Reaktor

Kipróbáltam a Gettr-t, a legújabb közösségi platformot

A napokban egyre többet lehetett hallani egy új közösségi media platformról, a Gettr-ről. Érdekelt, hogy valóban versenytársa lehet-e a jelenlegi közösségi media felületeknek, vagy csak egy amerikai Hundubról van szó. Sokak szerint ez a Donald Trump közösségi oldala, viszont erre egyelőre nincs semmi bizonyíték azon túl, hogy Trump bejelentette pár hónapja, hogy elindul a saját közösségi oldala. Az biztos, hogy óriási igény van egy értelmetlen cenzúrát nélkülöző oldalra, hiszen a Facebook és a többi tech óriás egyre durvább cenzúrát használ. Az alkalmazást nem volt nehéz megtalálni, a neve könnyen megjegyezhető, így le is tudtam tölteni az AppStoreból. Amiben más mint a társai, az az, hogy amint megnyitottam, nem tolta elém a regisztrációs felületet, hanem nekem nekem kellett kikeresni. Ahhoz, hogy több eszközön is be tudjunk lépni, muszáj megadni egy email címet és jelszót, különben csak a telefonunkon tudjuk használni az appot, ha pedig kilépünk, elveszítjük a profilunkat. Figyeltek a biztonságra, két lépcsős azonosítást használ a Gettr.

Ha megvagyunk a gyors regisztrációval, be tudjuk állítani a profilunkat, utána pedig feldob pár népszerű felhasználót, akik közül egyiket se ismertem. A híresztelések után érdekelt, hogy vajon Donald Trump fent van-e az oldalon. Találtam pár profilt ezzel a névvel, de egyik se volt eredeti. Vele ellentétben a fia viszont regisztrálva van, és a aktívan használja is. Sokak számára lehet még ismert Mike Pompeo és Ben Shapiro vlogger, médiaszereplő is. Elvétve még találtam pár ismert személyt, de nem látom azt, hogy tele lenne velük az oldal. Persze idő kérdése, és minden esély megvan rá, hogy megteljen ez a közösség is felhasználókkal.

A design piros, én jobban szeretem a monokróm vagy halványabb színeket. Az ikonnal sem igazán tudok megbarátkozni, viszont az alkalmazás felépítése tetszik. Könnyen kezelhető és letisztult. Talán túlzottan is, hiszen egyelőre nem találtam benne üzenetküldési funkciót, ami szerintem mindenkinek fontos lenne. Ha nem a Facebookon lenne a legtöbb népszerű ember oldala, és nem mindenki azt használná üzenetküldésre, akkor már rég töröltem volna, mert nem igazán szeretem. Azt fontos megemlíteni, hogy valóban sok a hasonlóság a Twitter és a Gettr felépítése között, szóval a fejlesztőknek mindenképp egyedivé kell tenni valamivel az oldal megjelenését.

img_9782.jpg

Viszont addig, amíg nem sikerül valami jobbat alkotni a Facebooknál, addig nehézkes lesz egy új online közösség felépítése. Jelenleg nem látom azt, hogy az alkalmazást leszámítva miben jobb a politikailag inaktív emberek számára az oldal a Facebooknál, és a politikailag aktívak számára mivel több, mint a 4Chan nem polkorrekt threadjei. Ettől függetlenül minden szabad közösségi média felület egy örömhír, és még csak most indult. Remélhetőleg még idén kiforrott oldal lesz belőle, és végre nem az igazságtalan algoritmusok fogják eldönteni, hogy mi jelenhet meg és mi nem. Én regisztráltam, és bátorítok erre mindenkit!

süti beállítások módosítása