Reaktor

Ha vége a korlátozásoknak, jön a házibuli alkalmazás: Project X

Egy házibulis Facebook csoportban láttam Otakomaiya Balázs posztját, ami egyből felkeltette az érdeklődésemet. Értelmet ugyan csak a korlátozások feloldása után nyer, viszont akkor biztosan rengeteg le fogják tölteni Appstoreból és Play áruházból. Az alábbi interjút a távolság miatt online készítettem Balázzsal, de így is sok érdekes kérdésre kaptam választ.

Egy házibulikkal foglalkozó Facebook csoportban találtam meg az általad készített alkalmazásról szóló posztot némi leírással és screenshotokkal. A Facebook csoport ösztönzött abban, hogy belevágj egy “Project X” nevű házibuli kereső alkalmazás elkészítésébe, vagy hamarabb is tervben volt?

Magán a ProjectX-en már azelőtt elkezdtem dolgozni, hogy tudtam volna a csoport létezéséről. Az eredeti koncepció teljesen máshogy nézett ki, sőt, nem is appként indult. Ahogy felmértem a lehetőségeket, úgy alakult az ötlet, amit végül a csoport inspirált. Végső soron viszont az ezt, és a múltbéli ötleteket átívelő motiváció, mindig is a bulizás iránti vágy volt, ami a vírus ideje alatt kielégítetlen maradt. Miután több ismerőssel és baráttal beszéltem, jöttem rá, hogy ez a hiány minden korombeli fiatalban él.

Van aki támogat benne, vagy teljesen egyszemélyes projekt? Mivel foglalkozol emellett?

Az appot én tervezem, dizájnolom, és fejlesztem. Nincs se befektető, se pályázati pénz, se mentor. Ez hátránynak tűnhet elsőre, de annak köszönhetően, hogy nincs megkötve a kezem külső felek által, és döntéseimnek nincs bürokráciai vonzata, minden elképesztően gyorsan halad. Nem fölösleges prezentációkkal és meetingekkel telik az idő, hanem azzal, hogy ténylegesen készül az app. Egyébként momentán szoftvermérnök vagyok a Booking.com-nál, főállásban. Érdemes megemlíteni, hogy hárman dolgozunk a ProjectX-en, mint startup. A két másik alapító tag (mellesleg jó barátaim), a vállalkozás két másik ágán dolgoznak. Minden a bulizás köré fog épülni, de sajnos nekik a korlátozások végett sok szempontból meg van kötve a kezük.

Hogy haladsz vele most, mikor várható, hogy lehet majd tesztelni? Milyen platformokra fog elkészülni?

Nyárra tervezzük a launch-ot, amint a járványügyi intézkedésekkel nem megyünk szembe. A tesztelést pedig Május végén, legkésőbb Júniusban szeretnénk elkezdeni, első körben az említett Facebook csoport tagjai között. Mind iOS-en, mind Android-on elérhető lesz az alkalmazás, így bárki fogja tudni használni.

Ha vége a vírushelyzetnek, és lehet újra bulikat tartani, szerinted jelenthet biztonsági kockázatot az alkalmazás? Persze a párkeresésre használt Tinderrel szemben is felmerülhet ez a kérdés, viszont ott még is csak forgalmas helyekre lehet találkozót szervezni, így kisebb a kockázata annak, hogy bajba kerüljünk.

Egy párkereső alkalmazásnál is előfordul, hogy nem publikus helyre szerveződik egy találka. Sőt, épp a hetekben jött fel a lakásomra egy úriember, akinek eladtam a használt székemet eBay-en. Sajnos efölött, mint applikáció, kevés hatalmunk van. Cserébe viszont segítünk a lehető legbölcsebb döntést hozni a bulizás minden lépésénél. A főoldalon, ahol látod az összes bulit, legelöl azok a bulik sorakoznak, amelyekre ismerőseid is elmennek. A beépített értékelési és jelentési rendszerünknek hála pedig látod, ki hogyan vélekedett egy adott házigazdától. Végül pedig tippeket, és cikkeket fogunk elhelyezni az appon belül a biztonságos bulizásról. Ez triviálisnak tűnhet, de ha emberek biztonságáról van szó, úgy véljük, kötelező minden utat bejárni.

Pontosan hogyan épül fel az üzleti modell? Ha a magyar piacon működik, tervezel külföldre is terjeszkedni?

Az app ingyenes lesz, ez már tuti. Az is biztos, hogy nem fogjuk teletömni hirdetésekkel. Engem is idegesít, amikor a Facebookot görgetvén látom a hirdetést arról a cipőről, amit fél órája néztem a Playersroom oldalán. Rengeteg ötletünk van, hogy miként lehetne az applikációval pénzt keresni, de óvatosak vagyunk. Nem szeretnénk a bulizók élményét korlátozni az appon, majd így kicsikarni belőlük pénzt. A kulcs az, hogy valódi értéket tudjunk nyújtani nekik a pénzükért. Mivel nincs befektető akinek érdeke, hogy mihamarabb visszanyerje a pénzét, és a kiadásaink is limitáltak, így nem sietünk sehová-e téren.

 wrc.gif

Ha jól tudom, jelenleg külföldön tartózkodsz, viszont tervezel hazajönni. Van olyan dolog, amit külföldön tanultál meg, és a szoftverfejlesztői tudásodhoz sokat hozzáadott?

Amikor külföldre költöztem, 16 éves voltam. Gimit itthon félbehagytam, remélvén, hogy Angliában magasabb színvonalú oktatásban vehetek részt. Aztán véletlenül belecsöppentem egy programozói állásba - emlékszem, az utolsó pár-ezer forintomat amim volt, arra költöttem, hogy eljussak az interjúra. Villamossal mentem. Három évvel később, most 19 évesen döntöttem úgy, hogy utam haza vezet. Szeretném kipróbálni magam mint vállalkozó. Úgy vélem, különleges pozícióban vagyok a ProjectX megvalósításához. Általában mire az embernek elég pénze, magabiztossága, és szakmai tapasztalata lesz ahhoz, hogy vállalkozzon, már nem a bulizáson jár az esze. Viszont így, hogy ennyire közel vagyok a célközönséghez, sokkal könnyebb felmérni az igényeket.

Számos törekvés van arra, hogy a sikeres magyar startup vállalatok számát növeljék, ugyanakkor még sok tennivaló van ezen a téren. Szerinted hogyan lehetne kihozni többet a hazai startup világból?

Bár sajnos még nem volt lehetőségem beleásni magamat a magyar startupok világába, egy-két észrevételem akad-e téren. Mint vállalkozó, az embernek sokszor ki kell lépnie a komfortzónájából. Én személy szerint szoftvermérnök vagyok, de kellett foglalkozzak social-media oldalakkal, mobil-app dizájnnal, könyveléssel, marketinggel, és még sorolhatnám. A legnagyobb buktató viszont, ami vissza-vissza kacsint időröl időre, azok a különböző jogszabályok (vagy azoknak hiánya), és az ezeket körbeölelő, véget nem érő bürokrácia. Rengeteg alapvető feladatot végtelenül kényes, és hosszadalmas elvégezni. Ezeket kellene digitalizálni, lefordítani az átlag-ember nyelvére, hogy gördülékenyebben menjen a vállalkozás. Tudom, hogy lehet ezt könnyebben, hisz itt Angliában is nekifutottam hasonló feladatoknak, annyi különbséggel, hogy itt tényleg úgy tűnik, hogy tudják: nincs minden kisvállalkozásnak végtelen erőforrása adminisztratív feladatok elvégzésére.

Várhatóan hogyan fog felépülni az alkalmazás, milyen funkciók lesznek benne? Mennyire tervezed szabályozni a felhasználók tevékenységét? Ha valaki olyan tematikus bulit szervez, ami etikailag komolyan kifogásolható, akkor lesz moderáció?

Alapvetően házibulikat lehet majd keresni. Viszont a házibuli, az egy végtelenül szociális esemény. Szeretnénk a bulizókat összekötni. Szeretnénk, hogy meg tudják osztani a bulikban szerzett élményeiket. Hogy ne kelljen attól félni, hogy anya és apa, vagy éppen a jövőbeli munkaadód meg fogja látni miket műveltél részegen. Ezeknek nem az insta storydban van a helye. Ezen pillanatok nálunk, a ProjectX-en fognak otthonra lelni. Ezen felül szeretnénk, hogy a házibuli tartás minél gördülékenyebben menjen. Legyen az privát, vagy publikus buli. Nem lesz többé szükség kaotikus messenger csoportokra. Végül pedig hiszünk abban, hogy nálunk mindenféle bulinak akad helye - az ésszerűség határain belül. Ha picit elburjánzanak az erotikus, vagy éppen más, szenzitív tematikájú bulik, akkor mindenképpen rendszerezni fogjuk őket, hogy csak az lássa, akit tényleg érdekel. Fontos megjegyezni, hogy nem erre van kihegyezve az app.

Utolsó kérdésként egy film címet kell megemlítenem. A Project X bekerült a kedvenc filmied közé, vagy csupán logikai oka van annak, hogy ezt a nevet kapta az app?

Abszolút kedvenc. Legendás film, már vagy nyolcszor láttam, megunhatatlan. Szimbolizálja azt az élményt, amit remélem, az app sokaknak elhoz majd. Szórakozóhely, bár, kocsma akad rengeteg, de igazán király házibuliból kevés van. Márpedig szerintem mind egyet tudunk abban érteni, hogy egy igazán eszméletlen házibulinál nincs jobb. Éppen ezért fogunk mi is, mint ProjectX, app-exkluzív bulikat tartani. Az app launch napján Budapest legnagyobb házibuliját tervezzük megrendezni.

proj.gif

süti beállítások módosítása