Reaktor

Olcsó nyaralás? Nem lehetetlen! 2. rész: étkezés, belépők

Új cikksorozatomban a külföldi nyaralások költségeit bontom le, és személyes tapasztalataim alapján adok tippeket, hogy minimális pénzből a legtöbbet hozhassa ki az olvasó. Az előző részben az olcsó repjegyekről és szállásokról volt szó, (például 6000 forintos retúrjegy Rómába) ma az étkezés és a belépők kerülnek a figyelem központjába, hiszen ez a második legnagyobb pénznyelő - ha nem figyelünk eléggé.

Étkezés

Magyarként külföldre utazni mindig trükkös, hiszen az átlagjövedelem sok esetben alacsonyabb nálunk mint a cél ország jövedelme, így az ottani árak akár duplái vagy triplái is lehetnek az itthoniaknak. Míg hazánkban egy korsó sört azért szinte mindenhol, még a legpuccosabb helyeken is ezer forint alatt meg lehet kapni, addig egyes külföldi országokban körülbelül kétezernél kezdődnek az italok, és akkor még a koktélokról nem is beszéltem. 

Nyilván a kézenfekvő megoldás a szupermarket, hiszen otthon enni mindig a legolcsóbb, azonban nem feltétlenül kell csupán erre korlátoznunk magunkat. Az utazás első napját akár még az itthonról hozott szendvicsekkel, nasikkal is át lehet "vészelni", egy nagyobb bevásárlóközponti látogatás pedig elláthat minket akár egész hétvégére. Nem mindig igaz az azonban, hogy a főzéssel pénzt takarítunk meg, főleg egy nyaralás esetében ahol jóval több mindent kell vásárolni egy-egy ételhez, az alapok (olaj, fűszerek stb.) hiánya miatt. Én németországi csereprogramom során például több mint 30 eurot költöttem olyan dolgokra a főzéshez, amikhez aztán hozzá sem nyúltam, így lehetett odaadományozni a szomszédoknak amikor hazaindultam. 

Mivel idegen helyen vagyunk, nem mindig számolhatunk egy jól működő, felszerelt konyhával. Sokszor csak teakonyha áll rendelkezésre, és néhány szállás esetében hűtő sem jár a szobához. Ha olcsón szeretnénk vacsorázni, érdemes összehasonlítani a környéken lévő éttermeket, mert a kis helyi vállalkozásoknál nagyobb eséllyel kapunk valami finomat elfogadható áron. 

Örök klasszikus a pizza, hiszen az átlagosan 15 euró környékén mozog még a központibb éttermekben is. Az utcai hot dog-os bódék, perecesek is rejthetnek olcsó kincseket, de ha egy-egy gyorsétterem helyi appját letöltjük, szinte mindig kapunk egy-két kedvezmény kupont. Egyre több étterem figyel oda a tudatosabb működésre, így amit alapjáraton kidobnának, most becsomagolva jutányos áron kínálják a vevők számára. Erre már különböző appok is specializálódtak, ilyen például a Munch, vagy a Too Good To Go. Érdemes ezeknek utánanézni még az utazás előtt, hiszen minden országban elérhetőek okos megoldások, csak meg kell találni őket. 

arc_2520de_2520triomphe_gettyimages-615063063.jpeg 

Belépők

Amikor egyetemistaként minimális pénzből szerettem volna kihozni egy-egy hétvégi utazást, akkor a múzeumokat vagy kilátókat szinte teljesen levettem a listámról, hiszen sok esetben igen borsosak a belépők árai. Ezek nem teljesen alaptalan feltételezések, hiszen például Párizs legnépszerűbb turista látványosságáért, egy Eiffel tornyos látogatásért akár 10-15 ezer forintot is elkérnek. De mégsem kell lemondanunk mindenről, hiszen sok ingyenes, vagy kedvezményes lehetőség áll rendelkezésre, amik ugyanúgy át tudják adni az adott város varázsát.

Sok helyen például hetente/havonta tartanak egy ingyenes belépős napot, csak utána kell nézni, hogy az adott múzeum részt vesz-e az akcióban. Diákként sokszor plusz kedvezményt is kaphatunk, de az adott városok turista kártyáinak kiváltásával is bejuthatunk olyan helyekre, amiket alapból nem engedhetnénk meg magunknak. Ha már Párizs: a Louvre 26 év alatt ingyenesen látogatható, a Musee d'Orsay pedig 25 alatt, de egyes napokon biztosítanak teljesen ingyenes belépőket mindenki számára.

Ha pedig nem szeretnénk lemondani a lélegzetelállító kilátásról sem, akkor alternatívaként a Galeries Lafayette tetőterasza (teljesen ingyen), vagy a Diadalív (kb. 3 ezer forint) teteje szolgálhat. Bár most sok szó esett Párizsról, de nem csak itt találhatóak ilyen szuper ajánlatok. Európa minden nagyvárosa sok-sok kincset rejt, amikről talán már az utazás elején lemondanánk. Bátorítok mindenkit, hogy még az indulás előtt mérje fel a kedvezményes napokat (például sok helyen a vasárnapi múzeumi látogatás ingyenes) és így minimális pénzből, hiányérzet nélkül járhatjuk be Európát. 

+

Néhány plusz tipp az anyagiak csökkentésére:

  • Szuvenírt sose a forgalmas helyeken vegyünk: az eldugott kisboltok sokkal olcsóbbak, illetve a metró aluljárós boltok ijesztőnek tűnhetnek, de mindig ajánlanak valami jó kis 2 áráért 3-at akciót

 

  • Sose taxizzunk! Az Uber külföldön jó megoldás lehet ha nagyon kell, de a reptéri tömegközlekedés általában mindenhol jól meg van oldva, illetve a városon belül is ki lehet fogni egy-egy olcsóbb egy napos bérletet.

 

  • Figyeljünk a bőröndünk súlyára. Sokszor nem tűnik fel, hiszen mi nem akartunk semmit sem költeni, de egy Primark szintű olcsó ruhabolt néha nagyon csalogató lehet. A repülőjáratok sokat keresnek a túlsúlyos csomagokkal, így ha csak szép köveket szedtünk a tengerparton, vagy pár akciós cipőt szereztünk be jutányos áron, mindenképp figyeljünk, hogy ne lépjük át a limitet.

 

Ezek után már csak annyi van hátra, hogy nyakunkba vegyük a várost és kipipáljuk a következő úti célunkat a listánkról. Jó utat!

süti beállítások módosítása