élelmiszerek iránti kereslet is. Visszaesett ezzel szemben a kisebb kiszerelésű, valamint a nem előre csomagolt termékek iránti kereslet.

Azok alapján, ahogy Magyarország követni szokta a nemzetközi trendeket, valószínűsíthető, hogy a fentebb leírt változások a járvány megjelenése nélkül is bekövetkeztek volna. Azonban a járvány hatására ezeknek a trendek a terjedése felgyorsult.

 

 

 

 

 

 

süti beállítások módosítása