Reaktor

A kulisszák mögött: öt őrületes tény a Squid Game forgatásáról

squid_game_review_400.jpeg

A szeptemberben megjelent dél-koreai sorozat rekordokat dönt a Netflix világában: az alkotás körülbelül 90 országban a legnézettebb, miközben globálisan 17 nap alatt több mint 110 millióan látták. Nem csoda, hogy rengeteg ajánlót és kritikát olvashattunk a sorozat kapcsán. A mostani cikk azonban kicsit mélyebbre tekint, bemutatva öt érdekességet a sorozat világa és kulisszái mögül.

Az alábbi cikk nem tartalmaz spoilereket a sorozat főbb eseményei vagy végkimenetele kapcsán, ám szót ejt bizonyos jelenetekről.

  1. Nem könnyű volt az út a sikerhez

A Squid Game eredetileg filmként lett kitalálva, ám a rendező a forgatókönyv írása során rájött arra, hogy egy ilyen történetet nem tudna 2 óra alatt bemutatni. A sorozat elkészítésének ötlete nem hozott viszont azonnali sikert:

bár a forgatókönyv 2009-re elkészült, a különböző stúdiók azt 10 éven keresztül elutasították, azzal indokolva döntésüket, hogy az alkotás túlzottan véres, és amúgy sem képes majd egy ilyen ötleten alapuló sorozat népszerűségnek örvendeni.

Az író és rendező Hwang Dong-hyuk elmondta, hogy pénzügyi problémái miatt egyszer meg is kellett álljon a forgatókönyv írásával, miközben 675 eurós laptopját is eladni kényszerült. Hwang Dong-hyuk amúgy 6 hónapig írta az első két epizódot, a sorozat ötletét pedig részben saját anyagi nehézségei is inspirálták. Most persze inkább azok vakarhatják a fejüket, akik azt gondolták, a Squid Game soha nem lehet sikeres…

  1. A kötélhúzásnál egy gép volt az ellenfél, a hídon tényleg ugráltak

A sorozat egyik legdrámaibb játéka a kötélhúzás, különösen úgy, hogy a legfontosabb szereplők finoman szólva sem a fizikai erejéről híres csapat tagjaiként kell küzdjenek. A sorozatban a nézők két csapatot látnak kötelet húzni egymással szemben, amely pedig veszít, az a mélybe zuhan. Valójában azonban a forgatásnál nem két csapat állt szemben, az egyik oldalon ugyanis mindig egy gép szolgált ellenfélként. Mindez azonban nem feltétlenül könnyítette meg a színészek helyzetét, akik rengeteget panaszkodtak arra, hogy a gépnek hatalmas ereje volt, a jelenet forgatása során pedig nagyon elfáradtak fizikailag. Hasonlóan érdekes a hídon való ugrálás játékának forgatása is: persze a híd nem volt olyan magas, mint ahogy azt a nézők látták, ám a színészeknek valóban üvegkockákon kellett ugrálniuk, miközben egy és fél métert zuhantak rossz lépés esetén.

A jelenetet kialakítók a forgatás ideje alatt közelebb is vitték egymáshoz az üvegeket, ugyanis elsőre túl nagy volt a távolság köztük, így nehézkesnek bizonyult a rajtuk való ugrálás.

  1. Eredetileg cserkészruhát viseltek volna az őrök

squid-game-social-crop.jpg

A sorozatban végül így nézett ki az egyenruha (Fotó forrása: CNET)

A cserkészruhát viselő őrök ötletét végül elvetették, mivel így látszott volna az arcuk – miközben a Squid Game világában a játék szervezőinek arcát teljes homály fedi. Végül az őrök maszkját a vívómaszkok formája inspirálta, a rajtuk található jel pedig egyfajta rangot jelképez: a kört viselők a hierarchia alján található munkások, a háromszöget viselők a fegyverrel rendelkező katonák, míg a négyszögű maszkos őrök az úgynevezett menedzserek, akik ellenőrzik a munkások és katonák munkáját. Inspirációs forrásként bírtak a hangyák is az őrök számára, ugyanis a hangyák is hasonló mintákkal bírnak, Érdemes jobban megfigyelni őket!

  1. Az ütközés nem volt tervezett

Az első rész során a főszereplő, Seong Gi-hun anyagi problémái közepette talál egy kis szerencsét, ám a fogadáson megnyert összegnek nem sokáig örülhet, ugyanis megtalálják azok, akiknek nem kevés pénzzel tartozik. A pénzzel menekülni akaró Gi-hun végül nekiütközik egy hölgynek, akiről később kiderül, hogy az észak-koreai disszidens Kang Sae-byeok.

A sorozatot követők láthatták, hogy a főszereplő kiüti a kezéből a lány kávéját, majd annak ellenére, hogy épp menekülnie kellene, összeszedi azt, visszateszi a szívószálat a kávés dobozba és odanyújtja a lánynak.

A jelenet valójában improvizáció, eredetileg ugyanis nem volt megtervezve, hogy a sietség ellenére a szereplő még a kávéval is foglalkozik. A főszereplőt alakító színész, Lee Jung-jae elmondása szerint azért járt el így, hogy egyrészt megmutassa a főszereplő (naiv) kedvességét, másrészt egy kis humort adjon a jelenetnek. A főszereplő humánus oldalát mutatja az epizód során azon jelenet is, amikor hallal etet egy macskát. A rendező beszámolója alapján ezt is a főszereplőt alakító színész javasolta, aki szerette volna, hogy minél nagyobb hangsúlyt fektessenek a főhős pozitív tulajdonságaira – annak ellenére, hogy már az első epizódban nyilvánvalóak hanyagságai is.

  1. Valaki órákon keresztül készítette a süteményt

squid-game-2-1280x720.jpg

Ahogy a főszereplő is ráeszmélt, megszívta azzal, hogy az esernyőt választotta (Fotó forrása: Cinematographe.it)

A sorozat egyik játékának lényege, hogy a főszereplők egy cukor és szódabikarbóna keverékéből kisütött lapocskából kell kivájják az abban szereplő formát, ám anélkül, hogy azt esetlegesen eltörnék. A feladat nem kis fejtörést okoz a játékosoknak, különösen azoknak, akik nem a háromszög vagy a csillag, hanem épp a kör vagy esernyő mintát választották maguknak.

A forgatáshoz kapcsolódó érdekesség, hogy a stáb felkért egy „törökméz-szakértőt”, aki a rendező elmondása szerint robotként készítette a süteményeket a játékosoknak a forgatás során. A forgatás ideje alatt több száz süteményt hozott össze, a sütemények mintákkal való ellátásában pedig egy egész csapat segített neki.

A beszámolók alapján a forgatási helyszín egésze a sütemény illatában úszott, a szereplőket pedig újra csak stáb segítette: amint egy sütemény olvadni kezdett, gyorsan kicserélték azt, meg persze akkor is újat hoztak, ha épp a forgatási szög azt kívánta meg. A rendező elmondása alapján amúgy a forgatást megelőzően maga is megállás nélkül nyaldosta a süteményt otthon (végül ez a trükk hasznosnak bizonyul a játékosok egy részének), csak hogy kiderüljön, tényleg működni fog-e majd a sorozatban is. További beszámolók szerint a sorozatot követően a süteményt készítő utcai árusok eladásai hatalmasat növekedtek, miközben a közösségi médiában is hirtelen rengetegen érdeklődnek a koreai édesség elkészítési módja iránt.

Kiemelt fotó forrása: Amica

süti beállítások módosítása