Reaktor

Kilógnak a sorból – roma menekültek az Egyesült Államok határán

3sw7rdazynnafnozhzxcnpp5de.jpg

A Rio Grande határfolyón átkelve számos menekült kíván az Egyesült Államokba eljutni. Az átjutás veszélyeiről gyakran olvashatunk, az erős sodrású folyó ugyanis egyéni drámák sokaságát idézte már elő. Az elmúlt napokban azonban egy rendhagyóbb folyamat is napvilágot látott: a Reuters hírügynökség szerint romániai romák százai is a menekültek között vannak.

Az Egyesült Államok déli határán bejutni kívánók között egy érdekesség került megfigyelésre: az érkezők átlagos profiljához viszonyítva magasabb, más ruhákat – ingeket és hosszú szoknyákat, esetleg drágább melegítőket és sportcipőket – viselő emberek jelentek meg. A folyó átszelését követően az őket megállító amerikai rendőrök a látszaton túl szóban is megbizonyosodhattak arról, hogy valami más a megszokotthoz képest, hiába kérdezték ugyanis a „latin-amerikai bevándorlókat” spanyolul, azok nem tudtak válaszolni. Végül egy nagyon bizonytalan és helytelen angollal a csoport tagjai elmondták, hogy valójában ők Romániából érkeztek.

A Reuters arról is beszámolt, hogy a tudósítók a romák jelenlétét nem csak egyszer látták, hanem számos alkalommal az elmúlt hetek során. A határt illegálisan átlépő románok száma a hivatalos statisztikák szerint is megnőtt:

2020 októbere óta több mint 2200 románt fogtak el a határőrök, míg 2019 októbere és 2020 szeptembere között a szám 266 volt, 2018 októbere és 2019 között pedig 289. A mostani növekedés olyan mértékű, hogy a 2007-től elérhető adatok viszonylatában minden bizonnyal az első helyet fogja betölteni.

A Reutersnek nyilatkozó Margareta Matache, a Harvard Egyetem keretein belül működő Roma Program igazgatója szerint a kisebbség tagjai Romániát az őket érő diszkrimináció, illetve a COVID-19 járvány által okozott gazdasági nehézségek miatt hagyják el, az Egyesült Államokban egy jobb élet reményében bízva. Matache szerint a romák úgy látják, hogy az Egyesült Államok egy olyan hely, ahol a velük szembeni diszkrimináció, erőszak és tiszteletlenség megszűnhet, ezért is kockáztatják az utat a menedékjog megszerzése érdekében. A román külügyminisztérium nem kommentálta az ügyet részletesebben, ám az említésre került, hogy az amerikai hatóságok részéről nem kaptak jelzést őrizetbe vett állampolgárokról.  

Az ügy kapcsán persze felmerülhet a kérdés, hogy mit keresnek egyáltalán roma bevándorlók az Egyesült Államok határán, illetve hogyan jutnak el oda. A rendszer adott: az Egyesült Államokba vágyók először Mexikóba utaznak – ahova egyszerű a belépés a vízumkötelezettség hiányában –, majd onnan embercsempészek segítségét veszik igénybe a határon való átjutáshoz.

Egy 33 éves román állampolgár, Sirbu Funeriu, feleségével és két gyermekével vágott neki az útnak, Párizson keresztül Mexikóba repült, elmondása szerint pedig közel 4000 dollárt fizetett (kb. 1.1 millió forint) az embercsempészeknek annak érdekében, hogy átjusson az Egyesült Államokba.

A The Mirror brit bulvárlap is foglalkozott a kérdéssel, szerintük a Brexit következményeként a román – és sok esetben roma – bevándorlók kevésbé tudják Nagy Britannia felé venni az irányt, így inkább az Egyesült Államokat választják – amely a Biden-adminisztráció hivatalba lépése óta nagyobb valószínűséggel jelenthet sikert.

A probléma azonban nem új: már 2017-ben bejárták az amerikai és román sajtót azon hírek, hogy a Pennsylvaniában található California településen körülbelül 30 romacsalád nehezíti meg az ottlakók életét. A beszámolók szerint a családok tagjai az utcán szemeteltek és ott könnyítettek magukon, a szabályokat áthágva és jogosítvány nélkül vezettek, illetve károkat okoztak és loptak a boltokból is, így a körülbelül 7000 fős település tagjai végül petíciót indítottak – több mint 1200 aláírással – a Romániából érkezők ellen.

Dawne Roberts, California egyik lakosa mesélt is az Adevarul román portálnak a történtekről: az ő tudomása szerint a bevándorlók előbb Mexikóba utaztak, Ciudad de Mexico és Laredo (határmenti város) között busszal tették meg a több mint 1000 kilométeres utat, majd politikai menedékjogért folyamodtak – és egy kormányzati program részeként ideiglenesen szabadokká is váltak, mely következtében bárhova mehettek az Egyesült Államokon belül a jogi státuszuk tisztázásáig.

A lakók közül többen is kifejtették véleményüket a roma családokat illetően: a legtöbb személy nem a bevándorlók ellen emelte fel a hangját, ugyanis elmondásuk alapján a városban egy egyetem is található, így az ott élő hallgatók különböző nemzetiségűek, amivel semmi probléma nincs. A romák azonban nem tisztelik a törvényeket, rosszul bánnak a helyiekkel, nem együttműködőek, ahogy a mindennapi szokásaik is meglehetősen furcsák. Mások azonban pozitívabban látták az eseményeket, elismerve, hogy bár valóban felmerültek nehézségek – különösen is a zaj, a szemetelés, illetve az autóvezetés szabályai kapcsán –, ám a romák rövid idő alatt komoly lépéseket tettek meg, rendkívül hálásak mindenért, illetve készek alkalmazkodni.

Látható tehát, hogy a romák Egyesült Államokba jutása nem nevezhető olyasfajta kuriózumnak, ami az utóbbi hetekben történt volna meg először. Az is kijelenthető, hogy ezen személyek nem feltétlenül a legszegényebbek – hisz maguk szervezik az utazásukat Mexikóba, ahol komoly összegeket fizetnek a csempészeknek is –, ahogy az is biztos, hogy a menedékjogot célzó érvelésük is sok kérdést vet fel, illetve vitára ad okot. Az elmúlt időszak azonban jelentős növekedést hozott az Egyesült Államokba tartó romániai romák számát illetően, a helyzet pedig kevésbé fenntartható és bizonytalan. Kérdés, meggátolja-e a veszély és a bizonytalanság a családokat az Egyesült Államok elérésének törekvésében.

Kiemelt fotó: Reuters (Adrees Latif)

süti beállítások módosítása