Reaktor

Komfortsorozatok: miért nézzük meg újra kedvenceinket?

jobaratok-frame-e1568908566169.jpeg

Kevés megnyugtatóbb dolog van annál, mint amikor egy hosszú nap után, elalvás előtt, kedvenc sorozatainkat nézhetjük. Legyen szó egy új évadról, vagy egy régi klasszikusról, a sorozatok egy kicsit kikapcsolják az embert. Népszerű jelenség azonban, hogy sok esetben az agyonnézett, szinte kívülről fújt epizódokat választjuk egy teljesen új sorozat helyett. Mik a komfortsorozatok, és miért vagyunk képesek újra és újra megnézni őket?

Jóbarátok, Így jártam anyátokkal, Szex és New York, Brooklyn 99, Agymenők, Grace klinika, stb. A lista szinte végtelen: mindenkinek más jut eszébe ha a kedvenc sorozatáról kérdezzük. Én általános iskolás koromban kezdtem sorozatozni - bár ekkor még csak pár részt engedtek a szüleim, de már akkor megkedveltem a műfajt. A Jóbarátok volt az első sorozat, amit egy lányos ottalvós bulin néztünk, és bár mai szemmel visszatekintve valószínűleg a felét sem értettük a poénoknak, mégis szuper emlékek kötődnek hozzá. 

Gimiben már új kedvenceim voltak, és nagy érdeklődéssel kezdtem bele a legkülönfélébb stílusú sorozatokba. Krimi, vígjáték, romantikus, rejtélyes, kaland, animációs - szinte mindegy volt a stílus, ami szimpinek tűnt a trailer alapján, vagy a barátok ajánlották, megnéztem. Bár a mai napig szívesen fedezek fel új sorozatokat, észrevettem, hogy az idő elteltével egyre kevesebbszer kezdek bele újba, és sokszor inkább a tizenéves korban nézett sorozatokhoz térek vissza újra és újra. Kiderült, nem vagyok ezzel egyedül.

Az úgynevezett komfortsorozatok azok, amiket már láttunk, de bármikor szívesen újranéznénk. Ezek általában könnyedebb hangvételű sorozatok, amiket nem feltétlenünk aktívan nézünk újra, hanem sokszor csak a háttérben mennek, amíg mi "teszünk-veszünk" otthon. Ismerjük a részeket, szinte tudjuk kívülről, de mégis újranézzük. Ezeknek nagyon fontos szerepe a mindennapjainkban, sokan észre sem veszik mennyire hasznosak. Bár sokszor egyedül nézzük ezeket, gyakran csoportformáló erejük is van. Harry Potter maratonok, Family Guy nézős esték a barátokkal, vagy Szex és New York-os pizsipartik pár koktéllal a kanapén? Bármikor jöhet.

Bár olyan is van, hogy valaki képtelen egy filmet kétszer megnézni, az ismerősi körömben mégis többen vannak azok, akik - hozzám hasonlóan - azt a pár kedvencet pörgetik le egymás után. Elkezdtem olvasni a témában, és rájöttem, hogy valójában nagyon összetett okai lehetnek ennek a jelenségnek. A következő pontokban összegyűjtöttem azokat a tényezőket, amik miatt a komfortsorozatok ilyen fontos részét képezik a mindennapjainknak. 

 

  • Az kedvenc sorozataink újranézése és az ismétlés, segíti csökkenteni a szorongást és a stresszt. A képernyő előtt töltött idő alatt nem ér minket meglepetés, tudjuk mi fog történni, ezáltal egy kicsit ki tudunk kapcsolni.

 

  • A Netflix, HBO Go és a többi streaming platform olyan színes kínálattal rendelkezik, hogy sokszor megterhelőnek érződhet a választás. Ha túl sokáig tart az esti film kiválasztása, sok esetben egy, már látott film mellett döntünk, hogy biztosra menjünk.

 

  • Sokszor az újdonságok helyett biztonságra, és ismert dolgokra vágyunk, mert ha tudjuk mi fog történni, az egyfajta kontroll érzetet ad. Annyi aggodalom és bizonytalanság van a mindennapjainkban, hogy ez a kontroll boldogsággal tölt el minket. 

 

  • Egyes sorozatok időkapszulaként funkcionálnak - visszarepítenek minket egy olyan korba, amik esetleg gyerekkorunkból ismerősek lehetnek. Pl.: tárcsázós telefonok, régi divat trendek, régi autók, stb.

 

  • A nosztalgia érzése is hozzájárul a komfortsorozatok "varázsához". Egy gondtalanabb időszak jelenhet meg előttünk, amikor először láttuk az adott epizódokat, és boldog emlékeket kapcsolunk hozzájuk. 

 

  • Nem ritka, hogy átveszünk kedvenc sorozat karaktereinktől bizonyos személyiségjegyeket, ezáltal könnyebben ki tudjuk fejezni magunkat olyan helyzetekben, amik nélkülük esetleg nehézséget jelentenének. Emellett gyakran előfordul, hogy kedvenc sorozataink új ismeretségeknél "jégtörőként" funkcionálnak, hiszen ha egy csoport több tagja is kedvel egy adott karaktert, vagy részt, akkor az egy komfortos témaindító is lehet. 

 

  • Annak, aki figyelemhiányos hiperaktivitás-zavarral (ADHD) rendelkezik, nagy könnyebbséget jelent, ha tévénézés közben nem kell maximális figyelmet fordítani a nézett műsorra. Az ADHD-ban érintett személyeknél rendkívül gyakori a komfortsorozatok újranézése. 

 

+ Végül pedig egy rendkívül egyszerű ok: újranézzük sokszor, ha nagyon tetszik. :)

 

süti beállítások módosítása