Reaktor

Tucker Carlson szerint már fenik az agyarukat Bidenre a saját emberei

joe-biden-nyt.jpeg

(Kép forrása: Stefani Reynolds/The New York Times)

Úgy tűnik, a fősodratú médiában továbbra is Tucker Carlson az egyetlen, aki ki meri mondani Bidennel kapcsolatban a nyilvánvaló igazságokat. A Fox News sokak által utált, de többmilliós nézettségeket produkáló műsorvezetője pár napja jelentette ki a Tucker Carlson Tonightban, hogy az amerikai elnök nem alkalmas az ország vezetésére, mert szenilis. (Sic.) Mivel kétségtelenül nem vak Carlson, csak annyit mondhatunk, hogy akkor bizony bátor. Nem azok viszont Joe Biden közvetlen munkatársai, akik óvakodnak attól, hogy nyíltan bevallják, a király meztelen, ám az elnök szemmel látható „kognitív leépülését” (így Carlson) és a valóságnak teljesen ellentmondó nyilatkozatait megelégelve úgy tűnik, kezdik magukat elhatárolni az USA hadseregének főparancsnokától.

Carlson elöljáróban megjegyezte, hogy Biden szegény nem tehet az állapotáról. Hozzátette azt, amit szerintem sokan érzünk, akik az elnök helyett is szégyenkezve figyeljük vergődését minden megszólalásakor, nevezetesen, hogy Joe Biden tulajdonképpen inkább sajnálatra méltó, mint megvetendő. Csakhogy van egy bökkenő, teszem hozzá: ő az amerikai elnök, és ad némi aggodalomara okot, hogy egy ilyen embernél vannak az ország atomarzenáljának indítókódjai. Mindenesetre, hangsúlyozta Carlson, már megválasztása előtt lehetett tudni, hogy a családja komolyan aggódik Biden miatt, és ezt az aggodalmukat megosztották a kampánystábbal is. Ennek ellenére hagyták, hogy Biden elinduljon és megválasszák. Nem véletlenül dugták el annak idején Bident a Covidra hivatkozva szinte az egész kampány alatt egy alagsorba, és ha néha megszólalt, abban nem volt köszönet (lásd például amikor George-nak nevezte Trumpot egy interjúban.)

Mindezidáig azonban Bidennek mindent elnézett a liberális elit és a mainstream, demokratapárti média, amelynek munkatársai, hogy Carlson egy korábbi velős kiszólását idézzem, „Biden arcképét tartják a hálószobájukban”. Most azonban látványos fordulat következett be az amerikai műsorvezető szerint. Mivel az afganisztáni kivonulási fiaskó miatt az elnök kénytelen volt párszor nem előre megírt kérdésekre is válaszolni sajtótájékoztatókon, egy világosabbá vált, hogy Bidennek gyakran fogalma sincs arról, amiről beszél.

Az is egyértelmű, hogy a következő időszakban Joe Biden semmilyen fontos döntést nem fog hozni, mivel képtelen rá. Azt egyelőre nem lehet tudni ki fog helyette döntéseket hozni, de azt igen, hogy „a dolgok nagyon gyorsan elkezdtek megváltozni Washingtonban”, mondta Carlson. Hirtelen közvetlen munkatársai és korábbi leghangosabb támogatói elkezdték nyilvánosan megcáfolni, illetve bírálni az elnököt.

A legfeltűnőbb közelmúltbéli eset Lloyd Austin védelmi miniszter sajtónyilatkozata volt, amelyet közvetlenül azután tett, hogy az elnök kijelentette, Afganisztánban nagyjából minden rendben van.  Austin ehhez képest az afganisztáni helyzetet „katasztrofálisként” írta le, és ezt meg is ismételte, hogy ne legyen tévedés.

Múlt szombaton Biden azt is határozottan állította, hogy semmilyen nehézséggel nem kell szembenézniük a Hamid Karzai repülőtérre igyekvő amerikai állampolgároknak, mivel a tálibokkal kötött megállapodás értelmében szabad utat kapnak és kimenekítésük rendben folyik. Mindössze egy órával később, ennek gyökeresen ellentmondott az amerikai védelmi minisztérium, a Pentagon szóvivője, aki elismerte, hogy igazak a hírek, miszerint egyes amerikai állampolgárokat bántalmaztak a tálibok. De nem ez volt az egyetlen kijelentése az elnöknek, amelyet azután a Pentagon szóvivő John Kirby talán véletlenül, talán szándékosan, ki tudja, megcáfolt. Miközben Biden azt mondta, Afganisztánban már nincs jelen az al-Kaida, nem sokkal később Kirby némi szemrebbenések kíséretében ugyan, de félre nem érthetően azt válaszolta a kérdező újságírónak, hogy „Jól tudjuk, az az al-Kaida és az Iszlám Állam is jelen van.” 

De nem csak a beosztottjai fordultak ellene, véli Tucker, hanem az eddig mindig lojális CNN is.

Több kommentátor is éles bírálatot fogalmazott meg a közelmúltban, köztük egyik vezető külpolitikai újságírójuk, Clarissa Ward. Ward felidézte, hogy az elnök szerint az afganisztáni misszió összességében nem kudarccal zárult. Ward feltette a költői kérdést: ha ez nem kudarc, akkor vajon mi az?  Azon a CNN-en, ami Carlson szerint nem egy hírcsatorna, hanem az amerikai demokrata párt harsonája, és ha ott bármi elhangzik, az biztosan nem magánvélemény, hanem az utasításba adott álláspont. Carlson hangsúlyozta, „ezek azok az emberek, akik megválasztották Joe Bident,” majd mindössze hét hónappal a hivatalba lépése után gyakorlatilag kijelentik róla, hogy rossz vezető, és nem mond igazat. 

Bár Carlson sietett megjegyezni, hogy „nem világos, mindez miért történik,” szerintem nem akkora rejtély: Biden emberei és a társutas média munkatársai mentik az irhájukat. Valószínűleg meg akarják őrizni hitelességük maradékát egy Biden-utáni időre, ami talán hamarabb bekövetkezik, mint sejtenénk. Bár ha arra gondolunk, hogy az elnök esetleges leváltása esetén Kamala Harris lépne a helyébe, akkor talán nem siettetjük ezt a forgatókönyvet.

süti beállítások módosítása