Reaktor

Több, mint egy gyilkosság!
Sorozatajánló - Easttowni rejtélyek

original.jpg

Már elérhető az HBO GO felületén az Easttowni rejtélyek minisorozat mind a hét epizódja, mely epizódok eredetileg április 18. és május 30. között kerültek vetítésre az HBO csatornáján. A Craig Zobel által rendezett sorozatot minden bizonnyal az idei év egyik legjobbjaként fogjuk elkönyvelni, így jöjjön is kritikánk róla!

Cikkünk a végkifejlettel kapcsolatos spoilereket nem tartalmaz, ám a sorozat alaphelyzetére vonatkozó információkat igen!

Easttowntól joggal ráz ki a hideg. A furcsa hangulatú, személyes és családi tragédiák által tarkított Easttownban mintha megszűntek volna az emberi vágyak és remények, melyek helyett egy egysíkú és eseménytelen hétköznapi lét dominál. A Pennsylvaniában található kisváros egy olyan hely tehát, ahol minden rendben van, de igazából semmi sincs rendben, mindenki éli a normális életét, de valahogy minden egyén mögött titkok és tabuk sorozata áll. A nyugalmat töri meg, de az érezhető feszültséggel összhangban történik egy fiatal anya meggyilkolása, amely esemény az egész falu kedélyeit felborzolja.

Érthető is, hisz Easttownban mindenki ismer mindenkit, ám valójában senki nem tudja igazán hogy ki is a másik.

Az ügy felderítése Mare Sheehan detektív őrmester feladata, akit amúgy Kate Winslet alakít a sorozatban.

Ez a Kate Winslet azonban nem az a Kate Winslet: a sorozatban Mare ugyanis egy, az életbe belefáradt, elzárkózó, megkeseredett – és víz helyett sört preferáló – nagymama, akit egyszerre tisztelnek a városban a gimis kosármeccsen bemutatott győztes pontjai miatt, de egyre többen kritizálnak is azt követően, hogy nem tudta megoldani a városban élő egyik lány eltűnésének ügyét.

A szakmai kudarcokon túl vannak azonban más gondjai is a főszereplőnek: Mare tipikusan az a személy, akinek az élete egy pontján valahogy minden félrecsúszott: a saját anyjával él, a szomszédban lakó ex-férje épp most házasodik újra, a lányával folyton összecsap, míg a fia öngyilkos lett. Segítséget persze nem akar kérni, aztán végülis megteszi, de sem a szakmai életben Colin Zabel detektív érkezése, sem pedig a magánéleti ügyeiben való békekeresés nem hoz gyors megoldásokat.

season-1-episode-4-poor-sisyphus-_-fr.jpg

A néző tehát egyszerre figyel a nyomozás részleteire, illetve Mare tragédiájára. A nyomozás részeként egyre többet és többet tudhatunk meg az egyes szereplőkről, és szépen lassan mindenki gyanús lesz. A sorozat erőssége pedig épp az, hogy ezen gyanúk nem valamilyen mesterkélt, csak az izgalmak érdekében létrehozott kitalációk, hanem annyi személyes balsors, aminek következtében minden alkalommal mondhatjuk: igen, lehet hogy ő gyilkolt! A város lakói vagy a párkapcsolataikban követtek el csalást, vagy alkoholisták, vagy szerfüggők, esetleg más, a felsoroltaknál durvább titkokkal élnek együtt, így igazából a kettősség nem csak abban vehető észre, hogy követjük Mare és a nyomozás részleteit, hanem abban is, hogy mi magunk akarjuk megismerni a város lakóit, illetve az adott szereplő sorsát.

mare-guy-pearce.png

Az Easttowni rejtélyek tehát nem egy klasszikus krimi, még ha tartalmazza is egy krimi legfontosabb elemeit. Ezt azért is fontos kiemelni, mert bár egy ideig nagyon az erdőben tartózkodik a néző, és talán fogalma sincs arról, hogy ki lehet a gyilkos, de ha igazán figyel, akkor a sorozat vége nem hoz egy őrült nagy bombát, ami fölrobbantja az epizódokon keresztül tartó várakozásokat.

A gyakorta lassúnak tűnő, és hosszú párbeszédeket magába foglaló sorozat egy igazi dráma is a krimi mellett, és végülis ez menti meg, mert kriminek önmagában kevés volna. De nem is akar az lenni!

 

Pontszámaink:

 

Színészi alakítás – 95%

Történet: 90%

Zene: 80%

Hangulat: 92%

Látványvilág: 90%

 

Összesen: 89.5%

IMDB: 85%

Rotten Tomatoes: 94%

 

Fotó forrása: HBO

süti beállítások módosítása