Reaktor

Az új afgán migrációt megnyitotta az afgán elnök: elmenekült az országból

mountains-afghanistan-wallpaper-preview.jpg

A Reuters egy magasrangú tisztségviselőre hivatkozva jelentette, hogy Asráf Gáni, Afganisztán jelen pillanatban hivatalban lévő elnöke Tádzsikisztán irányába, reülővel hagyta el az országot. Jelenleg a fővárost csak légi úton lehet elhagyni biztonságosan, nem hiába az amerikai követség is a repülőtérre rendezkedett be. Habár a tálibok kijelentették, hogy az afgán fővárost, Kabult békés úton kívánják elfoglalni, és átvenni a hatalmat, és a civileket elengedik, a legtöbben még is légi úton próbálják elhagyni Afganisztánt.

Az külön kiemelendő, hogy a nőknek úgynevezett biztonságos zónákat is létrehoztak, az ott maradást választó nők számára mindenképp tanácsos ilyen területen tartózkodni, annak ellenére is, hogy kiadták a harcosoknak, hogy nem alkalmazhatnak erőszakot ártatlanok ellen. Az biztos, hogy Kabul tálib kézre kerül, kérdés, hogy el is foglalják-e, vagy kialakul egy tálib-barát városállam. Valószínűbb, hogy beolvad, és a tálibok egyesítik Afganisztán nagy részét. Ahogy a térkép is mutatja, jól haladnak:

img_0442.PNG

Fontos hozzátenni, hogy Afganisztánban az amerikai támogatással működő Kabul sosem tudta uralni a teljes afgán területet. Ez a tálib stratégia mellett annak is betudható, hogy Afganisztánban a mai napig népcsoportok és hadurak uralkodnak a vidéki és egyes esetekben a nagyvárosi területeken is. Azt, hogy ők milyen szerepet kapnak az új Afganisztánban, még nem lehet tudni. Amerika számára Afganisztán egyértelműen egy új, modern csomagolású Vietnam, azonban annál több is, hiszen egy újabb rosszul sikerült demokrácia export.

A kivonulásnak három nyertese lehet. Az afgán emberek sokkal rendezettebb, békésebb életet élhetnek, mint eddig. A tálibok nem az iszlám állam, persze még nem is igazán volt idejük kiteljesedni, az ilyen állításokkal érdemes óvatosan bánni. Másrészt Kína és Oroszország is jól járhat egy nyugatot elutasító tálib kormánnyal, hiszen így első számú kereskedelmi partnerré válhatnak. Jelenleg még nagy a zűrzavar, szinte óránként történik valami, érdemes figyelni Afganisztánt, már csak azért is, mert ha a tálib hatalomátvétel megtörténik, hatalmas menekültáradat indulhat meg Európa, így Magyarország fele is.

 c9cc7333-5401-44bc-bfc7-5770228fb4a0.jpg

Ashraf Ghani, Afganisztán még hivatalban lévő elnöke

süti beállítások módosítása