Reaktor

Megbuktatták a fiát szociológiából, mert nem volt hajlandó „bevallani a fehér felsőbbrendűségét”

0a545b0c867d0d0ee44d0eed6093bdc2.jpeg

(Kép forrása:  abc.net.au)

Georgia állam fővárosa, Atlanta egyik online híroldalán, a feketebőrű lakosságot megcélzó Atlanta Black Star-on jelent meg március 15-én egy írás, amely arról számolt be, hogy

egy fekete édesanya beperelte félig fehér származású fia középiskoláját, mert gyakorlatilag arra akarták kényszeríteni szociológia órán, hogy elítélje saját fehér származását. Mivel a fiú erre nem volt hajlandó, megbuktatták a tárgyból, ami azt jelentette, hogy nem érettségizhet le.

Az órát tartó „tanár” nyilvánvalóan a kritikai fajelmélet híve, és ennek megfelelően „oktatta” diákjait, akik, hangsúlyozzuk ki, középiskolások, tehát kiskorúak. Az Atlanta Black Start beszámolója szerint a Las Vegas-i alapítványi iskola oktatója, Kathryn Bass „a változás szociológiája” című óráján többek között olyan hasznos ismereteket igyekezett átadni a tanítványainak, mint hogy nem létezik ún. „fordított rasszizmus,” azaz színes bőrű emberek egyszerűen nem lehetnek fajgyűlölők, erre csak a fehér emberek képesek. 

Bass a fiút, William Clarkot, aki félárva, mivel fehér édesapja elhunyt, a diák beszámolója szerint folyamatosan

„zaklatta és büntette” amiatt, hogy megtagadta fehér identitását különböző pejoratív címkékkel ellátni. 

Clarkot egyébként, derül ki a cikkből, „osztálytársai is fehérnek tekintették,” mivel zöld szeme és szőkésbarna haja van.

Az Atlanta Black Star cikkéből kiderül, hogy egy február 26-i előzetes tárgyaláson, amelyen felfüggesztették az iskola Williammel kapcsolatos döntéseinek végrehajtását, a szövetségi kerületi bíró úgy vélekedett, a fiatalember jó esélyekkel indul a perben, mivel az alperesnek igencsak nehéz lesz megindokolnia az általa követett kritikai fajelmélet tanmenet helyénvalóságát. Nem meglepő ez annak a fényében, hogy az órán Bass többek között arra utasította William-et, hogy nyilatkozzon „a fajáról, a neméről, a nemi és vallási identitásáról,” és ezekhez különböző címkéket társítson. Ne tévedjünk -

a fehér, heteroszexuális, keresztény identitásokhoz kizárólag olyan negatív címkék voltak kapcsolhatók, a „fehér, ír-amerikai állampolgár” Bass szerint, mint „domináns” és „elnyomó.”

William Clark és édesanyja, Gabrielle Clark a keresetükben azt is állítják, hogy Bass közölte a diákjaival, ők mindannyian „a társadalmi igazságosság harcosai,” akiknek „meg kell szabadulniuk az elnyomásról alkotott addigi fogalmaiktól.” 

Az édesanya a Fox televízió Tucker Carlson Tonight című műsorában is szerepelt, ügyvédje kíséretében, és elmondta: mindig arra tanította minden gyermekét, köztük William-et, hogy tiszteljen másokat, és mindenkivel egyformán bánjon, tekintett nélkül származására.

Az édesanya felidézte Martin Luther King híres szavait arról, hogy az embereket nem a bőrük színe, hanem a jellemük alapján kell megítélni.

Nos, MLK gondolatai nem hulltak termékeny talajra Bass szívében, aki az órákon levetített prezentációiban olyan diákat mutatott, amelyeken a család fogalmát összekötötte a „rasszista/homofób előítéletek” címkével, míg a vallás a „homofób előítéletek” és a „helyes-helytelen szembeállításán alapuló ítélkezés” bélyegét kapta.

Clark és néhány osztálytársa megpróbáltak felszólalni a Bass által tanítottakkal szemben, de a tanár ezeket a párbeszédeket rövidre zárta, és végül a „renitens” magatartásáért, az iskola vezetőségével teljes egyetértésben, megbuktatta a fiút.

Az anya és fia közösen nyújtották be a keresetet a fiú alkotmányosan biztosított szólásszabadsághoz és tisztességes eljáráshoz való jogának megsértése miatt a középiskola ellen,

amelynek egyébként, nem kissé ironikusan, Demokrácia Alapítványi Iskola a neve, és amely továbbra is ragaszkodik hozzá, hogy Gabrielle Clark és a fia „eltorzítva” mutatták be keresetükben az inkriminált kurzus tartalmát. Tárgyalás áprilisban várható.  Az ítéletre visszatérünk.

 

süti beállítások módosítása