Reaktor

Egy szobrocska védelmében

Ferencváros 2019-ben választott, tisztán, urnákkal, felügyelőkkel, demokratikusan: egy új, magának való városvezetést, ahogy megtehette minden település. Választhatott volna mást is, üzenhetett volna a lakosság, hogy kevesebb aktivizmust akar, de 1989 láthatatlan keze ott és akkor pontosan azt a managementet emelte hatalomba, amit Ferencváros akart.

2021. április 1-jén ez a vezetés felavatta a 2020-as évek legtökéletesebb szobrát: apró, műanyag, tiritarka; fűcsomós, kutyaszartól kimart városi pázsiton, háttérben kelet-európai autópark, prominens egy Dacia Duster.

Egy kicsi Amerika, mindenféle progresszió, napra pontosan és tágabb kontextusában is nevetséges időzítés. Prioritás-tévesztés, rakománykultusz, a provinciális nagyot akarás legényanyai megtestesülése, már-már belsős poén. A kis betontömbtől kezdve a 3D modellből kiretusált, eredetileg fáklyát tartó kézig a szobrocska telitalálat volt, amíg állt. 

Hálás lehet a városvezetés, hogy pár, humorérzékkel kevésbé megáldott, de a lájkokat ugyanúgy szerető lolcow ledöntötte, mert ha állva marad, olyan vicc lenne, ami nem öregszik az idő előrehaladtával, hanem nemesül, mint a torontói döglött mosómedve

dead-raccoon-memorial-shrine-mourning-deadraccoonto-toronto-fb.jpg

De ez engem zavar!

Oké, zavar, ahogy zavar másokat sok más dolog 1989 óta. Ilyen a szabadság. Emlékezzünk egy településre, ami egykor excentrikus, aktivista polgármestere által időről időre a hírekbe hackelte magát: Érpatak.

Az érpatakiak elzavarták azóta Orosz Mihály Zoltánt, és a hétköznapiság szürke mocsarát választották, de nem volt mindig így, ha az egykori polgi épp nem a buzikamionra kéredzkedett fel, akkor Netanjahu-bábut akasztgatott, mindig talált módot arra, hogy feltegye Érpatakot a térképre.

Képzeljük el, hogy az egyik ilyen hack részeként nagy csinnadrattával beharangoz egy Ellentengernagy Emlékművet, majd az online sajtó 3 képviselője jelenlétében leleplez egy netről rendelt, műanyag kerti szökőkutat, ahol a vízköpő delfinen lovagol Horthy Miklós.

hec011c7c38c94ba180963ce110b0d04dm.jpg

kerti szökőkút - alibaba.com

Ki háborodna fel? Hazajönne Izraelből Dániel Péter, hogy leöntse vörös festékkel? Még ő is megtalálná a humorérzékét.

Maximum azokat a bácsikat zavarná, akik két fröccs után Horthy-anekdotákkal fárasztanak mindenkit.

A ferencvárosi szobrocska tökéletesen reprezentálta azt, amit Ferencváros 2019-ben akart. Az övék volt, birtokolták, fizették az árát, és fizették volna még, amíg áll. Hiba volt elvenni tőlük.

süti beállítások módosítása