Reaktor

„Őszinte antirasszizmus”
Figyelemelterelés?

20210902labdarugas-vbselejtezo-budapest-foci-futball136.jpeg

A magyar válogatott súlyos vereséget szenvedett a Puskásban Angliától egy VB selejtezőn, 4-0-ra kaptunk ki. Azonban most senki sem a vereségről beszél. (Wzután Albániától is kikaptunk, ami szerintem minden hozzám hasonló fociszurkolónak fájó pont, de legalább Andorra ellen sikerült a győzelem.) Az angol meccs után az egész sajtó (sőt a világsajtó, mert már a CNN-n is megjelent) a magyarok rasszizmusától hangos.

Na de foglaljuk össze, hogy mi is történt!

Fütyülés, huhogás

Az angol válogatott játékosai a Black Lives Matter címén letérdeltek a kezdőrúgás előtt, amit a magyar szurkolók kifütyültek. Bár ezt előre lehetett tudni, viszont ez nem mentesít az alól, hogy az ellenfél térdelését ki kéne bírni fütyülés nélkül, ha nem akarjuk, hogy zártkapura ítéljenek. Továbbá a szurkolók részéről állítólag több rasszista bekiabálás történt, illetve megdobálták söröspoharakkal Rahem Sterlinget, miután a gólöröménél levette a mezét, és odarohant a magyar szurkolókhoz.

A meccs lefújása után az angol riporter, a válogatott mindegyik meginterjúvolt tagját kérdezte a rasszista bekiabálások felől. Ezután az angol médiában minden egyes lap „a magyarok rasszizmusáról” cikkezett, ahogy a fentiekben elhangzott, még a CNN-en is az jelent meg, hogy a magyar focidrukkerek rasszisták.

A FIFA intézkedik

Az angolok nem is tétlenkedtek, hanem egyből a Fifához fordultak, amely miatt a FIFA vizsgálatot is indított az ügyben. A FIFA az alábbi közleményt adta ki:

A hivatalos jelentések elemzése után a FIFA vizsgálatot indított a tegnap esti Magyarország–Anglia mérkőzésen történt incidensek miatt. A FIFA ismételten megerősíti, hogy továbbra is határozottan elutasítja a rasszizmus, az erőszak, a megkülönböztetés és a visszaélés minden formáját. Teljesen egyértelmű, hogy zéró toleranciát alkalmazunk az ilyesfajta utálatos viselkedéssel szemben a labdarúgásban.

A meccs körüli hercehurca kétségtelenül elterelte a figyelmet a csúfos 4-0-s vereségről, de még inkább az angol szurkolók rasszizmusáról.

Az angolok is alkottak az EB-n

Nem véletlenül van tele az angol sajtó a „magyarok rasszizmusával”. Nem is kell időben olyan sokat visszamennünk, elég csak az idei EB-re tekinteni.

Ugyebár az EB döntőt Angliában a Wembley-ben játszották, és az egyik fél a hazai csapat volt. A döntőn a 11-esek során több angol színesbőrű játékos is kihagyta a 11-est, ami után rasszista hozzászólások, és abúzusok tömkelege zúdult ezekre a játékosokra. Majd Rashford emlékművét megrongálták a focihuligánok,  a rasszista megjegyzések miatt még a Scotland Yard is nyomozást indított.

Érdekes módon most, amikor pár részeg szurkoló - nem összehangoltan - bekiabál rasszista rigmusokat, az angolok egyből ugranak ellene. Az embernek az az érzése támad, hogy az angoloktól ez a fajta antirasszizmus nem túl őszinte. Mintha csak hárítani akarnának, hogy ők mennyire elítélik a faji megkülönböztetést. Anglia tulajdonképpen a magyarok megleckéztetésével akarja magát tisztára mosni.

Gareth Southgate nem véletlenül nyilatkozta azt, hogy

A magyar szurkolók nem egyformák, nem mindenki tartozik a bajkeverők közé, a himnuszunkat például tisztelettel fogadták, egyetlen füttyszó nélkül, ezért nem lenne igazságos, ha általánosságban kritizálnám őket. Akik viszont a botrányos jelenetekért voltak felelősek, ki kell szűrni.

illetve

először a saját házunk táján kéne söprögetni

Ez egy őszinte elismerés volt az angol trénertől, és arra utalt, hogy a magyar-angolon történtek miatt ők nem mentesülnek a felelősség alól.

Kép forrás: origo.hu 

süti beállítások módosítása